Kakve veze Hrvatska ima s Airbusom da plaća račun zbog američkih carina protiv EU?

Airbus Hrvatska
52 komentara

Kao što smo izvijestili, Sjedinjene Države su zemljama Europske unije uvele nove carine. Nove američke uvozne carine teško će pogoditi prehrambenu industriju u Europskoj uniji.

Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija u srijedu odobrila američke kaznene carine u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu, Washington je najavio carine od 25 posto na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Carine će prema listi obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica, prenosi Hina.

U Washingtonu planiraju uvesti i carine od 10 posto na uvoz zrakoplova iz EU. Europski proizvođači hrane upozoravaju da će im carine prouzročiti veliku štetu. U udruženju talijanskih poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da će carine obuhvatiti talijanski izvoz hrane u vrijednosti oko pola milijarde eura godišnje. SAD namjeravaju cariniti po stopi od 25 posto uvoz talijanskih sireva, mesnih prerađevina i alkoholnih pića. Vino i maslinovo ulje nisu uvršteni na popis proizvoda koji će podlijegati carinama.

Kakve veze s Airbusom imaju svi osim Njemačke i Francuske?

Ako ste pažljivo čitali, WTO je procijenio kako SAD imaju pravo uvesti carine Europskoj uniji zbog nezakonitih subvencija kompaniji Airbus. Ali Europska unija nije federalna država sa središnjom vlasti i Airbus francusko-njemački div. Sada će zbog njega umrijeti mali  poduzetnici i radnici u zemljama koje s proizvođačem zrakoplova nemaju nikakve veze.

U prekrasnom svijetu EU će američke carine nametnute EU od 18. listopada pogoditi i Hrvatsku. Naši „stručnjaci“ tvrde kako šteta neće biti velika, ali zašto bi je uopće bilo? Osim toga, tko kaže da štete neće biti, jer je poljoprivredni sektor u Hrvatskoj, na ovaj ili onaj način, umrežen s ostalim proizvođačima u EU i treba vidjeti koliku će štetu oni pretrpjeti,te koliko će se te štete preliti na naše poljoprivrednike, koji su već pogođeni ruskim embargom, također zbog vazalske politike službenog Zagreba prema Bruxellesu i Washingtonu.

Postoje i zemlje u kojima je jedan od vodećih sektora prehrambena industrija.

Na primjer, izvoz izvrsnih talijanskih proizvoda u inozemstvo kao što su vina, pjenušava vina, sirevi, mocarela, suhomesnati proizvodi, tjestenine, ekstra djevičansko maslinovo ulje, voće i povrće, alkoholna pića i kava koštat će 25% više.

Prava tragedija, obzirom na to da su Sjedinjene Države treće najveće tržište talijanskog izvoza s udjelom od 9,2%.  Samo u 2018. godini je Italija izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u SAD za oko tri milijarde eura, što je nagli rast u odnosu na prethodnu godinu. Uz trgovinsku bilancu očito u talijansku korist.

Zbog utjecaja povećanja cijena za krajnjeg potrošača, talijanska prehrambena industrija će izgubiti čak 90% tržišnog udjela, tvrdi udruga poljoprivrednika Coldiretti.

Ogromna šteta, kojoj treba dodati onu koju su već prouzrokovale sankcije protiv Rusije, zbog kojih je talijanski izvoz nestao.

I sve to samo zbog zaštite Airbusa, što je zapravo francusko-njemački konzorcij.

EU stoga uopće ne služi za promociju i zaštitu proizvoda i olakšavanje međunarodne trgovine zemalja koje nisu dio utjecajne osovine Pariz-Berlin.

Zbog Airbusa, od čijeg profita i spašavanja mi nemamo ništa, mnoge zemlje gube jedan od rijetkih sektora koji još uvijek stoji na nogama.

Ova nebrojena šteta će uglavnom utjecati na mala i srednja poduzeća. To bi trebalo biti naglašeno i treba imati na umu najvažniji aspekt ovog pitanja, a to su nemogućnosti drugih država da interveniraju ekonomskim ili regulatornim mjerama da pokušaju ublažiti negativne učinke carinskog rata, koji je u ovom slučaju rat kojeg za globalno tržište vode Boeing i Airbus.

Oni koji plaćaju tragične posljedice su uvijek isti. Vlasnici malih farmi i poduzeća, koji će morati ugasiti svoje poslovne aktivnosti, te radnici koji riskiraju otkaz.

Možda i nije tako loše, jer će imati više slobodnog vremena za putovanje bez prepreka u Europu. Mogu otići posjetiti svoju djecu koja već rade kao rezervna radna snaga po Njemačkoj, Francuskoj nešto manje, ili Irskoj i donijeti im dobre vijesti kako su zbog europske solidarnosti i ljubavi prema Airbusu završili na ulici.

AirbusAmeričke carine
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Kako Hrvatska nema veze s time, austrijski FACC AG uskoro otvara u Jakovlju kraj Zagreba tvornicu unutarnjih dijelova za Airbus.
Doduše raditi će dijelove i za Boeing i Bombardier, ali to su već detalji 😉 Sankcije Hrvatskoj! Croatia Airlines koristi Airbus! To je izdaja američkih nacionalnih interesa!

tedi
4 godine prije

Lako rjesenje,skinite carine RF i Kini,kao Simens i cao Amerikanci,hahaha,gde ono Putin odrzava forum?Sve se da sa Putinom dogovorit,bez njega nema rjesenja.

samo tako
4 godine prije

Biti če interesanto vidijeti reakciju vladajučih u Hrvatskoj, posebno sukreatorice američke poltike na najavljene carine od 25% na hrvatske poljoprivredne proizvode. Nakon tržišta RF, gasi se i USA tržište.
Airbus, iako francusko-njemački konzorcij subvencioniran je od EU, ne od tih zemalja. I nije jedini, te je odluka WTO u skladu sa pravilima. Biti če još toga

walther
4 godine prije

Nije stvar u spasavanju Airbusa, njega se ne treba spasavati, niti je stvar ciji je Airbus, najveci problem je sto je Boeing u sranju pa Ameri moraju nesto smisliti da nadoknade stetu. Uostalom, i oni Boeningu daju subvencije pa nikom nista…

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Naš prilog u fond za pomoć zbrinutim bogatašima……… jer;
”Hrvati žive u izuzetno uspješnoj europskoj priči, koja je model za druge zemlje.”
Ursula von der Leyen

Ivi.tz
4 godine prije

Tako je to u svijetu laži.tj eu

Frodo
4 godine prije

Sada je RH u shizofrenoj situaciji
Ne smije se zamjeriti ni jednom gospodaru. Lako je bilo u Jugoslaviji.

Son of Alerik
4 godine prije

Trgovački suficit EU u razmjeni sa SAD-om iznosi 139 milijarda eura. Izvoz 407, a uvoz 268 milijarda eura. Znači da se na robe u vrijednosti od 400 milijarda eura neće odnositi carine.
Nakon američkog uvođenja carina će vjerojatno taj suficit biti manji. Naravno, to će se odraziti na sve firme koje izvoze svoje robe koje potpadaju pod carinske tarife. Koliko je takvih firmi u HR treba istražiti.
Trump koristi presudu WTO-a za nametanje carina EU kao da je riječ o jednoj državi, a ne 28 (minus nikako jedna).
To je cijena članstva.
Valjda ima i nekakvih benefita.

Kvisko
4 godine prije

Kakve veze?

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska postala je korisnica sredstava iz europskih fondova. U financijskom razdoblju 2014.-2020. RH je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura.

Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Jedan od projekata koji se financiraju iz EU fondova jest i Pelješki most, bit će visok 55 m i dug 2,4 km te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022. godine.

Europska komisija je uplatila 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju mosta kojim će se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezati s ostatkom Hrvatske.

. 🙂

Zax
4 godine prije

Stvarno jak udarac nema sta. Jedino sto proizvodimo za svoje potrebe su jaja i mandarine. Sve ostalo moramo uvoziti. Proizvodnja mlijeka npr ne pokriva 50% potrosnje. Za nas je problem sto bi se ti proizvodi iz zap. europe koji vise ne mogu u ameriku mogli pojaviti kod nas. Subvencionirani po dampinskim cijenama. Sto bi nase proizvodjace moglo jos vise zatuc. Nesto slicno kao kad je Putin spustio rampu za europske poljoprivredne proizvode

Ray
4 godine prije

Pa niste valjda mislili da su primili Hrvatsku u EU da bi se nesto pitala. Primili su svu situ istocno od Nemacke kako bi ih muzli za trziste i jeftinu radnu snagu. Sta odluce Nemacka i Francuska,tako ce biti svima.

Đuro
4 godine prije

U Afganistan gospodo i to sa pjesmom na usnama:
“To je nama naša borba dala”-zds
Podguzne muve novog svjetskog poretka.

Kažun
4 godine prije

Jel to znači da Kristina Mandarina ostaje bez posla?
Kristina-javi se imam ja posla za tebe!

Duki
4 godine prije

Pa iste one veze kao i što ćemo LNG terminal na Krku(apsolutno nepotreban)-(koji je djelo Zna-se
I onoe plavokosoe zblanuše ,plaćati u većoj cijeni
Sadašnjeg plina-navodno 30% ,! E NAZDRAVLJE!🖕🖕🤐☹️😫😂🙏
Pametnog moš’navući1-2 puta
Glupog 3 puta
A budalu zauvijek ?
Pitanje za milju?koji smo mi??😫😛😜😛😝

Kažun
4 godine prije

Hrvatska ima legitimno pravo staviti embargo na
uvoz F-16 IZ USrA.

Pera
4 godine prije

Postavljeno pitanje je bez veze i razloga. Hrvatska ne bi ni postojala bez Brisela i Washingtona u obliku kao sto je danas. Gosn Babicu ovoga puta ste stavili bez potrebe ‘u vatru’ sve domoljube i komentatore.

Ivo
4 godine prije

Malo neobično da perjanice liberalnog poretka koriste carine i slične zaostale socijalističke metode u trgovini. Ne mogu da vjerujem da se soa nije okomio na tu neugodnu pojavu. Ispada da usa sa carinama štiti svoju ekonomiju, a to je nešto na što soa pljuje čim čuje da netko predlaže da RH uradi isto i uvede carine. Ispada da on dopušta to pravo nekima, ali definitivno ne svojoj zemlji. Ako to uopće jeste njegova zemlja. Moguće da dolazi iz mnogo istočnijih krajeva, i da je vjerovatno son of avram.

Kvisko
4 godine prije

Hrvatska, odnosno hrvatski gradjani moraju konacno shvatiti gdje im je mjesto u Europi i svijetu, naime jedan veci Europski grad ima vise stanovnika od citave hrvatske, dok jedna veca EU tvrtka ima veci prihod od citavog proracuna RH.
Drzave velicine hrvatske moraju biti izrazito inteligentne, vrijedne, mudre i konkurentne da bi optimalno iskoristile svoje skromne ljudske i ekonomske resurse te osigurale kakvu takvu egzistenciju u danasnjem svijetu , a hrvatska je sve samo ne inteligentna, vrijedna, mudra i konkurentna.

Malivz
4 godine prije

Ma što nas briga ionako ćemo nestati kao država kroz par godina….

denis
4 godine prije

Baš dobro , gazda te natjera da opališ sankcije Rusiji onda taj isti gazda opali tebi sankcije jer je ljut na druge sluge .

Toni
4 godine prije

Naravno da ima veze, ako su carine na robu iz EU. To je kao u braku “i u dobru i u zlu”.

Генерал Платов
4 godine prije

to je cijena izdaje rusije i irana

Pingvin
4 godine prije

To će Šuica riješit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI