fbpx

Kakve veze Hrvatska ima s Airbusom da plaća račun zbog američkih carina protiv EU?

Airbus Hrvatska

Kao što smo izvijestili, Sjedinjene Države su zemljama Europske unije uvele nove carine. Nove američke uvozne carine teško će pogoditi prehrambenu industriju u Europskoj uniji.

Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija u srijedu odobrila američke kaznene carine u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu, Washington je najavio carine od 25 posto na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Carine će prema listi obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica, prenosi Hina.

U Washingtonu planiraju uvesti i carine od 10 posto na uvoz zrakoplova iz EU. Europski proizvođači hrane upozoravaju da će im carine prouzročiti veliku štetu. U udruženju talijanskih poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da će carine obuhvatiti talijanski izvoz hrane u vrijednosti oko pola milijarde eura godišnje. SAD namjeravaju cariniti po stopi od 25 posto uvoz talijanskih sireva, mesnih prerađevina i alkoholnih pića. Vino i maslinovo ulje nisu uvršteni na popis proizvoda koji će podlijegati carinama.

Kakve veze s Airbusom imaju svi osim Njemačke i Francuske?

Ako ste pažljivo čitali, WTO je procijenio kako SAD imaju pravo uvesti carine Europskoj uniji zbog nezakonitih subvencija kompaniji Airbus. Ali Europska unija nije federalna država sa središnjom vlasti i Airbus francusko-njemački div. Sada će zbog njega umrijeti mali  poduzetnici i radnici u zemljama koje s proizvođačem zrakoplova nemaju nikakve veze.

U prekrasnom svijetu EU će američke carine nametnute EU od 18. listopada pogoditi i Hrvatsku. Naši „stručnjaci“ tvrde kako šteta neće biti velika, ali zašto bi je uopće bilo? Osim toga, tko kaže da štete neće biti, jer je poljoprivredni sektor u Hrvatskoj, na ovaj ili onaj način, umrežen s ostalim proizvođačima u EU i treba vidjeti koliku će štetu oni pretrpjeti,te koliko će se te štete preliti na naše poljoprivrednike, koji su već pogođeni ruskim embargom, također zbog vazalske politike službenog Zagreba prema Bruxellesu i Washingtonu.

Postoje i zemlje u kojima je jedan od vodećih sektora prehrambena industrija.

Na primjer, izvoz izvrsnih talijanskih proizvoda u inozemstvo kao što su vina, pjenušava vina, sirevi, mocarela, suhomesnati proizvodi, tjestenine, ekstra djevičansko maslinovo ulje, voće i povrće, alkoholna pića i kava koštat će 25% više.

Prava tragedija, obzirom na to da su Sjedinjene Države treće najveće tržište talijanskog izvoza s udjelom od 9,2%.  Samo u 2018. godini je Italija izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u SAD za oko tri milijarde eura, što je nagli rast u odnosu na prethodnu godinu. Uz trgovinsku bilancu očito u talijansku korist.

Zbog utjecaja povećanja cijena za krajnjeg potrošača, talijanska prehrambena industrija će izgubiti čak 90% tržišnog udjela, tvrdi udruga poljoprivrednika Coldiretti.

Ogromna šteta, kojoj treba dodati onu koju su već prouzrokovale sankcije protiv Rusije, zbog kojih je talijanski izvoz nestao.

I sve to samo zbog zaštite Airbusa, što je zapravo francusko-njemački konzorcij.

EU stoga uopće ne služi za promociju i zaštitu proizvoda i olakšavanje međunarodne trgovine zemalja koje nisu dio utjecajne osovine Pariz-Berlin.

Zbog Airbusa, od čijeg profita i spašavanja mi nemamo ništa, mnoge zemlje gube jedan od rijetkih sektora koji još uvijek stoji na nogama.

Ova nebrojena šteta će uglavnom utjecati na mala i srednja poduzeća. To bi trebalo biti naglašeno i treba imati na umu najvažniji aspekt ovog pitanja, a to su nemogućnosti drugih država da interveniraju ekonomskim ili regulatornim mjerama da pokušaju ublažiti negativne učinke carinskog rata, koji je u ovom slučaju rat kojeg za globalno tržište vode Boeing i Airbus.

Oni koji plaćaju tragične posljedice su uvijek isti. Vlasnici malih farmi i poduzeća, koji će morati ugasiti svoje poslovne aktivnosti, te radnici koji riskiraju otkaz.

Možda i nije tako loše, jer će imati više slobodnog vremena za putovanje bez prepreka u Europu. Mogu otići posjetiti svoju djecu koja već rade kao rezervna radna snaga po Njemačkoj, Francuskoj nešto manje, ili Irskoj i donijeti im dobre vijesti kako su zbog europske solidarnosti i ljubavi prema Airbusu završili na ulici.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
52 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Kako Hrvatska nema veze s time, austrijski FACC AG uskoro otvara u Jakovlju kraj Zagreba tvornicu unutarnjih dijelova za Airbus.
Doduše raditi će dijelove i za Boeing i Bombardier, ali to su već detalji 😉 Sankcije Hrvatskoj! Croatia Airlines koristi Airbus! To je izdaja američkih nacionalnih interesa!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Lako rjesenje,skinite carine RF i Kini,kao Simens i cao Amerikanci,hahaha,gde ono Putin odrzava forum?Sve se da sa Putinom dogovorit,bez njega nema rjesenja.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Nije mi jasno, što još USA mora napraviti da ovi glupi europljani shvate da Rusija ne ugrožava EU već amerika sustavno radi na uništenju Europe tj. Eurposkog projekta zajednice država.

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
1 godina prije

I početi zatvarati nato baze po Europi. Nek voze svoju kramu doma

Krkan
Gost
Krkan
1 godina prije

A Chuck Norris…?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Biti če interesanto vidijeti reakciju vladajučih u Hrvatskoj, posebno sukreatorice američke poltike na najavljene carine od 25% na hrvatske poljoprivredne proizvode. Nakon tržišta RF, gasi se i USA tržište.
Airbus, iako francusko-njemački konzorcij subvencioniran je od EU, ne od tih zemalja. I nije jedini, te je odluka WTO u skladu sa pravilima. Biti če još toga

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ma čekaj malo, jeli to isto kao kad Njemačka subvencionira svoju auto industriju. Svi se sječamo toga kad su njemci bili glavni kupci Njemačkih automobila uz vrlo povoljne uvjete. (daj stari – uzmi novi) I sve je to država pomogla – subvencionirala.
Znači sankcije i HR, subvencionira brodogradilišta novcem poreznih obveznika!! Hočemo odluku WTO-a na sve one koji subvencioniraju proizvodnju u vlastitim zemljama. A kako se to zove kod izuzetnih, možda LOBIRANJE.
LP

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ne, nije isto. Njemačka je subvencionirala SVOJU auto industriji, Hrvatska SVOJU brodogradnju…
EU nije država
p.s.
Lobiranje i subvencioniranje su dva različita pojma

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@samo tako
ma znam da su različiti pojmovi ali onako da se podsjetimo kako se zove korupcija u zapadnoj demonkraciji.
Da, ali onog trenutka kad ste ušli u zajednicu država nazvanu EU, prihvatili ste prava i obaveze koje se podjednako odnose na sve članice. Znači nema subvencija iz državnog proračuna osim u iznimnim slučajevima kad to odobri tamo neki odbor EU.

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

ostaje nam kina

walther
Gost
walther
1 godina prije

Nije stvar u spasavanju Airbusa, njega se ne treba spasavati, niti je stvar ciji je Airbus, najveci problem je sto je Boeing u sranju pa Ameri moraju nesto smisliti da nadoknade stetu. Uostalom, i oni Boeningu daju subvencije pa nikom nista…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Naš prilog u fond za pomoć zbrinutim bogatašima……… jer;
”Hrvati žive u izuzetno uspješnoj europskoj priči, koja je model za druge zemlje.”
Ursula von der Leyen

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ursula voli sprdačinu

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Tako je to u svijetu laži.tj eu

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Sada je RH u shizofrenoj situaciji
Ne smije se zamjeriti ni jednom gospodaru. Lako je bilo u Jugoslaviji.

Yeah
Gost
Yeah
1 godina prije

RH je bila Bog u Jugoslaviji naprema ovom sta je sada u EU. To je bilo prvi i zadnji puta u povijesti da je RH imala moc, bogatstvo i slobodu.

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

to ce naša precednica kolinda rješiti. 100%

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Trgovački suficit EU u razmjeni sa SAD-om iznosi 139 milijarda eura. Izvoz 407, a uvoz 268 milijarda eura. Znači da se na robe u vrijednosti od 400 milijarda eura neće odnositi carine.
Nakon američkog uvođenja carina će vjerojatno taj suficit biti manji. Naravno, to će se odraziti na sve firme koje izvoze svoje robe koje potpadaju pod carinske tarife. Koliko je takvih firmi u HR treba istražiti.
Trump koristi presudu WTO-a za nametanje carina EU kao da je riječ o jednoj državi, a ne 28 (minus nikako jedna).
To je cijena članstva.
Valjda ima i nekakvih benefita.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Polako, ovo je prva etapa carina, uskoro ce nove carine kao sa Kinom.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Kakve veze?

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska postala je korisnica sredstava iz europskih fondova. U financijskom razdoblju 2014.-2020. RH je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura.

Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Jedan od projekata koji se financiraju iz EU fondova jest i Pelješki most, bit će visok 55 m i dug 2,4 km te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022. godine.

Europska komisija je uplatila 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju mosta kojim će se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezati s ostatkom Hrvatske.

. 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Kvisko
Ma dali Vi širite neku vrsu propagande kao oni na HTV? A niste napisali koliko je HR uplatila u EU fondove sveukupno a koliko je povukla sredstava iz tih istih fondova? To Vam je bilo teško konstatirati?
To je isto kad političari kažu da su sagradili dječiji vrtič ili školu i onda trube na sva zvona i hvale se time u predizborne svrhe. Shvatite več jednom da oni ništa nisu napravili svojim novcem nego Vašim i mojim porezima i davanjima prema državi. Isto tako ni taj most nam nije dala Eu nego je HR porezni obveznik uplatio u Eu fondove koji ako ih neznate iskoristiti nikad se neče vratiti u obliku investicija u HR.
I Vi spominjete neki Pelješki most?? Pa da nisu pokrali i uništili ovu jadnu državu več su mogli izgraditi deset (10) takvih mostova i bez EU. Ali nema tata do Hrvata.
LP

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Hrvatska je od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja 2019., u europski proračun uplatila 19,7 milijardi kuna, dok je istodobno iz europskog proračuna dobila 34,1 milijardu kuna, što bi značilo da je u plusu od 14,4 milijarde kuna, odnosno nešto manje od 1,9 milijardi eura.

Hrvatska je u zadnjih 5 godina iz fondova EU povukla oko 2 mlrd. eura od ukupno raspoloživih 10,7 mlrd eura.

ewrfiuqbefrbqewbfrzqwfrqwfrerf
Gost
ewrfiuqbefrbqewbfrzqwfrqwfrerf
1 godina prije

A koliko je uplatila?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Hrvatska je od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja 2019., u europski proračun uplatila 19,7 milijardi kuna.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Hrvatska je uplaćivala i tijekom pregovora do 2013. ali nije imala pravo na fondove.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Hrvatska je duboko zaduzena drzava izrazito slabe ekonomije,drzava ogromne korupcije i neefikasnosti u svim segmentima ekonomije, tako da fakticki nije u stanju podmirivati ni tekuce obaveze koje joj stizu na naplatu a kamoli nekome nesto uplacivati.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Koliko smo dali za širenje demokracije u Afganistanu? Koliko smo izgubili u procesu pridruživanja? Između ostalog gospodarki pojas na Jadranu.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Imam neki osjećaj da Vam ne vjerujem ali prije nego provjerim ovo što ste napisali neču komentirati.
Kad čitam ove Vaše podatke, kao da slušam anemičnog s govornice.
Ps. a ako su ovo službeni podaci iz kuhinje KRA-DE-ZEA onda je moja sumlja u istinitost podataka opravdana.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Istinite lazi?Cesta prije i poslije mosta sa dvije trake a most sa cetiri?Trasa 30 km duza nego ova sad i ja bih trebao skakati od veselja zbog toga?Do prosle godine svi politicari su u javnim istupima iskazivali nezadovoljstvo negativnim nesrazmjerom uplata i isplata u te komunisticke izmisljotine zvane fondovi za nerazvijene, a sad odjednom glavni madjionicar zvani Plenkovic ispaljuje da smo uzeli skoro duplo vise nego sto smo isplatili?Covjek “siri optimizam” bez obzira sto te njegove brojke nije moguce provjeriti ni iz jednog nezavisnog izvora.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ti smatraš da je Hrvatska na dobitku sa ulaskom u EU, znači. Siguran si da imaš dovoljno kisika?

Kruško
Gost
Kruško
1 godina prije

Nakon ulaska u EU nikad manja cijena zivljenja, nikad manje siromasnih, zaduzenih, nezaposlenih, i neraseljenih.
Gdje bi bili bez tih fondova.

....
Gost
....
1 godina prije

Cinizam?

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ti si bot, ili šta? Hajd što nabrajaš sve te projekte i investicije, koji btw nisu za džabe, ali šta će nam tu dimenzije pelješačkog mosta? Da ispadne bombastičnije, ili? A ne spominješ šta je sa poljoprivredom u Slavoniji, brodogradnjom, čiji su hoteli itd..

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

A vi ste iz vlade?

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

I taj most je suoer.ajmo radije ubit pare da se ridjaci ugrade oko onog zemljista koje je kupovano prije 10 god nego se dogovorit sa susjedim sa kojim si zivio u zajednickoj drzavi i sa kim ces ponovo zivjet zajedno samo u drukcijem uredenju.i onda se cudimo ste sno nerazvijeni.
Kod nas kad se asfaltira cesta je znak da za 6 mjeseci tuda prolazi plin ili kanalizacija

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Stvarno jak udarac nema sta. Jedino sto proizvodimo za svoje potrebe su jaja i mandarine. Sve ostalo moramo uvoziti. Proizvodnja mlijeka npr ne pokriva 50% potrosnje. Za nas je problem sto bi se ti proizvodi iz zap. europe koji vise ne mogu u ameriku mogli pojaviti kod nas. Subvencionirani po dampinskim cijenama. Sto bi nase proizvodjace moglo jos vise zatuc. Nesto slicno kao kad je Putin spustio rampu za europske poljoprivredne proizvode

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Pa niste valjda mislili da su primili Hrvatsku u EU da bi se nesto pitala. Primili su svu situ istocno od Nemacke kako bi ih muzli za trziste i jeftinu radnu snagu. Sta odluce Nemacka i Francuska,tako ce biti svima.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije

U Afganistan gospodo i to sa pjesmom na usnama:
“To je nama naša borba dala”-zds
Podguzne muve novog svjetskog poretka.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Jel to znači da Kristina Mandarina ostaje bez posla?
Kristina-javi se imam ja posla za tebe!

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Pa iste one veze kao i što ćemo LNG terminal na Krku(apsolutno nepotreban)-(koji je djelo Zna-se
I onoe plavokosoe zblanuše ,plaćati u većoj cijeni
Sadašnjeg plina-navodno 30% ,! E NAZDRAVLJE!🖕🖕🤐☹️😫😂🙏
Pametnog moš’navući1-2 puta
Glupog 3 puta
A budalu zauvijek ?
Pitanje za milju?koji smo mi??😫😛😜😛😝

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Hrvatska ima legitimno pravo staviti embargo na
uvoz F-16 IZ USrA.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Postavljeno pitanje je bez veze i razloga. Hrvatska ne bi ni postojala bez Brisela i Washingtona u obliku kao sto je danas. Gosn Babicu ovoga puta ste stavili bez potrebe ‘u vatru’ sve domoljube i komentatore.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Možda bi postojala kao Banovina Hrvatska kakvu je htio Tuđman, šta znaš?

Kruško
Gost
Kruško
1 godina prije

U kakvom bi obliku postojala nitko ne zna ali bi sigurno postojala u boljem stanju

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Vidjet cemo za par godina kako ce Hrvatska izgledat.Od sljedece godine nema kvote za uvoz radne snage iz inozemstva.Moja procjena da ce za 10 godina barem 5% stanovnoka hr biti africko azijskog porijekla.Ono sto smo gledali po Trstu prije 2o godina lagano je pocelo po Rijeci da se vidi(os kupit sat ispod kaputa)
Mislim da smo na pravom putu da totalno raz…mo nas stil zivota i kulturu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Malo neobično da perjanice liberalnog poretka koriste carine i slične zaostale socijalističke metode u trgovini. Ne mogu da vjerujem da se soa nije okomio na tu neugodnu pojavu. Ispada da usa sa carinama štiti svoju ekonomiju, a to je nešto na što soa pljuje čim čuje da netko predlaže da RH uradi isto i uvede carine. Ispada da on dopušta to pravo nekima, ali definitivno ne svojoj zemlji. Ako to uopće jeste njegova zemlja. Moguće da dolazi iz mnogo istočnijih krajeva, i da je vjerovatno son of avram.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Hrvatska, odnosno hrvatski gradjani moraju konacno shvatiti gdje im je mjesto u Europi i svijetu, naime jedan veci Europski grad ima vise stanovnika od citave hrvatske, dok jedna veca EU tvrtka ima veci prihod od citavog proracuna RH.
Drzave velicine hrvatske moraju biti izrazito inteligentne, vrijedne, mudre i konkurentne da bi optimalno iskoristile svoje skromne ljudske i ekonomske resurse te osigurale kakvu takvu egzistenciju u danasnjem svijetu , a hrvatska je sve samo ne inteligentna, vrijedna, mudra i konkurentna.

Malivz
Gost
Malivz
1 godina prije

Ma što nas briga ionako ćemo nestati kao država kroz par godina….

denis
Gost
denis
1 godina prije

Baš dobro , gazda te natjera da opališ sankcije Rusiji onda taj isti gazda opali tebi sankcije jer je ljut na druge sluge .

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Naravno da ima veze, ako su carine na robu iz EU. To je kao u braku “i u dobru i u zlu”.

Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

to je cijena izdaje rusije i irana

Pingvin
Gost
Pingvin
1 godina prije

To će Šuica riješit.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
52
0
()
x