Zbog rekordnih kazni europski koncern Airbus pretrpio milijarde eura gubitaka

A400M Atlaas Airbus
11 komentara

Europski zrakoplovni koncern Airbus pretrpio je velike gubitke u 2019. godini. Zbog više milijunskih kazni njihov gubitak je iznosio 1,36 milijardi eura, rekli su jučer rukovoditelji Airbusa na konferenciji za novinare u Toulouseu u Francuskoj, gdje je sjedište ovog proizvođača zrakoplova.

Airbus je predstavio godišnje izvješće, prenosi Deutsche Welle. Pored velikih novčanih kazni, negativni financijski saldo zrakoplovnog diva je povezan sa zabranom izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, zbog čega Airbus nije uspio prodati vojni transportni zrakoplov A400M najvećoj arapskoj monarhiji i izgubio je 1,2 milijarde eura.

Operativni prihodi Airbusa porasli su 19 posto, ili 6,9 milijardi eura, a promet se povećao za 11% i iznosio je 70,5 milijardi eura. U 2020. godini grupa očekuje daljnji rast operativne dobiti na 7,5 milijardi eura.

Gubici u 2019. godini dijelom su posljedica skandala o korupciji u Airbusu. Krajem siječnja 2020. Airbus SE je sklopio sporazum s vlastima Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država o rekordnoj novčanoj kazni od gotovo 3,6 milijardi eura. Većinu tog iznosa, 2,1 milijardu eura, primila je Francuska, još 984 milijuna eura Velika Britanija i 535 milijuna eura Sjedinjene Države. Kao dio sporazuma je sklopljena nagodba od prekidu kaznenog progona.

Prema britanskoj Službi za borbu protiv velikih financijskih prijevara (SFO), odluka o isplatama donesena je u nešto manje od četiri godine nakon što je agencija pokrenula istragu zbog sumnji da je koncern za korupcijske sheme u prodaji zrakoplova u nekoliko zemalja angažirao vanjske savjetnike kako bi podmitio kupce za kupnju njegovih civilnih i vojnih zrakoplova. Radilo se o poslovima korporacije na Šri Lanki, Maleziji, Indoneziji, Gani i Tajvanu.

Međutim, sve je više „glasina“ da iza istraga stoji Boeing, koji zbog pada dva zrakoplova 737 MAX i kvarova na drugim modelima nije sklopio nijedan ugovor za isporuku zrakoplova u 2020., a prethodno ugovoreni poslovi su ili suspendirani ili otkazani. Kažnjavanje europskog Airbusa mnogi vide kao suzbijanje konkurencije od strane Boeinga, iako američka kompanija trenutno nema što ponuditi inozemnim kupcima.

Airbus
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Zbilja nevjerovatno, suludo od EU….Amerikanci se koriste svime i svačim da svojim firmama osiguraju posao na vanjskom tržištu a ove budale u EU kažnjavaju svoje firme koje sebi mjesta traže van EU.

Zorule
4 godine prije

Kakva zabrana izvoza oruzja u S. Barbariju?

bulog
4 godine prije

Ma treba kazniti sve Europske proizvođače zrakoplova, automobila, čelika, aluminija, ma bilo čega, uvesti im drakonske carine, pa kad se malo više budu gasila radna mjesta možda EU ovce i klimavci dođu k sebi i budu shvatili kog su birali i koga podržaju .

Ivo
4 godine prije

Očajničke mjere, koje neće spasiti Boeing, oni su svoje završili. U poslovnom svijetu ih sad smatraju hodajućim lešom, čija je propast gotova stvar.
Sankcije neće natjerati nikoga da ode i kupi boeingovo smeće, više su usmjerene na mužnju i otimanje love od zdravog proizvođača i time usporavanje njihovog razvojnog programa, koji je daleko uznapredovao. Trenutno je razvojna faza novih projekata u Airbusu nekih 7-9 godina ispred boeingove, to se više ne sustiže.
Sad je prilika za Rusiju i Kinu da izađu na tržište sa svojim avionima i postanu konkurent Airbusu, na čemu se već radi. Imperija i njena tehnologija su u silaznoj putanji, to je nepovratan proces.

Crodaemon
4 godine prije

Platiš kaznu s firminim parama i ne ideš u zatvor. Pravo i pravda na djelu.

Max
4 godine prije

Naravno da Boeing stoji iza toga nijima čamac pušta na sve strane.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ali EU i dalje čvrsto stoji uz američane dok joj otimaju “kruh” iz usta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI