Nakon raskida ugovora s Boeingom i Airbusom Iran se vratio ruskom Suhoju SJ-100

40 komentara

Iranska zrakoplovna kompanije Iran Air traži mogućnosti da obnovi svoju flotu putničkih zrakoplova, ali od stranih proizvođača izvan Sjedinjenih Država i Europe.

Rusija se sa svojim zrakoplovima Suhoj Superjet 100 (SSJ-100) smatra najprikladnijim partnerom za opskrbu zrakoplovima za linije do 5000 kilometara, rekao je u subotu izvršni direktor Iran Aira Farzaneh Sharafbafi, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Teheran treba uspostaviti komercijalne odnose s onim proizvođačima zrakoplova koji ne ovise o opskrbi komponenti iz Sjedinjenih Država i izdavanju dozvola od strane američke vlade.

“Bit ćemo sretni da postoje strane tvrtke koje mogu isporučiti zrakoplove potrebne Iran Airu. Spremni smo kupiti ruski SSJ-100 ili druge zrakoplove koji nisu proizvedeni u europskim zemljama”, rekao je Sharafbafi.

Podsjetimo, 8. svibnja, kada je američki predsjednik Donald Trump priopćio povlačenje svoje zemlje od međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, tajnik američkog Ministarstva financija Steven Mnuchin je najavio ukidanje dozvola za isporuku zrakoplova Boeing i Airbus u Iran.

Sjedinjene Države su nametnule zabranu isporuke europskih linijskih zrakoplova u Iran, a kompanija Airbus, sa sjedištem u Toulouseu u Francuskoj, morala je odustati od unosnog posla s Iranom jer se većina komponenti francuskog zrakoplova proizvodi u Sjedinjenim Državama.

U siječnju 2016. su iranske vlasti najavile da planiraju kupiti više od 200 zrakoplova Boeing i Airbus, a odluka je bila povezana s ukidanjem sankcija iz Sjedinjenih Država i Europske unije kao posljedica dogovora o nuklearnom sporazumu iz 2015.

Međunarodne sankcije, koje više nisu na snazi, nisu dopuštale Islamskoj Republici da kupuje putničke zrakoplove, kao ni rezervne dijelove za njih i Iran nije mogao modernizirati svoju zastarjelu zračnu flotu. U prosincu 2016. se objavljeno sklapanje ugovora o kupnji 80 zrakoplova između nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Iran Aira i tvrtke Boeing. Vrijednost propalog posla bila oko 16,6 milijardi dolara.

Od francuske kompanije Airbus je Iran namjeravao kupiti 100 linijskih zrakoplova, ali je i taj posao propao, iako Francuzi ionako jedva pronalaze nove kupce.

Da je Iran zainteresiran za kupnju ruskih zrakoplova SSJ-100 i namjerava nastaviti nabavu nakon rješavanja pitanja o opskrbi dijelova je 22. listopada potvrdio iranski veleposlanik u Rusiji, Mehdi Sanai.

“S obzirom na SSJ-100, Iran je zainteresiran za stjecanje takvih zrakoplova. Trebamo male zrakoplove, jer iranske zračne luke u pokrajinama ne mogu prihvatiti one velike”, izjavio je diplomat, dodajući kako su u tri godine iranski prijevoznici već poslali zahtjeve proizvođaču SSJ-100 za kupnju ovih zrakoplova.

Međutim, za punu provedbu posla se mora riješiti pitanje američkog dobavljača malog broja komponenti.

“Stvarno se nadam da će ovo pitanje biti riješeno. U svakom slučaju, sada govorimo o smanjenju ovisnosti o američkim komponentama. Iranska strana čeka da se ovo pitanje konačno riješi i onda ćemo krenuti s nabavom”, rekao je iranski veleposlanik.

Prema njegovim riječima, s proizvođačem Suhoj Superjet su potpisana već dva memoranduma o razumijevanju. Osim toga, Sanai je istaknuo da Iran ima najozbiljnije namjere razvijanja suradnje s Rusijom u području zrakoplovstva, svemira, izgradnje elektrana, željeznica i drugih infrastrukturnih projekata.

AirbusBoeingSuhoj Superjet 100
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Mah ništa…. Juče nam je svima velebit2 sa argumentima, razkučio, kako sa sankcijama Iranu svi gube osim USrA i Izrahell…..I tako, mi se čini, da je svaka diskusija tu besmislena..

velebit2
5 godine prije

Ovaj mali suhoj je odličan avion i odlična firma. prvi napravili kompletno krilo od karbona. fali samo širokotrupni, dobro da su se vratili.

Tupko Glupko
5 godine prije

Opet Trump zestoko radi na stvaranju neraskidivih gospodarskih, vojnih i politickih veza Kine, Rusije i Irana. Ubrzo i Indije.
Kad uleti i Pakistan u ovo drustvo (neki dan je ovdje bio clanak kako i njima Ameri spremaju sankcije) cinit ce zaokruzenu kopnenu cjelinu.
EU je ovdje predvidjena za zrtveno janje Americi – kaoticno naseljavanje sa izbjeglicama, nuklearna opasnost jer Ameri forsiraju takvo naoruzanje upereno prema Rusiji, gubici unosnih poslova sa azijskim i bliskoistocnim trzistem.
Zapanjuje nedostatak pravih drzavnika u Europi poput De Gaulle-a.

Savio
5 godine prije

Ruski avioni su odlicni. A sigurno i jeftiniji.
Ove sankcije prema Iranu ce dobro doci Ruskoj civilnoj avio industriji. A i Rusiji generalno.

Savio
5 godine prije

Da lete. Eto sta ce. Isto kao sto bi letili i sa zapadnjackom skalamerijom.
A ustedice i dosta novca.

m.ivanisevic
5 godine prije

Ti očito nemaš blage veze o čemu pišeš.

octopus
5 godine prije

SSJ-100 ima jedan veliki problem, a to je nedostatak rezervnih dijelova zbog kojeg se letovi ili otkazuju, ili se prolongira ležanje na pisti. Belgijanci su već odustali od daljnjeg korištenja. Šteta tako kvalitetnog zrakoplova. Rusi moraju jako poraditi da kvalitetno opsrbljuju svoje centre u EU……

grunf
5 godine prije

Zaključak se sam nameće…trebalo bi “braći” perzijancima,onako,prijateljski dići cijenu 30%…ja te “branim”,a ti prvom prilikom “trčiš” siledžijama koji te svaki dan mlate..

Borac2
5 godine prije

Sprema se verzija SS100R koja ce imati rusku avioniku i nece sadrzavati americke komponente.

Iran je zeznuo kada je bio potpisan prvi dogovor koji je predvidao i parcialnu proizvodnju u Iranu. Onda su mislili lako ce airbus i boeing na brzaka im prodat gomilu aviona pa od toga nije bilo nista.

Za regionalne avione u Iranu dobro lobira talijanski ATR.

tuf
5 godine prije

Vise je nego jasno da su ugovori s europskim kompanijama sluzili kao reket i uvjet da EU podrzi sporazum s Iranom.
Sada, kad su Izrael i njegov prirepak SAD uveli sankcije, a firme poput Airbusa i Totala potjerane iz Irana – vidimo da mafijasi poput Macrona pocinju rezati na Iran i bez problema ce se prikloniti politici izolacije i otvorene cioamericke agresije.

cool
5 godine prije

Odličan zrakoplov, rentabilan, jeftin, s komponentama dužeg vijeka 43-44% u komparaciji s zapadnom tehnologijom istog opsega; čudim se kako Kinezi nisu uložili kapital u ovu Rusku infrastrukturu? Ili možda jesu? Sigurno, vrlo brzo? Lako je onda raditi i veće za duže rute jer sve poznate tehnologije u razvoju su dostupne, od štedljivosti i dalje što ide uz to. Cijena bi morala biti 20 % niža kod “šminkerskih” po komadu.

Zadranin
5 godine prije

Ček, čekaj.. francuski puževi izgubiše još jedan unosan posao u Iranu (Total i plinska polja..)? Aaaaa, baš mi ih je žao. (Sarkazam)

Tako vam i treba, pa vi podupirite amerokenjce i njihove “terorističke, ilegalne” operacije i proxije.

Pljuc!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI