Obnova zračne flote – Austriju nećete prevariti, “bogatu” Slovačku i Hrvatsku vjerojatno da

F-16
74 komentara

Austrijska je vlada odlučila odgoditi odluku o kupnji borbenih zrakoplova Eurofighter, a do kraja godine neće biti objavljen novi koncept zaštite zračnog prostora.

Ured Sebastiana Kurza želi čekati odluku posebne komisije i rezultate tekuće istrage. Naime, Austrija je optužila proizvođača, kompaniju Airbus, za prijevaru i korupciju. Istraga zločina i rad odbora traju već nekoliko godina, od veljače 2007. godine, a ministar obrane Hans Peter Doskozil objavio je kako njegovo ministarstvo pokreće tužbu protiv Eurofightera i Airbusa, koje je optužio za prijevaru i pronevjeru.

Doskozil je naglasio da je odluka Austrije o kupnji Eurofightera utemeljena na lažnim informacijama o operativnim troškovima zrakoplova, kao i troškovima modernizacije.

Zaključak je istrage koju je pokrenula austrijska vlada, koji je objavljen prošle godine, jeste da je konzorcij Airbus i Eurofighter “svjesno obmanuo Austriju u pogledu stvarne cijene, mogućnosti isporuke i opreme u ugovoru o prodaji zrakoplova, potpisanom 2003. godine”.

“Austrija sigurno ne bi 2003. godine odlučila kupiti mlazne zrakoplove Eurofighter da je Airbus i Eurofighter svjesno nisu obmanuli”, istaknuo je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil.

Beč stoga traži odštetu u iznosu do 1,1 milijarde eura u vezi najveće nabave vojne opreme u austrijskoj povijesti, vrijedne oko dvije milijarde eura. Prema izvješću radne skupine predstavljenom u Beču, u Eurofighteru su znali da neće moći isporučiti 15 zrakoplova u ugovorenom roku.

Austrijski zračni prostor trenutno čuva 15 zrakoplova Eurofighter Typhoon  i 12 podzvučnih zrakoplova SAAB 105OE.

Zrakoplovne snage Austrije razmatraju četiri opcije

Eurofighter
FOTO: ilustracija, Eurofighter

Prema navodima dviju od njih bi sadašnje borbene zrakoplove Eurofighter trebalo nadograditi kako bi mogli ostati u službi nakon 2021. Ukupni troškovi ovog posla bi bili 2,3 do 2,4 milijarde eura do 2029. godine.

Druga mogućnost je odustati od kupnje Eurofightera i kupiti druge borbene zrakoplove.

Predložena je kupnja 18 švedskih zrakoplova SAAB Gripen za 2,7 milijardi eura ili 18 američkih borbenih zrakoplova F-16 za 3 milijarde eura.

“Bogata” Slovačka kupila 16 zrakoplova F-16

F-16
FOTO: ilustracija, F-16

Bogata Slovačka i Ministarstvo obrane su ranije ovog mjeseca potpisali najskuplju vojnu nabavu, ugovore za kupnju američkih borbenih zrakoplova F-16, koje će slovački porezni obveznici platiti 2 milijarde eura.

Vlada i Ministarstvo obrane su tijekom ljeta odbacili povoljniju ponudu za švedske borbene zrakoplove Gripen, koje Austrija i dalje smatra dobrom ponudom, te su odlučili podržati američku industriju oružja.

Slovačka će kupiti 14 borbenih zrakoplova F-16 s ​​oružjem, koje će zemlji biti isporučeno u dvije faze. Prva četiri zrakoplova će Slovaci ​​dobiti do 2022. godine, a do kraja 2023. još deset zrakoplova.

Slovačka će platiti američkim izvoznicima oružja 1,6 milijardi eura već u prve dvije godine, budući da je zemlja, kao članica NATO pakta, posvećena povećanju vojne potrošnje.

VIDEO – Potpisivanje ugovora o prodaji američkih F-16 Slovačkoj

Podpis dohôd o modernizácii ozbrojených síl SR a následne spoločné vyhlásenie P. Pellegriniho a P. Gajdoša

Gepostet von Tablet.TV am Mittwoch, 12. Dezember 2018

Naknadna pamet hrvatskih medija

O slučaju nabave vojnih zrakoplova od strane Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nećemo reći ništa, osim da su mediji otkrili da izraelski F-16 zapravo ne vrijede 500 milijuna, nego 135 milijuna dolara.

Hrvatski mediji i portali su naveli “kako su Amerikanci izračunali da 12 zrakoplova, koliko prema ugovoru Hrvatskoj treba isporučiti Izrael, ne koštaju pola milijuna dolara, nego gotovo četiri puta manje.

Kako se ne bi ponavljali, ovdje smo i mi izračunali slično, ali još u ožujku ove godine, jer su svi podaci o cijenama i ugovorima o prodaji F-16 bili i još  su uvijek dostupni na internetu, kao i poslovi drugih zemalja, kao na primjer Čilea koji je od Nizozemske 2010. dogovorio kupnju 18 borbenih zrakoplova F-16, koje je platio 270 milijuna američkih dolara i sebi početkom 2011. osigurao flotu od 44 borbena zrakoplova. Dakle, Čile je platio Nizozemcima samo 15 milijuna dolara po zrakoplovu.

ND

Opširnije o hrvatskoj nabavi zrakoplova F-16 s datumom objave 29. ožujka 2018.

Kupnja zrakoplova u Hrvatskoj – Od slučaja MiG-21 “Frankenstein” do F-16 “Metuzalem”

AirbusEurofighterF-16SAAB GripenSAAB 105OESebastian KurzTyphoon
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abcnormalan
5 godine prije

Sta se bunite kromanjonci, pa svi narodi sa balkana kupiju izvozene drloge iz njemacke, umjesto da kupe razuman manji auto… Nema tu buducnosti….

eu kolonija
5 godine prije

kažu ameri najveći izvoznici naoružanja. pa I ne bili kada puščani metak proizveden u americi košta pet puta (5x) skuplje od istog proizvedenog u rusiji. kada tu pridodamo vazale ili one što novacem poreznih obveznika kupuju sebi pozicije kod gazdi u vošingtonu (kupnjom smeća za velike novce i slanje o svome trošku svoje vojske da se bori za američke nacionalne interese kao u slučaju slovačke I hrvatske) onda je više nego jasno da je rusko oružije neprikosnoveno.

tihobl
5 godine prije

Koliki je minimum aviona koje zahtijevaju za medjunarodne civilne letove? Na taj broj dodaju se 2-3 aviona rezerve i to je broj koji treba Hrvatskoj ili bilo kojoj od nasih drzavica kako bi nastavile ubirati takse od preleta. Sve preko toga nebi sluzilo drzavi, vec intervencijama imperijalista po svijetu.

Da je neko vodio drzavni interes nebi narucivao izraelske avione stare 40 godina za 500 miliona, vec bi kupio od Dodika migove stare 50 godina za 5 miliona. Dodiku je ostalo nesto MiG-21 koji leze u hangarima i nicemu ne sluze. Za drzanje bezbjednosti neba bolji avion ne treba, ali nije dobar za intervencije na udaljenim kontinetnima.

Razmislite sta je Hrvatskoj potrebnije: eskadrila F-16 ili pojacati granicu koju je ove godine nelegalno preslo preko 20.000 sumnjivih tipova.

Ante
5 godine prije

Hrvatski “domoljubi” su prevarili Hrvatsku, toliko vole Hrvatske vojnike da će im kupiti 30 godina stare avione. Ali sami ne žele voziti deset godina stare aute ( jer kod njih prolazi samo novi BMW ) , jer kako domoljubi kažu, takvi auti su nesigurni i preskupi za održavanje.

Laki Topalović
5 godine prije

Koliko je Čile platio Nizozemcima ??? … samo 15 milijuna dolara po zrakoplovu. Ne vjerujem da su bili stariji od ovih, ima link ne da mi se čitati. Slovaci su isto ludi. Plati odmah , u prve dvije godine, 1,6 mlrd, a onda na kapaljku pola milijarde, jer je 2 mlrd eura 2,1 mlrd dolara. Kakvi tukci, nešto kao i mi.

giordano bruno
5 godine prije

Sloveni – Pan-Slavism – Rusi.

Hocete takav luxus. Pa to se mora dodatno oporezovati.

Siniša
5 godine prije

I Bugari isto kupuju f16.

Nino
5 godine prije

Ne vidim svrhu ovakvih članaka. Samo da se čitatelje dovede u zabludu i progura neka svoja agenda. Kupnja Hrvatske borbenih aviona te kvalitete po toj cijeni je totalni promašaj i to svi znaju. Ako su Amerikanci izračunali 135 milijuna onda je vrijednost cijelog posla vjerojatno bliža polovici te sume, znači oko 70 milijuna (ne više od 4,2 po avionu + ostatak za rezervne dijelove i municiju). Bitnije u ovom tekstu je što se uspoređuju cijene iz 2010 i 2018.te. To je isto kao da ja kažem da je cijena Bitcoin-a 2105. bila 150 dolara, krajem 2017. skoro 20 tisuća a krajem 2018. 4,200 dolara. Cijene borbenih aviona 4+ generacije (F-16) su do 2015. bile stabilne da bi onda krenuo rast na više od duplo. Cijena Gripena dnas je 60-70 milijuna dolara (kao primjer). Drugim riječima, kada su Čileanci kupovali F-16 od Nizozemske onda je novi koštao manje od 20 milijuna… Čitaj više »

tihobl
5 godine prije

Od tih 500 samo 125 miliona ide izraelcima. kome ide ostatak? Domacim lopovima otice oko 25 miliona, a kome ostalo?

Njonjobobo
5 godine prije

Svrha aviona je da se dizu lete ispljucaju teret pa se spuste.
Bitno je da budu cisti I ne smrde,te da budu lijepi.a grupica 12 aviona na zadatku?.
Rusi bi to nazvali koljektivna raspaljotka

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ugovor kojim je završena okupacija Austrije nakon Drugog svjetskog rata je potpisan 1955. g. Njime je regulirano da Austrija mora ostati trajno neutralna, izvan bilo kakvih vojnih saveza. Isključena je svaka mogućnost ponovnog ujedinjenja Austrije s Njemačkom. Ugovorom su zabranjene strane vojne baze na austrijskom tlu. Njime je Austriji dopušteno formiranje vojske, ali joj je zabranjeno posjedovanje atomskog i kemijskog oružja, balističkih projektila i topništva dometa većeg od 24 km. Ugovorena je i zabrana posjedovanja i korištenja raketnog oružja, pa austrijski borbeni zrakoplovi sve do 1993 g. nisu u svom naoružanju imali rakete, nego samo topničko oružje. Nakon te godine austrijske vlasti su jednostavno ignorirale tu zabranu i prvi put su nabavljene rakete zrak-zrak ”Sidewinder”. Austrijska kupnja Eurofightera je od početka bila mutna, svakome tko je promatrao sa strane. Bez ulaženja u detalje, prodana im je ”Tranša 1”, koja sada ima problema zbog održavanja (nedostatak rezervnih dijelova), nemogućnosti upgradea za… Čitaj više »

TauCeti_Mk
5 godine prije

Za 500.000.000 US$ Hrvatska bi mogla da kupi eskadrilu novih KAI FA-50, savremeni nadzucni borbeni avion odlican za obuku pilota koim bi mogli bez problema da vrse nadzor neba. Hrvatska bi sa nadzvucnom komponentom bila mirna najmanje 30 godina a hrvatski piloti bi se njime naleteli.
Zasto Hrvatska insistira na kupnju istrosenog F-16 Barak cija je namena bila agresija susednih zemalja pa cak i moguce napade na Iran meni verujte nije jasno.
Sto se Austrije tice koja je neutralna i u prijateljskom okruzenju kupnja Eurofajtera je bacanje novca, kad vec nemogu da se oslone na svoje F-5ice onda i za njih KAI FA-50 je jeftino dugorocno resenje.

Majk Majers
5 godine prije

Bobe Rocke
Veleizdaja je rasturit sve u zemlji koja bi mogla bit samoodrživa, u zemlji koja ima toliko toga za ponudit a ljudi odlaze trbuhom za kruhom. To je tuđmanov spomenik

Duki
5 godine prije

“snažna Hrvatska vojska,super spremna,odlično obučena,to je ta snaga,to je ta moć , jedinstveni u obrani i napadu,”
PORUKE MINISTRA KOJI JE HRVATSKI NAROD HTIO OLAKŠATI ZA JEDAN PELJEŠKI MOST?!
Emoji ljudi to je Veleizdaja !!STAMOTA FUJ,FUJ !!

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Nije dobro miješati babe i žabe. Za početak, hrvatska vlast je odlučila da je potrebno zadržati lovačku komponentu u ratnom zrakoplovstvu. Da li je to ispravno ili ne, F-16 ili Gripen, o tome se može raspravljati. Kad je odluka već donešena, raspisan je natječaj. Hrvatsko – izraelski odnosi su se posebno intezivirali nakon što je Hrvatska, bez puno priče, uputila u Izrael svoje protupožarne zrakoplove na ispomoć. Izraelci su bili impresionirani njihovim djelovanjem, što nam može samo služiti na ponos, što imamo takve ljude. Tu negdje je došlo do ideje da Izrael ponudi svoje F-16C/D Barak (Lightning)/Brakeet (Thunderbolt). Treba znati da je prije nekoliko godina izrael nudio Hrvatskoj i F-16A i B Block 10 Netz, koji su 2016. g. povučeni iz upotrebe, ali je Hrvatska to odbila. U Hrvatsku je trebalo stići 10 jednosjeda i dva dvosjeda, prva dva zrakoplova 2020. g., 6 tijekom 2021. i posljednja 4 2022. g.… Čitaj više »

Koba
5 godine prije

Tekst je ispod razine žute štampe. Prvo i osnovno što bi autor trebao navesti je varijanta i blok aviona koje su pomenute države nabavile. Ovako su avioni tipa f-16 posve zaličitog tehnološkog stupnja izjednačeni, pa stoga razlike u cijeni izazivaju čuđenje. Da ne govorimo o kvantitetu i pratećim paketima opreme koji se uz avione nabavljaju. Ako se želite probiti kao ozbiljan portal ovakvi vam tekstovi ne trebaju.

alfa33
5 godine prije

Neznam zašto i uopće otvaraju nekakve natječaje,lakše im da da odmah podjele lovu između sebe i da direktno kupe od prodavatelja. Svaki natječaj im je po istoj šemi,prvo meni pola,malo rodbini i rodjacima….. A što ostane kupimo nešto što još nisu pokupili cigani. Kažu da novac kvari ljude,možda samo pokaže kakvi smo doista….

Aleks
5 godine prije

Fascinantne su razmjere lopovluka, jer nece Krsticevic i ekipa ukrasti 10%, nego od 500 miliona, ukrasce 365 miliona dolara.

Pero
5 godine prije

Ne Mat, jos od 1945. Ne mislis valjda da unuci, unuke, sinovi, kceri i ljubavnice, ljubavnici nece nastaviti voditi istu politiku.

Zax
5 godine prije

135 miliona se odnosi samo na americke komponente. Izrael je nadogradio i modernizirao avione svojom tehnologijom i naoruzanjem. Novi f16 bez opreme dodje oko deset miliona dolara. Konacna cijena ovisi o kolicini opreme i naoruzanja koje se ugradjuju u Avion. Osim toga takvi poslovi se obicno sklapaju u paketu s ostalim poslovima. Ovakvog clanka bi se i imbex posramio.

Zeko
5 godine prije

Hrvatsku nitko nije prevario nego je napravljen “deal” da se 12 borbenih aviona starih oko 30 godina kupi za 500 miliona dolara,a prema Kongresu SAD cijena tih aviona je oko 135 miliona dolara.Postavlja se pitanje,ali u Hrvatskoj se nemože niti smije objaviti kome ide cca 370 miliona dolara i na koji način je vrhuška HDZ-a raspodjelila taj ogromni iznos.Pretpostavlja se da je i to jedan od razloga da je KGK otpustila svog savjetnika za unutarnju politiku,jer je savjetovao predsjednicu da traži 30% od tog iznosa,a Plenković je ponudio 7 % i da je podrži na slijedećim izborima.Gospodja je prihvatila i otpustila savjetnika Radeljića,a centralna obavještajna služba (SOA) mu je preko svog predstavnika poručila da če biti zgažen ako bilo kome o tome pisne.Taj bivši savjetnik je pisnuo,ali nije kazao pravi razlog razlaska sa predsjednicom,a hrvatski mediji su dobili naredbu da o tome ne govore niti pišu. Toliko o demokraciji na… Čitaj više »

kekec
5 godine prije

” Istraga zločina i rad odbora traju već nekoliko godina” – ZLOČINA??? zna li ovaj tuljan od “novinara” što znači ta riječ?

neven
5 godine prije

A da mi ipak kupimo migove od Rusa?
Infrastruktura postoji.
Ionako je sve to samo za paradu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI