Airbus je otpustio 16 zaposlenika povezanih s navodnom industrijskom špijunažom njemačkih vojnih ugovora

Airbus
6 komentara

Europski zrakoplovni div Airbus našao se u središtu skandala nakon što je otkriveno da su neki njegovi zaposlenici, u odjelu koje upravlja njemačkim vojnim projektima, osumnjičeni za umiješanost u industrijsku špijunažu.

Zrakoplovna i obrambena tvrtka bez prethodne obavijesti otpustila je 16 zaposlenika, uključujući rukovoditelja odjela, jer su svi osumnjičeni za špijuniranje korporativnih tajni i nezakonito pribavljanje povjerljivih dokumenata o budućim projektima njemačkih oružanih snaga (Bundeswehr).

Airbus je jedan od glavnih dobavljača njemačkih oružanih snaga; redovno osvaja ugovore o opskrbi Bundeswehra novim zrakoplovima i helikopterima, kao i za preuređenje postojeće opreme.

Kompanija je najprije upozorila njemačke vlasti na neke “nepravilnosti” prilikom rukovanja osjetljivim informacijama još u rujnu. Tada je tužiteljstvo u Münchenu otvorilo i vlastitu istragu ovog slučaja za koju je rečeno da još traje.

Slučaj, međutim, datira još u jesen 2018. godine, kada je zaposlenik pitao svoje nadzornike i pravni odjel treba li imati pristup tajnom dokumentu kojeg je upravo primio. Slijedilo je veliko ispitivanje koje je uključivalo reviziju oko 1,5 milijuna dokumenata i intervjue s osobljem.

Oko 90 ljudi u početku je bilo pod sumnjom da su ilegalno pribavili i posjedovali povjerljive dokumente, uključujući neke podatke o vojnim ugovorima Bundeswehra, poput onih o komunikacijskim sustavima za trupe. Naposljetku, zaposlenici Münchenske programske linije za komunikacije, inteligenciju i sigurnost (CIS) su osumnjičeni za „pronevjeru“ i „zlouporabu“ nekih korisničkih dokumenata.

Tužitelji su u rujnu također otvorili istragu o “izdaji poslovnih tajni”, kao i “ilegalnom pribavljanju i prijenosu povjerljivih podataka”. Bundeswehr je također rekao da je svjestan situacije i da je poduzeo disciplinsku mjeru protiv neimenovane osobe unutar Oružanih snaga.

Nejasno je, međutim, kako su osumnjičeni dobili tajne dokumente i jesu li ih zapravo pokušali upotrijebiti za jačanje ponude tvrtke na budućim ugovorima ili su prosljeđivali dokumente koje su pribavili bilo kojoj trećoj strani. Iako su Münchenski tužitelji uvjeravali novinare da nisu utjecali na nikakve “tajne” dokumente, Airbus se odlučio na “proaktivnu” akciju, a ovaj bi incident mogao još više zategnuti njegove odnose s Berlinom.

Neki njemački zastupnici, koje je Ministarstvo obrane upoznalo o tom pitanju u rujnu, tvrdili su da ta kompanija više ne može uživati ​​povjerenje njemačke vlade.

“Obično bi sada tvrtki bili zabranjeno stjecanje državnih ugovora”, rekao je Tobias Lindner, glasnogovornik obrambene politike u parlamentarnoj frakciji Zelene stranke.

AirbusBundeswehrŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Five eyes na djelu. Ameri su baš uporni u namjeri prodaje svojih letećih cigli nijemcima.

kgfjč
4 godine prije

A tko ih je špijunirao? Ljubitelji hamburgera ili riže? Votkoljupci su mi na niskom trečem mjestu.

Ante
4 godine prije

Meni to izgleda kao potpuni nemar od strane određenih osoba koje su davale tajne dokumente onim ljudima koji za to nisu imali odobrenje. Ili je baš riječ o onima koji su prodavali tajne. Više bi rekao da je to potpuni nemar, ali to kompanija nikada ne bude priznala.

tko zna zna
4 godine prije

“Obično bi sada tvrtki bili zabranjeno stjecanje državnih ugovora” ma ni govora:” Pre veliki da propadnu”

Max
4 godine prije

Kako to da sve Europske proizvođač oružja i opreme netko špijunira a Američke nitko!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI