Nemački vojni službenik optužen za špijuniranje za Moskvu

Ruski špijun
11 komentara

Policija u Njemačkoj uhapsila je vojnog oficira osumnjičenog da je proslijedio povjerljive informacije ruskim obavještajnim službama. Oficir je treći Nijemac za manje od godinu dana koji je navodno vršio špijunažu za Kremlj.

Muškarac, specijalista za vojne nabavke identifikovan kao Thomas H., priveden je u srijedu u zapadnom gradu Koblenzu, navodi se u saopćenju njemačkog saveznog tužilaštva.

“Savezni javni tužilac danas je uhapsio njemačkog službenika za kojeg se sumnja da je radio za stranu tajnu službu”, napisao je ministar pravde Marco Buschmann na X, ranije poznatom kao Twitter. “Hvala svima koji su bili uključeni. Budnost ostaje na dnevnom redu.”

Prema izjavi tužioca, muškarac je, počevši od maja, nekoliko puta prilazio ruskom konzulatu u Bonu i ambasadi u Berlinu, “nudeći svoju saradnju”. Tužioci su tvrdili da je on jednom prilikom predao informacije sa svog radnog mjesta, uz razumijevanje da će one biti proslijeđene ruskim agentima. Tužilaštvo nije preciziralo prirodu informacija, niti da li ih je primila neka ruska bezbjednosna ili obavještajna agencija.

Njemački zvaničnici su više puta upozoravali na pojačanu rusku špijunažu usred sukoba u Ukrajini. Berlin je prošlog aprila proterao 40 ruskih diplomata, optužujući ih da su špijuni. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je te optužbe neprihvatljivim i odgovorilo je protjerivanjem 40 njemačkih diplomata iz Rusije.

Hapšenje Thomasa H. uslijedilo je samo osam mjeseci nakon što je policija uhapsila službenika spoljne obavještajne službe zemlje (BND) i optužila ga za izdaju zbog odavanja državnih tajni Moskvi. Dvostruki agent je također optužen za prosljeđivanje povjerljivih podataka CIA-i i osuđen na osam godina zatvora. Njegov navodni saučesnik, civil, uhapšen je u januaru i optužen da je pomogao svom kolegi da preda dokumente Kremlju.

Prije ova dva slučaja, njemački šef za kibernetičku sigurnost smijenjen je u oktobru zbog medijskih izvještaja koji ga povezuju s pripadnicima ruskih obavještajnih službi, dok je u novembru jedan vojni rezervni oficir proglašen krivim za curenje dosijea vojnog osoblja i informacija o kibernetičkoj sigurnosti Moskvi u periodu od 2014. do 2020. .

njemačkarusijaŠpijunažaThomas H
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
8 mjeseci prije

“Silu mi učini”, reče Vrtirepka. Svi špijuniraju za sebe, ne za druge i povremeno razmjenjuju informacije. Ovaj što sam nudi ili je tup, ili žrtveni jarac.

Gledao je Mašu i Medvjeda
8 mjeseci prije

….i to bez sinhronizacije na njemački.
Al treba raširiti strah od exKGBa pa eto…klikbejt naslova

Max
8 mjeseci prije

Ni prvi ni zadnji.

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

ha, ha, ha… Gamadi glupa, pedofilski zločinci iz Europe, nemojte se truditi uhvatiti Putinove ljude jer će vam trebati 50 godina da ih uhvatite nekoliko…… 🎃… Glupi prljavi pedofilski lopovi i zločinci….. NATO pakt, tj. njihovi brodovi, sudjeluju U PREVOZU KOKAINA IZ AMERIKE I MEXICA u Europu… Eto tko je i što je ta đavolja banda najgorih zločinaca na planeti 🌏 Zemlji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI