SAD zabrinute zbog kineskih ‘turista’ u vojnim bazama

SAD vojna baza
5 komentara

Peking je odbacio tvrdnje o potencijalnoj špijunaži kao “nenamjerne izmišljotine”

Kineski državljani pokušali su dobiti pristup stranicama američke vlade čak 100 puta u posljednjih nekoliko godina, što je navelo američke dužnosnike da povjeruju da su pojedinci, koji se često predstavljaju turistima, zapravo špijuni, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal pozivajući se na izvore. Peking je zanijekao da se bavi špijunskim aktivnostima protiv SAD-a.

Prema američkim dužnosnicima s kojima je razgovarao list, među kineskim “razbijačima vrata”, koji se često nađu u blizini zabranjenih američkih objekata, bili su ljudi koji su hodali na poligon za rakete u Novom Meksiku i ronili blizu mjesta za lansiranje projektila u Floridi.

Čini se da su neki od tih incidenata “dobroćudni”, a kineski turisti objašnjavaju da su samo slijedili Google karte kako bi jeli u obližnjem McDonaldsu ili drugom restoranu brze hrane koji se slučajno nalazi u vojnoj bazi, stoji u izvješću. Međutim, prema američkim dužnosnicima, neki drugi upadi su “više zabrinjavajući” jer se događaju u područjima s malo turizma.

Kad su kineski državljani uhvaćeni u “navodno namjernom” ulasku u bazu, obično bivaju nakratko privedeni, a zatim ispraćeni iz prostorija, rekli su neimenovani američki dužnosnici za list. Međutim, prema Sue Gough, glasnogovornici Pentagona, u nekim slučajevima pojedinci su ušli u američke baze “brzom vožnjom kroz sigurnosne kontrolne točke”, nakon čega su “često citirani kazneno [i] zabranjen im je budući pristup instalaciji.”

Američki dužnosnici tvrde da kineski državljani često koriste nešto što se čini kao “skriptirani jezik” kada se suoče sa osiguranjem, inzistirajući na tome da su turisti i da su izgubili put.

U komentarima za WSJ, Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, odbacio je navode o potencijalnoj špijunaži kao “čisto nedobronamjerne izmišljotine” i pozvao SAD da “napuste mentalitet hladnog rata”, da “prestanu s neutemeljenim optužbama, ” i umjesto toga usredotočiti se na stvaranje boljih odnosa između dviju sila.

Veze između Washingtona i Pekinga već su bile zategnute zbog zabrinutosti oko špijunaže nakon što su SAD početkom veljače oborile kineski balon iznad Sjeverne Amerike, rekavši da je pokušao “nadzirati strateške lokacije”. Kina je inzistirala da je to bio “civilni zračni brod” koji je zalutao u američki zračni prostor zbog okolnosti više sile. Međutim, krajem lipnja Pentagon je rekao kako vjeruje da balon nije uspio prikupiti nikakve podatke.

kinaSADŠpijunažaturisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
7 mjeseci prije

Amerika sama sebe hvata u sve većim lažima i obmana..

Max
7 mjeseci prije

Zato,jadni,jenkiji,nikoga,ne,špijuniraju,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI