Airbus će postati najveći proizvođač zrakoplova na svijetu, dok Boeingove isporuke padaju zbog katastrofe 737 Max

Airbus dominira
9 komentara

Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je o padu isporuka za 37 posto u prvoj polovici godine, zbog produljenog prizemljenja svojih najprodavanijih zrakoplova, 737 Max, nakon dvije smrtonosne nesreće.

Tvrtka je isporučila 239 zrakoplova od siječnja do lipnja, u usporedbi s isporukom 378 zrakoplova u istom razdoblju 2018. godine. Isporuke za drugo tromjesečje 2019. godine smanjene su za 54 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari kažu da će isporuke padati i tijekom cijele godine, te će zbog toga po prvi put u osam godina Boeing zaostati za svojim europskim konkurentom Airbusom.

Airbus je u utorak izvijestio o 389 isporuka u prvih šest mjeseci ove godine, što je 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Ovaj proizvođač zrakoplova je također zabilježio 213 narudžbi, što je dvostruko više nego što je Boeing prijavio.

Nekoliko zrakoplovnih tvrtki otkazalo je povjerenje u nekada najprodavaniji zrakoplov Boeinga 737 Max, nakon fatalnih sudara u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo 346 ljudi. Brojne svjetske zrakoplovne kompanije su od ožujka prizemljile svoje Boeing 373 Max.

Saudijski prijevoznik Flyadeal u ponedjeljak je otkazao narudžbu od 50 zrakoplova Boeing 737 Max u vrijednosti do 5,9 milijardi dolara u korist dogovora s Airbusom. Tako je ta zrakoplovna tvrtka postala prva koja je službeno otkazala narudžbu od kada su se dogodile nesreće.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
3 godine prije

Naći će ameri način da i Airbusevi počnu padati pa će im se odmah popraviti situacija.

Hogar
3 godine prije

Fatalnih padova, ne sudara.
Doduše, može i sudara, ali sa majčicom Zemljom.

LauerNalis
3 godine prije

If it is boeing I’am not going

samo tako
3 godine prije

Ubrzo….
Nečeš Boeing, nečeš ni Airbus

Jole
3 godine prije

E neće !! Tko pokuša naručiti Airbus,dobit će sankcije .Pa ti vidi da li ti se isplati !!

Jole
3 godine prije

Ja se sjećam prije deset ili vise godina,jedna je država dogovarala veliku narudžbu iz Airbusa.Cijena i isporuka su bile dogovorene i trebalo je još samo potpisati ugovor.Iznenada su se predomislili.Francuzi su izrazili sumnju da je tijek pregovora prisluškivan i da su Ameri uspjeli preko špijunaže napraviti diverziju i ponuditi bolje uvjete nego Airbus,kakve nisu na početku lobiranja nudili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI