Ruska tvrtka tuži Boeing u prvoj tužbi zbog 737 MAX zrakoplova

Boeing

Ruska aviokompanija za podnijela je, u Chicagu, tužbu protiv Boeinga kako bi otkazala kupnju prizemljenih zrakoplova 737 MAX. Ovo je prvi sudskom slučaju takve vrste nakon dviju smrtonosnih zračnih nesreća u kojima su sudjelovali sporni zrakoplovi.

Avia Capital Services traži raskid ugovora o kupnji 35 zrakoplova Boeing 737 MAX zbog sigurnosnih pitanja, navodi se u izvještaju Financial Timesa. Tvrtka, podružnica ruskog državnog konglomerata Rostec, tvrdi da kako su dvije smrtonosne nesreće 737 MAX-a , u kojima je umrlo 346 ljudi početkom ove godine, rezultat “nemarnih radnji i odluka Boeinga” pri projektiranju zrakoplova koji je ” neispravan “i” zadržava ključne informacije “od američkog regulatora za zrakoplovnu sigurnost tijekom certificiranja.

Ruska tvrtka navodi da je američki proizvođač „namjerno“ sakrio ključne informacije o sigurnosti zrakoplova MAX od kupaca kako bi zajamčio njihovu prodaju. Žalba je podnesena u okrugu Cook County Circuit Court u Chicagu u ponedjeljak.

U tužbi su, također, naveli depozit u iznosu od 35 milijuna američkih dolara (31,5 milijuna eura) kojeg su dali Boeingu za osiguranje narudžbe. Uplata je izvršena prije prizemljivanja modela MAX, a sada traže da se taj iznos vrati s kamatama. Također traže 75 milijuna dolara (67,5 milijuna eura) odštete za izgubljenu dobit, uz ukupno 115 milijuna dolara (103,5 milijuna eura) odštetne naknade, kao i „nekoliko puta veći iznos“ kaznene štete. Advokat koji zastupa Rusku kompaniju kaže kako će protiv Boeinga u bliskoj budućnosti biti pokrenuto još nekoliko sličnih tužbi.

„Mislim da ćete vidjeti nekoliko drugih operatora koji podnose tužbu idućih mjeseci. Ovo će je prva od mnogih koji dolaze”, rekao je Steven Marks iz zrakoplovne tvrtke Podhurst Orseck.

Zrakoplovi 737 MAX prizemljeni su u ožujku nakon dvije smrtonosne zračne nesreće u Etiopiji i Indoneziji, što je rezultiralo smrću 346 ljudi. Službene istrage nesreća su u tijeku, a Boeing nije mogao isporučiti nijedan od svojih MAX zrakoplova sve dok ih regulatori nisu proglasili sigurnim.

Tvrtka je prošlog mjeseca objavila najveći kvartalni gubitak, a čak su upozorili da će možda morati u potpunosti obustaviti proizvodnju MAX-a ako regulator uskoro ne izvrši sigurnosnu procjenu. Brojne zrakoplovne tvrtke zatražile su nadoknadu zbog neuspjele isporuke zrakoplova, dok je proračunski prijevoznik Saudijske Arabije Flyadeal postao prva zrakoplovna kompanija koja je otkazala narudžbu od 50 zrakoplova u korist dogovora s Boeingovim konkurentom Airbusa.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
5 Komentatori
varjagLucijaKaj tiMorenoPitiJA Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Moreno
Gost
Moreno

Ruska tvrtka na bilo kojemu sudu podliježe ameročkim zakonima. BTW Rusija nije pravna država i sva prava na zemlji zadržava Amerika. Osim toga kako se Rusija koja je pod sankcijama uopće usuđuje tražit prava za obeštećenje kad je Rusija ta koja bi morala obeštetit cili svit sa u najmanju ruku predajom Sibira Americi na dobrobrobit ciloga čovječanstva jer samo je demokracija garancija za poštenu raspodjelu svih resursa na zemlji 🙂

PitiJA
Gost
PitiJA

Je li čudnije što ruska tvrtka smije, ili što želi američke avione?

Moreno
Gost
Moreno

PitiJA Nezna se šta bi tu bilo čudno . . . politika, a posljedično i trgovina nije moralna kategorija . . . jeli čudno šta je američki Exxon Mobile nakon američkoga uvođenja sankcija Rusiji 2014 najnormalnije nastavija radit na istraživanju i vađenju nafte u Sibiru, dok je istovremeno Amerika Europi opstruirala sjeverni tok 2 i južni tok, prvo nije uspilo, ali drugo je . . . jeli čudno kako do danas nije prekinuta ruska isporuka raketnih motora Americi . . . ili da se malo vratimo na Balkan . . . pa se zapitajmo jeli bilo čudnije kako je Hrvatska usrid rata Republici Srpskoj prodavala naftu ili je čudnije da je tu naftu Republika Srpska kupovala od Hrvatske . . . a bar danas znamo kako u toj trgovini Hrvati i Srbi nisu ništa dobili, ali su se zato hrvatski i srpski kriminalci uz uski krug političara dobro nakesali . . . jedna stvar su informacije za mase (o tome san sve napisa u komentaru), a skroz druga stvar je ono šta se u stvarnosti događa i šta je dogovoreno iz 7 zatvorenih vrata . . .

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Jel cudno sto nasa nabavlja motore od rusa? Hel cudnije da rusi rade motore za kenjce ili da kenjci kupuju od rusa?

Lucija
Gost
Lucija

Ima još nešto čudno. Što taj Boeing netko (dioničari) dobro ne ‘prodrma’.
Znam da dioničari više nemaju toliko moći, ali ako se ovo nastavi…’ode mast u propast’.

varjag
Gost
varjag

Nek propadnu………………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik