Novi front trgovinskog rata? – SAD povećale carine na zrakoplove iz EU na 15%

A380 Airbus
15 komentara

U skladu s odlukom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), od 18. ožujka 2020. Sjedinjene Države će carine na zrakoplove uvezene iz zemalja EU povećati s 10% na 15%, navodi se na internetskoj stranici američkog trgovinskog predstavništva. U Washingtonu su objasnili da govore o “velikim civilnim zrakoplovima”.

“Pod vodstvom predsjednika Trumpa, 2. listopada 2019. Sjedinjene Države osvojile su najveću nagradu u povijesti WTO kada nam je bilo dopušteno poduzimati kontramjere protiv robe u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara nakon pobjede u nepoštenoj trgovačkoj praksi protiv Europske unije, posebno protiv Francuske i Njemačke , Španjolskoj i Velikoj Britaniji”, stoji u izjavi američkog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, govorimo o odluci arbitraže WTO koja je 2. listopada Sjedinjenim Državama u omogućila uvođenje carina na robu i usluge zemalja EU u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi dolara godišnje, a razlog su „ilegalne subvencije koja je dobivala kompanija Airbus za proizvodnju zrakoplova“.

Prije toga, u svibnju 2018. godine je WTO došao do zaključka da je koncern Airbus ilegalno dobio sredstva za stvaranje modela zrakoplova A380 i A350, koji su američkog konkurenta, Boeingu, koštali određenu količinu prodaje.

Tako je 11. veljače objavljeno da američki koncern Boeing Co. prvi put od 1962. u siječnju nije dobio niti jednu novu narudžbu za nabavu zrakoplova.

Međutim, Europska unija u okviru Svjetske trgovinske organizacije zauzvrat optužuje Washington za ilegalno subvencioniranje korporacije Boeing.

WTO je ranije priznao subvencije Sjedinjenih Država za Boeing kao ilegalne, ali još nije donesena odluka o uvođenju carina na robu iz Sjedinjenih Država, već je WTO zeleno svjetlo dao samo Washingtonu.

Ipak, treba naglasiti da pad prodaje zrakoplova kompanije Boeing ima malo ili uopće nema veze sa subvencijama koje je dobio Airbus, već zbog pada dva putnička zrakoplova modela 737 MAX i kvarova na drugim modelima,  što je dovelo do prizemljenja spomenutog modela i suspenzije i otkazivanja narudžbi od brojnih kompanija u svijetu.

Najnovije carine se podudaraju s početkom „sveobuhvatnih trgovinskih pregovora“ Sjedinjenih Država i EU, što znači da se europski saveznici Washingtona mogu pripremiti na nove carine i prakse koje SAD primjenjuju protiv Kine.

Zbog rekordnih kazni europski koncern Airbus pretrpio milijarde eura gubitaka

Boeing 737WTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Kobajagi, nesto svi ratuju, a zapravo ovce i robovi gule u svim tim sukobljenim stranama ne za svoju domovinu, vec za parazite i njihove bolesne ideje…

igi
4 godine prije

blame putin….

Svemir
4 godine prije

Prava nemoć je kad nisi u stanju da proizvedeš konkurentni proizvod, a primaš od državnih poreskih obveznika svake godine ogroman deo novca iz vojnog budžeta Amerike koji iznosi $735 MILIJARDI.

Uz to se žališ kad EU subvencioniše Airbus. Dno dna.

Sarama
4 godine prije

Par tocki
1. Modeli a220 i familija a320 se sastavljaju u alabami te se tretiraju kao domaci proizvod.
Pa tarife se neće naplacivati na njih.
Tako rec ovo se osnosi na a330 i a350 modele koji su značajni ali njihva prodaja nije u tisucama.
2. Boeingu bi se mogla obit špekulanska politika jer kao eu uzcrati kontra mjerama, mogli bi gadno nastradat jer nemaju liniju proizvodnje u eu, imaju u GB ali oni izlaze iz eu tako da ce bit zanimljivo vidit što ce se dogodit u buducnosti.

eks
4 godine prije

Znači, odustaje se od laganja o zapadnom slobodnom tržištu, tržišnoj (slobodnoj) konkurenciji (znamo da je nikada nije ni bilo). Novo je samo to što su te laži nama uspešno prodavali (zahvaljujući domaćim “stručnjacima” za ekonomiju i trgovinu), uveli su termin “protekcionizam” kao nekakvo zlo , ali kada je nešto u njihovom interesu , onda je to u redu . Sada je sve dozvoljeno, ako si sila. Siledžije – onaj ko je jači i drskiji – mogu zaobilaziti sva pravila i norme koje su drugima postavili .

Dopizdilomi
4 godine prije

Kako bi ameri rekli “reciprocitet” i “imamo pravo obraniti svoje interese bilo gdje u svijetu”. Samo ih tući njihovim “oružjem”.

Alex
4 godine prije

Pa vi lupajte sankcije Rusima i uvozite američko smeće od hrane i pića i radite LNG terminale.

Tupko Glupko
4 godine prije

Drugim riječima, Boeing prelazi raditi vojne avione ako nema narudžbi za civilne da se spriječi bankrot, ulazi u vojni proračun, i tamo će raditi kvalitetne avione kao ovi civilni.
Civilne zrakoplove iz drugih država će Ameri masno plaćati zbog povećanja carina (lova ide za onu kremu od 1% bogataša tamo), broj narudžbi civilnih aviona će zbog toga pasti, imat će sve starije i nesigurnije civilne avione u uporabi na američkom tržištu.
Uništili su odavno svoje željeznice, red je da unište i civilno zrakoplovstvo.
Go, Trump, go!

Ivo
4 godine prije

Patetično. U svojoj kratkovidnosti, ameri ni ne primjećuju da će kroz par godina ostati bez domaćeg proizvođača putničkih aviona, budući da Boeing odlazi pod led, nakon čega će moliti Airbus i ostale da im isporučuju avione.

Sonja
4 godine prije

A SAD su kao nasi prijatelji sa kojima trebamo napast ruse i kineze.

Max
4 godine prije

Ovi Ameri stvarno udaraju ispod pojasa.. Ali i oni će dobiti sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI