Ponedjeljak 11. 03. 2019.

Vijesti u podne

Vojska Venezuele preuzima nadzor nad strateškom energetskom infrastrukturom

Venecuelanska vojska je preuzela zaštitu strateških objekata energetskog sustava zemlje, a nadgledaju se i nadzemni vodovi, rekao je Vladimir Padrino Lopez, ministar obrane Venezuele. Zbog nestanka struje venecuelanska vlada je za danas otkazala radno vrijeme i nastavu u školama.

Kao što smo ranije izvijestili, na velikoj hidroelektrani El-Guri je došlo je do sabotaže, zbog čega je gotovo cijela zemlja ostala bez struje. U isto vrijeme Washington za ono što se dogodilo optužuje venecuelanskog vođu Nicolasa Madura.


Škotska traži referendum o neovisnosti

Ako se Ujedinjeno Kraljevstvo povuče iz Europske unije, Škotska nacionalna stranka planira podnijeti amandman britanskom parlamentu  kojim bi se omogućilo održavanje referenduma o neovisnosti Škotske, izjavio je vođa škotskih nacionalista u Donjem domu Ian Blackford.

“U okviru ovog amandmana predlažemo da se, ako Velika Britanija napusti Europsku uniju, narodu Škotske prizna pravo da sam odrediti svoju sudbinu, a to bi se trebalo provesti održavanjem referenduma o neovisnosti”, rekao je Blackford i obećao da će se njegova stranka boriti da zaustavi Brexit, budući da Škotska ne želi izaći iz EU protiv svoje volje


Trump insistira na zidu na granici s Meksikom

Američki predsjednik Trump namjerava još jednom zatražiti od Kongresa da u proračun za sljedeću fiskalnu godinu uključi 8,6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, izvijestio je Fox News. Podsjetimo, Kongres je odbio izdvojiti 5,7 milijardi dolara, koje je Trump za zid tražio u tekućoj godini, što je, zbog nedostatka sredstava, dovelo do blokade aktivnosti saveznih javnih institucija. Prema izvješćima medija, čelnici demokrata u Kongresu su već upozorili predsjednika da ga čeka novi poraz.


Prodaja oružja u svijetu

Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je u ponedjeljak novo izvješće o stanju svjetske trgovine oružjem. Napominje se da su glavni izvoznici oružja u razdoblju od 2014. do 2018. ostali Sjedinjene Države i Rusija, iako je obujam prodaje oružja Ruske Federacije u usporedbi s prethodnih pet godina (2009. – 2013.) smanjen za 17%.

Prema izvješću, globalna prodaja oružja je u usporedbi s prethodnim petogodišnjim razdobljem  od 2014. do 2018. porasla za 7,8%. Udio najvećih dobavljača – Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke – činio je 75% od ukupnog broja, od čega 57% otpada na Sjedinjene Države i Rusiju. Glavni porast isporuka se bilježi na Bliskom istoku, a najveći kupci su Saudijska Arabija, Egipat, Izrael, Katar i Irak.


Kina privremeno zabranjuje letove Boeinga 737

Kina svim domaćim nacionalnim zrakoplovnim prijevoznicima uvodi privremenu zabranu korištenja zrakoplova Boeing 737 MAX 8. Odluka je donesena zbog nesreće u Etiopiji gdje se srušio novi Boeing 737. Uprava za civilno zrakoplovstvo Kine bilježi da je od listopada prošle godine, kada se srušio Lion Air Airlines Boeing 737-8, ovo druga katastrofa sa zrakoplovima ove serije. Podsjetimo, jučer se zrakoplov Boeing 737 MAX tvrtke Ethiopian Airlines srušio nekoliko minuta nakon polaska iz zračne luke u Adis Abebi. U novom zrakoplovu je bilo 149 putnika i osam članova posade. Svi su poginuli.


Sirijski Kurdi zauzimaju posljednje uporište “kalifata”

Kurdske jedinice su u nedjelju navečer nastavile operaciju protiv uporišta terorista Islamske države u Al-Baghuzu na istočnoj obali Eufrata, navodi Rudaw. Prema riječima zapovjednika “Sirijskih demokratskih snaga”, Adnana Afrininija, u napadu sudjeluje više od 2500 boraca. Prema njegovim riječima, operacija oslobađanja ovog pograničnog područja s Irakom može trajati tri dana.

 

Boeing 737Boeing 737 MAX 8BrexitEl-GuriISILIslamska državaKalifatpad avionaReferendum o nezavisnostiSIPRIŠkotska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Odlično vam je ovo ideja….čak i naši offovi i offići prestaju to biti.

Ante
5 godine prije

Trump želi izgraditi zid prema Meksiku prije nego u Meksiku počne građanski rat. To tvrdim zato jer se tamo događaju jako gadne stvari koje su izmakle kontroli. Primjera radi, Amerika je prije par godina bila umiješana u prodaju oružja bandama koje se bave švercanjem narkotika u Ameriku. Kada su novinari uhvatili vlasti da prodaju oružje, vlast je rekla novinarima da je razlog za prodaju je bila da bi se pratili putovi tog oružja?

....
5 godine prije

Moze pitanje, zasto se vise nista nigdje nespominje Jemen? Sta je tamo sve zavrseno ……

Majk Majers
5 godine prije

-Kasnite sa vojnim preuzimanjem infrastrukture. To je tribalo napravit čim su američki pasi počeli lajat.
-Škoti, pazite da vam opet ne zatriba neki “braveheart”
-Na jednom našem otoku lika zovu “Trump” jer godinama gradi dva metra suhozida
-Negdi san pročita da je šverc oružjem tek na trećem mistu po zaradi. Prvo i drugo su navodno, narkotici i trgovanje ljudima/organima

eu kolonija
5 godine prije

boing počeo proizvoditi nevidljive zrakoplove I za civilnu komercijalnu uporabu

Siniša
5 godine prije

Ameri sada Rusiji uvode sankcije i zbog Venecuele.

HEKPCT
5 godine prije

Da li proizvođač aviona može avion proizvesti na način da ostavi mogućnost daljinskog rušenja aviona bez dokaza o umješanosti trećih lica?

Siniša
5 godine prije

“Kina ima cilj da stvori najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svetu i to namerava da učini projektom koji je pokrenulo Ministarstvo za javnu bezbednost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji sa kompanijom za bezbednost čije je sedište u Šangaju.

Kina je, inače, već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je da identifikuje bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde, a samo prošlog septembra, Kina je instalirala preko 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše „Dejli mejl“.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI