Vrhovni sud Velike Britanije spriječio je glasovanje o neovisnosti Škotske

Premijerka, Nicola Sturgeon, Škotska, Velika Britanija, referendum
27 komentara

Edinburgh nema ovlasti zapovjediti referendum o tome hoće li se razići s Londonom, odlučili su suci

Polu-autonomna vlada Škotske ne može održati glasovanje o neovisnosti od Britanije bez pristanka vlade u Londonu, odlučio je u srijedu Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva. Predsjednik Vrhovnog suda Lord Reed rekao je da je njegovih pet sudaca jednoglasno presudilo da škotski parlament “nema ovlasti donositi zakone za referendum o neovisnosti Škotske”. Suci su se složili s odvjetnikom vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koji je tvrdio da ovlast za održavanje referenduma ima britanski parlament u Londonu jer je to pitanje “od kritične važnosti za cijelu Ujedinjenu Kraljevinu”, ne samo za Škotsku. Nicola Sturgeon, čelnica vladajuće Škotske nacionalne stranke koja se zalaže za neovisnost, rekla je da je razočarana presudom, ali je inzistirala na tome da ona samo “blokira jedan put” za Edinburgh prema odluci hoće li se razići s Londonom. “Zakon koji ne dopušta Škotskoj da izabere vlastitu budućnost bez pristanka Westminstera razotkriva kao mit svaku ideju o Velikoj Britaniji kao dragovoljnom partnerstvu” i čini argumente za neovisnost još jačim, utvrdila je na Twitteru.

U govoru kasnije tijekom dana, Sturgeon je rekla da će SNP održati posebnu konferenciju u novoj godini, kako bi se odlučilo o tome kako se sljedeći opći izbori u Škotskoj de facto mogu pretvoriti u glasovanje o neovisnosti. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozdravila je odluku Vrhovnog suda, a njen škotski tajnik Alister Jack savjetovao je vlastima u Edinburghu da odustanu od traženja neovisnosti i pozabave se pitanjima koja su “najvažnija” škotskom narodu. “Zato smo usredotočeni na pitanja kao što je obnova ekonomske stabilnosti, dobivanje pomoći ljudima koja im je potrebna s njihovim računima za energiju i podrška našem NHS-u”, rekao je.

Sturgeon je govorila da SNP planira održati još jedan referendum o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva 2023. No tu ideju oštro odbija London, koji kaže da neće dopustiti takvo glasovanje jer je zemlja već odlučila o tom pitanju prije osam godina. Tijekom referenduma u rujnu 2014., oni u Škotskoj koji su željeli ostati dijelom Britanije pobijedili su s 55% prema 45%.

SNP inzistira da su se stvari promijenile nakon glasovanja o Brexitu 2016., u kojem je 62% škotske javnosti govorilo za ostanak Britanije u Europskoj uniji. Surgeon je ranije rekla da će nastojati ponovno ući u EU ako Škotska postane neovisna, ali će također raditi na izgradnji ravnopravnih odnosa s Londonom.

ReferendumŠkotskaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Škotska, Vels i Irska trebali bi se izdvojiti iz UK i postati nezavisne države. Englezi i Amerikanci su “cepali” mnoge države , pa bi bilo dobro da se i kod njih to dogodi .

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Vrhovni sud i lord Reed su jednostavnim riječima rekli jebeš demokraciju dok Vlada diktatura.

ANTIPROTIVNI
1 godina prije

Kada si nasilno okupiran nemaš prava odlučivati o ničemu nego samo slušati direktive okupatora. Otprilike kao kada si u zatvoru nemaš nikakva prava osim slušati naređenja, zatvorskih čuvara. Škotski narod treba napraviti općenarodni neposluh pa ako treba i oružanu pobunu.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Nema šanse da ikada imperija zla GB ,dopusti odcjepljenje Škotske !

Max
1 godina prije

Nezakonita odluka.

brankica
1 godina prije

koje koristi ima VB od Škotske?

Tupko Glupko
1 godina prije

“Polu-autonomna vlada Škotske ne može održati glasovanje o neovisnosti od Britanije bez pristanka vlade u Londonu, odlučio je u srijedu Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva.”

Škoti, morate putem Irske, nema vam druge.

Ove godine je točno stogodišnjica završetka rata kojom su se Irci bespovratno odvojili od “Ujedinjenog Kraljevstva”.

Na žalost, Briti još od tada drže dio teritorija Irske pod svojom okupacijom, znan kao Sjeverna Irska.

Pravednik
1 godina prije

ha ha ha , demokracija kojom se zapadni svijet diči.
Pod riječju demokracija vrši se moderni kolonijalizam koji vrše deterministi.

tihobl
1 godina prije

Jadnici ostace kolonija jos dugo.

goran
1 godina prije

gdje su sada oni gorljivi zagovornici koji zagovaraju kosovo kao državu da sad stanu u odbranu škotske?
koji ste vi licemjeri.
škoti oružlje u ruke i vojsku na granicu i prisilno se odcijepit od britanije,jer oni ne razumiju jezik mira nego samo kad dobiju dobre batine

Dokurčilomi
1 godina prije

A gdje nestade pravo na samoopredjeljenje i pravo na samostalnost. Hoće li sada krenuti uvođenje demokracije i raznorazna proljeća?

mrdo
1 godina prije

Ne treba im referendum za oslobađanje iz GB tamnice naroda. Kosovo se osamostalilo bez referenduma. Ako može Kosova Republjik, onda može i Škotska.

Samuraj
1 godina prije

E moji Škoti, razočarali ste me. Kad se samo sjetim što je William Wallace prošao da vam da slobodu, koliko je krvi prolivenu za slobodu, a vi ste imali samo uzeti kemijsku u ruke i zaokružiti i bili bi slobodni od tih svjetskih tirana. Razočarali ste me. Nadam se da će doći do još jednog referenduma i da ćete biti pametniji.

Dajana
1 godina prije

Viski donosi vise para nego nafta.Naftu su stopirali jer JE stetna za okolis,mada sada bi mogli opet poceti crpiti zbog Ukrajine.A i treba se sjetiti Kako JE Walas zavrsio tj.sta su my Englezi uradili.

Vojni analitičar
1 godina prije

Vidim da jako puno komentatora ovdje uopće ne razumije prirodu škotskog “nacionalizma” pod vodstvom Nicole Sturgeon, inače jedne od globalno najrevnijih provoditeljica kovid terora. Ona i njena stranka željeli bi se izdvojiti iz ujedinjenog kraljevstva, ne da stvore neovisnu škotsku državu, nego da tu državu odmah i po hitnom postupku učlane natrag u EUnuhiju. Dakle uopće se ne radi o nekakvoj borbri za neovisnost, nego o želji škotskih tzv “nacionalista” da se vrate pod okrilje EUnuhije, odnosno da jednog stranog gospodara zamijene drugim.

Lucija, prva
1 godina prije

Pitanje:
Kako su onda smjeli napraviti prvi referendum?

Znači, onaj prvi je bio – nezakonit?

Karma
1 godina prije

London leglo zmija i masona. Podrska Skotskoj.

Željko
1 godina prije

“Braveheart” i ostale stvari i moje simpatije ka Škotima su splasnule onoga dana kada su izglasali ostanak u najvećem tlačitelju planete Zemlje u povijesti u GB pod krilaticom “ako izađemo iz GB izgubit ćemo funtu”! Odabrali ste, većina, materijalizam i zato šutite i trpite ili IRA No. 2 ali ovaj put Made in Scotland i krenite u akciju sa Sjevernom Irskom zajedno, Wales je mali i skoro svi su zaboravili i maternji jezik!

Dajana
1 godina prije

Izguglat named person Scotland,sreca pa I’m ne prodje

duki
1 godina prije

Toliko o kolijevci demokracije i parlamentarizma
Mogla bi im se desiti sj.Irska.A gordi allbion izgleda želi ponavljanje povijesti i legendarne Škotske ustanke !! Ne brinem ,ako nastave ovako to će im se desiti °a!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI