Inženjer Boeinga otvara dušu: “Moja obitelj neće letjeti na letovima 737 Max”

IIustracija srušenog zrakoplova
7 komentara

U ožujku su svjetske zrakoplovne tvrtke prizemljile zrakoplove Boeing 737 MAX nakon dvije nesreće, jedne u Indoneziji i druge Etiopiji. U tim nesrećama ukupno je poginulo 346 putnika uključujući i članove posada. Vlasti su navele da je softverski problem kriv za ove tragedije, jer je prisilio zrakoplove na tlo ubrzo nakon polijetanja.

Obraćajući se BBC-u, Boeingov inženjer Adam Dickson priznao je da njegova obitelj “neće letjeti na zrakoplovu 737 Max”. “Zastrašujuće je vidjeti tako velike nesreće zbog sustava koji nije funkcionirao ispravno”, rekao je Dickson, koji je više od 30 godina radio na Boeingu i pomogao u dizajniranju 737 Maxa.

Također je tvrdio kako rad na proizvodnoj liniji 737 Maxa nije bio propisno financiran. “Ono što sam vidio bio je nedostatak resursa za obavljanje posla u cijelosti. Atmosfera je bila izrazito troškovno usmjerena. Bili smo pod nevjerojatnim pritiskom. Inženjerima su dali ciljeve koje su morali ispuniti uz ograničene troškove”, objašnjava Dickson.

Prema njegovim riječima, Boeingovi inženjeri dodatno su bili prisiljeni smanjiti značajke novog 737 Maxa, kako bi tvrtka mogla izbjeći strogu kontrolu američke Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA). Tvrdio je da je svrha bila predstaviti te nove značajke kao “toliko slične prethodnom dizajnu da ne zahtijevaju veliku klasifikaciju dizajna u procesu certificiranja”.

“Bilo je mnogo zanimanja i pritisaka na inženjere za certifikaciju i analizu, posebice, kako bi predstavili sve promjene na Maxu kao manje promjene”, rekao je Dickson.

Boeing je brzo odbacio Dicksonove komentare kao netočne, naglašavajući da ostaju predani pretvorbi 737 Maxa u jednog od najsigurnijih zrakoplova na svijetu.

„Uvijek smo se držali svojih vrijednosti sigurnosti, kvalitete i integriteta, a te su vrijednosti komplementarne i međusobno se pojačavaju produktivnošću i performansama tvrtke“, navodi se u priopćenju tvrtke.

Globalna flota 737 Max prizemljena je u ožujku nakon dvije zrakoplovne nesreće, u kojima je poginulo ukupno 346 osoba. Zrakoplov Ethiopian Airlines 737 Max 8 srušio se 10. ožujka, nakon polijetanja, gdje je poginulo svih 157 putnika i članovi posade. Tragedija je došla samo pet mjeseci nakon pada zrakoplova Lion Air 737 Max 8, u listopadu 2018. u Indoneziji, u kojem je poginulo svih 189 osoba.

U oba slučaja, kao potencijalni uzrok navodi se Maxov sustav za povećavanje manevarskih značajki (MCAS). MCAS je sigurnosna mjera koja ima za cilj guranje “nosa” zrakoplova prema tlu u slučaju da napadni ugao pređe zadati limit.

Koliko puta smo čuli kako je sigurnije letjeti zrakoplovom nego putovati autom, jer prema statističkim podatcima zrakoplovne nesreće su rjeđe. Iako su automobilske nesreće češće, broj smrtno stradalih u jednoj prometnoj nesresći je neusporedivo manji u odnosu na jednu zrakoplovnu nesreću. Svima je jasno zašto su zrakoplovi Boeing prizemljeni, nadamo se da neće dobit potrebne certifikate dok sustav ne bude u potpunosti ispravan. Kako se sve vrti oko novca, svaki popravak košta, a svaka ovakva izjava u javnosti donosi sve veće gubitke tom zrakoplovnom divu.

Podsjećamo kako je rok za ponovno puštanje Boeinga u promet već 4 puta odgađan zbog tehničkih problema. .

Povezan članak: American Airlines produljuje otkazivanje letova Boeing 737 MAX po četvrti put

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Vala neće ni moja.
Osim, eventualno, punice…….
Više da izuzetak potvrdi pravilo nego…….. nešto drugo.

GoranD
3 godine prije

Loš prevod
“(MCAS). MCAS je sigurnosna mjera koja ima za cilj guranje “nosa” zrakoplova prema tlu u slučaju da dosegne preveliku nadmorsku visinu.”
Trebalo bi biti
“…u slučaju da napadni ugao pređe zadati limit.”

Problem je u izgleda pogrešnom merenju napadnog ugla (defekt na senzoru?), kada sistem pokušava da koriguje let smatrajući da je avion u opasnosti od sloma uzgona, pa pokuša da nepostojeći problem reši obaranjem nosa (trim). A problem postaje kritičan na malim visinama, pri poletanju, jer nema mnogo vremena da pilot shvati šta se dešava i reaguje.

Ajde malo bolje sa tim prevodima…

Emiliano Zapata
3 godine prije

Slicno je s radnicima u velikim klaonicama, tvornicama i sl. nikome nije do pastete kad vide kako s radi…Zvizdaca ima posvuda ali polako i njima staju na kraj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI