U Orlandu se skoro srušio još jedan Boeing 737 Max 8

Boeing 737 max 8 southwest
55 komentara

U utorak je zrakoplov iz Southwest Airlinesa sletio u Međunarodnu zračnu luku Orlando.

Opet se radilo o zloglasnom Boeingu 737 Max 8, koji je iz Orlanda poletio u utorak u 14:50. Predstavnici zračne luke rekli su da je zrakoplov imao problema u zraku i morao se vratiti u Orlando zbog hitnog slijetanja.

Savezna uprava zrakoplovstva (FAA) izjavila je da je zrakoplov imao problema s motorom. Dužnosnici su rekli da su u zrakoplovu bile samo dvije osobe, pilot i kopilot. Zrakoplov je sigurno sletio i FAA sada vodi istragu.

Šest od tih zrakoplova, od kojih pet pripadaju Southwest Airlinesu, ostalo je u zračnoj luci Orlando. Zrakoplovna tvrtka je također komentirala hitno slijetanje. Rekli su da će Boeing 737 Max 8 biti servisiran u Orlandu.

Podsjetimo, nakon dvije slične katastrofe s Boeingom 737 Max 8, sve zrakoplovne tvrtke u svijetu su odbile koristiti te avione. Prva nesreća se dogodila se u Indoneziji, kada je poginulo 189 osoba, a druga nedavno u Etiopiji u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade.

Istraga o katastrofama pokazala je neobičnu sličnost, jer su svi avioni jednostavno zaronili, zbog čega su se srušili.

Daljnje pojašnjenje okolnosti pokazalo je da Boeingov kontrolni sustav zbog kvara softvera ne dozvoljava pilotima da isprave situaciju u letu, čak i onima s višedesetljetnim iskustvom koji su slične situacije uspješno rješavali s drugim tipovima zrakoplova.

Ovu katastrofalnu pogrešku je propustio primijetiti nadzorni organ američke Savezne uprava zrakoplovstva, koji je omogućio Boeingu da samostalno provjerava sigurnost svojih zrakoplova.

 

BoeingBoeing 737 MAX 8
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

To nije ingerencija Savezne uprave zrakoplovstva, niti je greška provjerljiva na simulatoru. Pod nekim uslovima, u praksi a ne na simulatoru, dogodi se pogrešna odluka softvera. Čudno je jedino to da su inžinjeri Boinga onemogučili pilotima isključenje autopilota i preuzimanje upravljanja. Ekspertni sistemi još uvijek nisu dovoljno dobri, u zrakoplovstvu kao i cestovnom prometu, da im nije potreban ljudski nadzor i korekcija.

Umpah Pah
5 godine prije

Softver od podmornice?

Ivo
5 godine prije

Boeing se od ovoga neće dugo oporaviti, ako ikada. Tvrtku je nagrizla korupcija i pohlepa, odluke o dizajnu donose računovođe, ne više inženjeri.

Ovo sa 737 je samo vrh ledenog brijega, u vojnom sektoru imaju ogromne probleme takođe. Flota zračnih tankera KC-46A je trenutno takođe prizemljena zbog raznoraznih stranih objekata i otpada pronađenih u novoisporučenim avionima.

FAA je takođe korumpirana do besvijesti, da su radili svoj posao kako treba, u biti bi puno pomogli Boeingu. Još ako na kraju nitko ne ode u zatvor i ne vrati ogromne pare, sve će izgledati kao da se Boeing izrađuje u Hrvatskoj.

Nostradurus
5 godine prije

Vjeruje li itko u nepogrešivu umjetnu inteligenciju?

Vladimir
5 godine prije

Kako to da nisu optuzili Ruse i Putina?

* me too. ja nju
5 godine prije

…umjetna inteligencija ? plavusa ofarbana u crno !

* me too. ja nju
5 godine prije

….umjetna inteligencija ? plavusa ofarbana u crno !

dinaricus vulgaris
5 godine prije

padaju jer nema više jeftinih a kvalitetnih kineskih djelova nego ovi skupi i loši jadmerički rađeni od recikliranih limenki i plastičnih boca

Aaaa
5 godine prije

Čini mi se da je ovaj software je nadodan, ne kao poboljšanje, nego da se prekrije greška konstrukcije zrakoplova. – zbog pomicanja centra mase, zrakoplov se ponaša nepovoljnije (u smislu stall-a) nego prijašnje iteracije zrakoplova.
Da je stvar samo softwarea…. lako bi ga oni isključili i sve bi bilo ok.

Siniša
5 godine prije

Ponavljanje je majka znanja…evo vam link, komentari su odlični.
https://www.logicno.com/vijesti/boeing-737-max-8-americki-piloti-su-upozoravali-na-anomalije.html

Ivo Lola
5 godine prije

Znači još će cca 10% do 15% pasti dionice Boinga. Prodavajte dok je vrijeme. U korist toga tipujem i na jedan “poslić” koji su sklopili Kina i Airbus, a koji je prošao neprijmjetno u medijima država USA vazala kao što smo mi ovdje i danas. Radi se o narudžbi 300 raznih modela Airbusova, koje trebaju biti isporučeni kroz narednih 20 godina, a vrijednost posla je 30 milijardi €. Generalno, mislim i vjerujem da je već postignut sporazum o dugoročnom gospodarskom strateškom partnerstvu EU sa Kinom i Rusijom ali, da se to neće objavljivati na sva zvona i bučno reklamirati kao kad su se prije postizali sporazumi sa SAD-om. Prije svega iz razloga što Kini i Rusiji, a i nikome normalnom u ozbiljnom poslu, ne trebaju svijetla reflektora i showbiz pozornica kao što je to potrebno taštim amerikancima. Što se tiče zaostalih američkih instalacija po Europi, krakova američke duboke države po… Čitaj više »

Niko
5 godine prije

Izgleda da se i tu Putin umiješao…

Moreno
5 godine prije

Ovo su samo vidljivi počeci rezultata prepuštanja ovlasti država korporacijama.
Tako je u svim industrijama . . . od prehrambene, automobilske, brodarske . . . do farmaceutske di lijekove i cijepiva ispituju korporacije koje ih proizvode, a državne agencije ih prihvaćaju zahvaljujući izlobiranim (korumpiranim) političarima.
Ovi slučaj ubacivanja jačih motora sa manjom potrošnjom goriva na iste avione bez prilagodbe i ispitivanja popratnih sustava (od senzora . . . do softwarea) u cilju smanjenja troškova samo govore to kako je ipak profit iznad sigurnosti i ljudskih života, a to se na primjeru padanja ovih aviona nikako nije moglo sakrit, a šta se vješto u drugim industrijama skriva.

Micka
5 godine prije

Dobar. Pogledati barem od 40. min dalje:
https://youtu.be/rvkEpstd9os

tobia quantrill
5 godine prije

se sicate koliko je na kraju kasnio A380 i koje gubitke je pretrpio jer nije isporucen na vrime.

e, tu se ogledava fundamentalna razlika izmedju europe (airbus) i amerike (boeing).

120 poginulih jednako toliko dolara
240 poginulih duplo vise dolara
itd.

posto gram postenja? reka bi legendarni frane matosic.

Zvrk
5 godine prije

Božija kazna jer su sabotirali Concorde!

Bruno
4 godine prije

Zloglasni Boeing, piše u tekstu.
Ha ha ha a zašto je zloglasan?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI