Prvi iranski Airbus sletio u Teheran

Airbus 321
7 komentara

Slijetanju aviona prisustvovali su Ministar Cestovnog prometa i urbanog razvoja, Abbas Akhundi i njegov zamjenik, šef Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI, Atomic Energy Organization of Iran), Ali Akbar Salehi, s brojnim parlamentarnim zastupnicima. Svečanost su pratili i brojni domaći i strani reporteri.

Među prvim putnicima su bili Izvršni direktor najveće državne aviokompanije Iran Air, Farhad Parvaresh, i Izvršni direktor kompanije Airbus, Fabrice Bregier, zajedno s većim brojem pripadnika njihovih kompanija.

Avion je službeno isporučen Iranu na ceremoniji u Francuskoj, održanoj dan prije. CEO Airbus-a, Fabrice Bregier, izjavio je da ovom isporukom službeno počinje suradnja Iran Aira i Airbusa. Izrazio je nadu i da će ta suradnja biti ubrzana i proširena. “Danas je velik dan za Iran Air i odnose Irana i Evropske Unije”, izjavio je Farhad Parvaresh.

Ovo je prvi airbus preuzet u skladu s ugovorom potpisanim od strane iranskog Predsjednika Hassana Rouhanija, tokom posjete Parizu prošle godine. Finalizacijom ugovora, Iran Air treba od Airbusa kupiti 100 aviona, od kojih je prvi upravo sletio.

Fabrice Bregier je dodatno izjavio: “Ugovor o kupovini aviona je potpisan od strane kompanija Iran Air i Airbus, sukladno OFAC licenci i međunarodnom pravu, pa ćemo se potruditi isporučiti avione Iran Airu u skladu s tim ugovorom; ove godine, veći broj aviona bit će isporučen kompaniji”.

Osim kupovine aviona, ugovor uključuje i treniranje pilota, popravke i održavanja, razvoj navigacijskih sustava, aerodromske operacije, izmjene tehnologija i koordinaciju regulatornih obaveza za potrebe Iran Aira. Svi su avioni kupljeni uz leasing ugovore, za koje je Iran Air osigurao 85% financijskih sredstava putem inozemnih izvora, i 15% iz vlastitih zaliha, i sredstava Nacionalnog razvojnog fonda Banke za industriju i rudarstvo.

Iranska kompanija Iran Air, javlja Anadolu agencija iz BiH, u lipnju prošle godine potpisala je sporazum i s američkim proizvođačem aviona Boeingom, o kupovini velikog broja aviona nove serije Boeing 737 i Boeing 777. Za ove kupovine bila je potrebna dozvola vlade SAD-a, s obzirom da se 10% Airbusovih aviona proizvodi u SAD-u.

Izvori: IRNA | Anadolu Agency

AEOIAirbusAirbus A321Ali Akbar SalehiBoeingBoeing 737Boeing 777
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nnnn
7 godine prije

Malo su pomiješane vijesti – Posao Sa Boeingom je nešto drugo.
A tih 10% Airbusa se ne proizvodi u USA. Nego je 10% (vrijednosti) komponenti ovih aviona proizvedeno tamo.

subaru
7 godine prije

Rusi i kinezi trebaju početi praviti svoje putničke zrakoplove da ne bude ovaj duopol.

Borac2
7 godine prije

Rusija je trebala isposlovat dobar biznis za TU-214 sa iranom, ali tu su bili losi pregovaraci. Za sada dobro stoji biznis sa Suhoj Superjetom 100, koji ce se parcialno proizvoditi u Iranu.

čitatelj portala
7 godine prije

To iz zahvale prema Europi, koja im je godinama držala sankcije. LOL

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI