Ne postoje agresorske sirovine: WTO obvezao Ukrajinu da amonijum nitrat mora kupiti od Rusije

Transportni vagon voz
11 komentara

Kako javlja ukrajinski dnevni list Strana, Ukrajina je obvezna nastaviti kupovati amonijum nitrat iz Rusije. Prema ukrajinskom listu, sudsko tijelo  Svjetske trgovinske organizacije je reklo da se Kijev mora pridržavati odluke Uprave WTO-a za rješavanje sporova i nabavljati sirovine iz Rusije do 15. rujna ove godine.

Strana navodi kako je odluka objavljena na službenim stranicama ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Dana 8. travnja 2020. je arbitar kojeg je imenovao generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) utvrdio da se Ukrajina mora pridržavati odluke tijela WTO-a za rješavanje spora u vezi s antidampinškim mjerama za ruski amonijum nitrat do dana 15. rujna 2020.”, navodi se u priopćenju.

Ukrajinski list podsjeća kako se spor Rusije i Ukrajine u okviru WTO-a odnosio na odluku ukrajinskih vlasti iz 2014. godine, kada je Kijev oštro podigao carine na ruski amonijum nitrat s 11,91% na 36,06%. Rusija je kao odgovor podnijela tužbu u WTO i sada je dobila parnicu.

Nakon donošenja odluke tijela za rješavanje spora, Ukrajina je zatražila 27 mjeseci za njezinu provedbu, pravdajući to potrebom za izmjenom zakonodavstva. Arbitar Svjetske trgovinske organizacije odbio je taj zahtjev i naredio Ukrajini da ruske sirovine mora kupovati do rujna.

U ovom slučaju je zanimljiv stav oligarha Igora Kolomoiskog, bivšeg guvernera Dnjepropetrovska i prema više izvora „mentora“ aktualnog predsjednika Zelenskog.

Kolomoiski je prošle godine u rujnu rekao da bi Ukrajina, ako ne bude mogla naći potreban novac, mogla napustiti WTO.

Odgovarajući na pitanje hoće li pravila WTO-a ometati Ukrajinu, Kolomoiski je rekao: “Što je, dovraga, WTO? Kakvo je to udruženje? Nismo od njih ništa dobili. Bit će potrebno napustiti WTO, ako nemamo gdje uzeti novac. 30 milijardi zajma, plus 20 milijardi za pokriće negativnog dvogodišnjeg trgovinskog salda. Ako sutra nemate gdje uzeti novac, a ne plaćate, to je bankrot“, rekao je ukrajinski oligarh.

Također je rekao da će se Ukrajina suočiti sa svojim internim financijskim problemima, ali će “nekako preurediti svoj novac i odštampati ga”, dok su stvari s vanjskim svijetom puno ozbiljnije.

“Za vanjski svijet, svi smo mi država.  Jedna jedinica.,… materijalna točka. A rezultat naše aktivnosti je minus od 10 milijardi godišnje. Možemo očekivati ​​valutnu regulaciju i koncentraciju izvoza kroz jednu vanjskotrgovinsku tvrtku. Čak i privatni izvoz, uz ograničenje ukupnog uvoza na kritičke razine”, rekao je oligarh.

Ukrajina se pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 2008. godine. Stručnjaci Kijeva još nisu suglasni oko toga je to bila ispravna odluka ili ne.

Strana

Amonijum nitratWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LauerNalis
4 godine prije

Ukrajina je upropastena, dajte dite materi Rusiji!

Ime
4 godine prije

U krajina je na granici.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Gospodo, kako mozete citati i pisati o ovakvim temama dok vam oduzimaju sva ljudska prava pod izlikom da im je stalo do vasih zivota iako su ti isti do jucer nas rasturali porezima, kaznama, nabijali cjene energenata, dopustali da stari ljudi kopaju po kontejnerima, izbacivali nas na ulice, mobilizirali i gurali u neke svoje ratove, podvaljivali nam nezdravu hranu i ucili nasu djecu u skolama poslusnosti i robovanju…

Sarmat
4 godine prije

Niste vi ni točka. vi ste nula. Besmislena nacistička šovinistička nula

Alex
4 godine prije

Previše su se Ukrajinci pouzdali u Zapad. Nitko im nije objasnio kad ti “prijatelji’ daju 1_uzmu ti 2.
Veze sa Rusijom su dobrim dijelom potrgane i ne preostaje im ništa drugo, do na koljenima , dok još ima vremena, pred Putina i posipat se pepelom cijelim putem do Kremlja. Jer ako ih razvali i corona, ne gine im građanski rat svatko protiv svakoga i totalni raspad.

Nije bitno tko
4 godine prije

Ukrajina se je pretvorila u najjeftiniju zapadnu drolju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI