fbpx

SAD i Kina nastavljaju trgovinski rat sve dok jedna od dvije zemlje ne poklekne

Dolar juan

Američki predsjednik Donald Trump, što je očito, uvest će carine na ukupan kineski uvoz u SAD. Trenutno se naplaćuju carine na čelik i aluminij iz cijelog svijeta, uključujući Kinu, te na kineski uvoz vrijedan 50 milijardi dolara. Peking je uveo recipročne mjere odmazde i naplaćuje carine na američki uvoz u istom iznosu.

Međutim, Donald Trump je najavio početak naplate carina od 10% na dodatnih 200 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza u SAD. Mjere će se početi primjenjivati ovaj tjedan a do kraja godine će carine narasti na 25%.

“Ako Kina nastavi svoje akcije protiv naših farmera i drugih industrija, mi ćemo pokrenuti treću fazu u kojoj ćemo uvesti carine na dodatni uvoz vrijedan 267 milijardi dolara”, najavljujući nove carine je poručio američki predsjednik.

Treća faza, ako se trgovinski rat nastavi, a nema naznaka da neće biti tako, Trump će pokrenuti početkom sljedeće godine, što znači da će carinama biti obuhvaćen ukupan kineski uvoz u SAD od preko 500 milijardi dolara.

U međuvremenu, Trump tvrdi kako želi novi trgovinski sporazum koji će kineskim kompanijama onemogućiti krađu intelektualnog vlasništva američkih kompanija i tvrdi da ovim potezima jača pregovaračku poziciju.

Kina je, naravno, već najavila svoje mjere odmazde na nove američke carine.

Kao odgovor na nove carine, Kina će od 24. rujna uvesti povećane carine na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara i njime će biti obuhvaćeno više od 5200 američkih proizvoda, priopćilo je Ministarstvo financija Kine.

“Carinska komisija Državnog vijeća NR Kine je donijela odluku o nametanju 10% carina i 5% naknada na uvoz 5207 američkih proizvoda u vrijednosti 60 milijardi američkih dolara”, izjavilo je Ministarstvo financija Kine.

Time je Kina došla do carina na ukupni američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara i Pekingu je  za recipročne carine ostalo još nešto više od 50 milijardi vrijednosti robe koju uvozi iz SAD-a, nakon čega će morati poduzeti druge mjere, kao što je smanjenje ili potpuni prekid kupovine nekih američkih proizvoda, koje će kupovati na drugim tržištima.

Ovaj paket kineskih carina stupa na snagu 24. rujna, točno u podne po lokalnom vremenu u Pekingu.

Iako zna da od toga neće imati posebne koristi, zbog poštivanja procedure je Kina pokrenula postupke u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Kina je 18. rujna pokrenula postupak u WTO u vezi s uvođenjem carina na robu isporučenu u SAD u ukupnom iznosu od 200 milijardi dolara. Postupak je pokrenut na temelju članka 301. američkog trgovinskog zakona iz 1974. godine”, izjavilo je Ministarstva financija Kine.

Trump postavio “carinski ultimatum” cijelom svijetu

Američki trgovinski deficit obara sve rekorde, a prate ga prazni mirovinski fondovi

U trgovinskom ratu SAD-Kina ispunjena kvota od 50 milijardi dolara – Sukob ide dalje

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zločesti Trump poveo trgovinski rat protiv Kine? Nije. Kina je povela trgovinski rat protiv cijelog svijeta. Kineske carine (prije ovog zaoštravanja) su bile trostruko veće od američkih. Trump protiv nepoštenog igrača Kine ide sa svojim mjerama. I to je istina.
Kina igra prljavo i zahvaljujući i carinama na uvoznu robu (s čim umanjuje kupovnu moć kineskih potrošača) i jest ostvarila takve vanjskotrgovinske rezultate.
Kina ima izlaz – uvesti carine poput drugih. Ovo njeno junačenje će je skupo koštati.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
2 godine prije

Samo kratko, s obzirom na naziv ovog portala. SoA je napisao: “Kina igra prljavo i zahvaljujući i carinama na uvoznu robu (s čim umanjuje kupovnu moć kineskih potrošača) i jest ostvarila takve vanjskotrgovinske rezultate.
Kina ima izlaz – uvesti carine poput drugih.”
Da li se samo meni čini da je ovdje nešto nelogično? Ako je umanjila kupovnu moć stanovništva uvoznim carinama, izlaz joj je da ‘…uvede carine poput drugih…’?
Ili je SoA nešto pogrešno napisao…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Da, uvede niže carine poput ostalih država.

ŠTEFA
Gost
ŠTEFA
2 godine prije

Kineski diva nahranila je pohlepa agresivnog kapitalizma koji je htio kinesku jeftinu radnu snagu. Kini će se sigurno pridružiti i Rusija koja je izluđena američkim sankcijama. Amerika nema dominaciju koju je imala, a sigurno neće uspjeti cijeli svijet razdrmati kako bi htjela, i tako ode crvenkapica do tetke pored vuka

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ne znas ti vise ni sta pises…Tako je to kad pokusavas u par mjeseci ovladati makroekonomijom..Sve ti se pobrka… Okani se toga ,trebaju godine da sve to legne…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Na kraju ce ga stici njegova pakost,mozak ce mu razbucati….

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

Kina NE MOŽE ništa da uradi nego će kao i Rusija da prijeti ” velikom bratu ” svojim sankcijama!!

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije

Ima izlaz pustit u opticaj americke obveznice….baj baj amerika

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Kad bi Kina onako stihijski pustila u opticaj sve američke obveznice koje posjeduje, to bi najviše štete nanijelo upravo Kini bilo bi to slično onom vicu, gdje Mujo sam sebi odreže jaja, da bi napakostio selu! Kina te dolare umjesto da ih na veliko razprodaje, radije investira po cijelom svijetu i tako širi svoj utjecaj a i zaradu!

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

SoA Permanentno pišeš pizdarije. Svima osim tebi je jasno kako u trgovinskome ratu između prve i druge ekonomije svita nemore bit pobjednika. A sve bi to moga platit cili svit po obrascu šta siromašniji to će više platit. Slobodno tržište ne postoji, a oni koji novce proizvode su u Shanghaiu doma isto ka i u New Yorku i Londonu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Moreno
‘Permanentno’ je predugo vrijeme. A da za promjenu budeš malo strpljiv pa pričekaš s dubokoumnim zaključcima vezano za američke carine na kinesku robu? Recimo 6 mjeseci, godinu.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Danas sam pročitao neke studije o tom trgovinskom ratu i tamo piše, da je Trump tu u boljem položaju i da će vjerovatno pobjediti! Njegovo pravilo je slijedeće: on tim izvoznicima iz Kine a to su velikim dijelom američke firme, koje su dislocirale svoju proizvodnju u Kinu zbog niske cijene radne snage kaže Molim, platite carinu koju sam odredio, a ako ne želite plaćati carinu napišite na svoje artikle “Made in USA” i vratite proizvodnju nazad u Ameriku! Kažu, da ga mnoge takve firme poslušaju i stvarno se vraćaju kući, tako da je bezposlenost u SAD jedva 3%. To za posljedicu ima jačanje Dolara, koji je sve traženija valuta a burze bujaju kao nikada (začudo, ovdje smo često mogli čitati sve suprotno od toga, te, Dolar propada ili samo što nije propao, pa o urušavanju američke svekolike moći po svijetu, vojne političke financijske, a kad tamo, sve je obratno! Istina je, da Trump raskida mnoge stare gospodarske sporazume većinom one sklopljene istovreeno sa više država, ali ponovno sklapa nove individualne sporazume, ugodnije za Ameriku od prijašnjih. To je lukava taktika, jer Ameri mogu pojedine države lakše prisiliti na potpisivanje takvih sporazuma, a pritom se služe prijetnjama sankcijama i drugim pritiscima, ali kako izgleda, dobro im ide od ruke! A ja mislim, da se ova politika američkog izolacionizma neće održati duže vrijeme i Amerika će opet u dogledno vrijeme posegnuti za svjetskim liderstvom i biti mnogo aktivnija u vanjskoj politici!

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije

Čitaš glupe studije pa nisi ostao ništa pametniji nakon toga. Trump nije u boljem položaju; te studije su uvijek analizirale stvar jako plitko na način da Kina više izvozi u SAD nego obratno. To nisu jedini faktori. Firme se neće preseliti nazad u Ameriku, prije će se eventualno preseliti negdje drugdje. U Americi bi bile nekonkurentne zbog tamošnjih cijena rada i drugih faktora. Dolar je visoko vjerojatno iz više razloga, jedan je taj da ljudi u nesigurnim vremenima pribjegavaju valutama koje im se čine sigurnim makar dolar nije siguran. Nisam ekonomist, ali to je objašnjavao onaj investitor Jim Rogers. Ne znam više jel to slikovito objašnjavao on ili netko drugi, ali dolar je sad kao brod koji se prepolovio i tone. Prvo jedan kraj ode visoko u zrak, a nakon toga pljuc, potone skroz. Da sad ne pišem dalje – Americi može pomoći jedino WWIII.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Zapadni kapital je želio pobjeći u zemlje s niskom cijenom radne snage i izbjeći domaće poreze, u isto vrijeme koristiteći matična poduzeća i njiohov imiđ u europi za plsman. Liberalni kapitalizam: kupi jeftino sirovinu,enetrgiju i radnu snagu a prodaj čim skuplje! Kina se kao država u kojoj se to odvijalo, u dosad neviđenim razmjerima u ekonomskoj povijesti, obogatila preko poreza i njihova su poduzeća stekla know-how.. Čitajući o Engleskim željeznicama njihovoj privatizaciji i deprivatizaciji da se naučiti STRAAAAŠNOOO puno.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

Trump dobacio loptu kini, ova uzvraca – trump po obecanju opet dize tempo – a sve to u momentu fed konferencije. tako je i kina u toj igri zamagljivanja stvarnosti, pokrivajuci svjetske centtalne banke u njihovom necasnom naumu. dobar tek!

Klump
Gost
Klump
2 godine prije

Ovdje se ide ekonomski rat zbog petroyuana ,a politici i mediji kažu zbog krađe patenta i ne poštvanja neznam još pravednih carina ha ,ha,..

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije

Tocno

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

SAD uvodi carine Kini, Kina SAD-u, a što čeka Europa? Ništa. Njemačkoj savršeno odgovara ovakvo stanje. Njihova automobilska industrija gotovo drži monopol u Europi (s pravom), industrijski strojevi su uz Švicarske i nešto Italijanskih broj 1 u svijetu. Nijemci svoju prestižnu robu izvoze u Kinu, imaju svoju auto industriju tamo (navodno da dobar dio Kineza misli da je VW njihov brand). Male europske zemlje, poput Hrvatske, nemaju velike perspektive za izvoz svoje robe. Na sajmovima, npr u Šangaju, ljubazni se domaćini smiješe i klanjaju ali robu slabo naručuju. I kad je žele kupiti ona je preskupa lokalnom kupcu. Kad žele pokrenuti proizvodnju u našoj zemlji onda ne bi platili komunalnu i vodnu naknadu jer toga kod njih nema a htjeli bi da lokalna zajednica izgradi svu infrastrukturu.
Ukratko, vrlo je teško poslovati s Kinom a ne biti na gubitku. Želja za što većim profitom premjestila je industijsku proizvodnju na Istok, domaća je nestala ili se pretvorila u sjenu nekadašnje. Cijele su ind. grane potpuno nestale u Europi. Tekstilna i obućarska, plastičarska, elektronika, bijela tehnika…A nije ni najgore što je industrija nestala, puno je gore što smo u tih 20-ak godina izgubili stručnjake i znanje za proizvodnju. Pa sada, sve i da hoćemo, nema tko pokrenuti i proizvoditi robu koja je nekada bila sasvim solidne kvalitete (sigurno bolje od kineske).

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije

Dobar upravo tako

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije

Ameri jos imaju dovoljno znanja da pokrenu proizvodnju, USA moze bez Kine, ali Kina ne moze bez Amerike.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

@Lurker Nije stvar u znanju nego u isplativosti, a toga još uvijek nema. Nema od povratka proizvodnje ništa. Carinama samo ruše kupovnu snagu američkog kupca.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Kada se slonovi tuku, strada trava.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Dobra…….. 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Trgovinski rat koji za rezultat ima povećanje robne razmjene izmedju USA-Kina… Mnogo je dobar taj rat…Da Bog da i mi tako s citavim svijetom ratovali…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Reklama Fahrudina Radinjcica…….xahaxahaxaha koja budalestina!!!!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

??Pobogu brate, ti tek sada primijetio našega Fahrudina?!? ??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Xahaahaxa ima i ja svoje trenutke budjenja!!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Nije to do portala logicno vec to nam se google miješa u izbore… Mislim da je vrijeme da krenemo s uvodjenjem sankcija za mjesanje u izbore…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

ššššš… budi tih Alene, doći će Željko. ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Eto Šahbaza hahaha..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Rkljuš… 😀

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kada je kineski zamah bio u pelnama EU je imala vise od 25% nameta na kinesku robu sve da bi se cijena izjednacila sa njihovom robom a kvalitet je bio neuporediv sa cime su demoralisali ljude da kupuju kinesku robu…sta se desilo,kako je Kina ipak sve to prevazisla i postala div te se sada cak i protivi i bori protiv ovakvih tendencija!!??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

NE KUPUJU kinesku robu….naravo to sam mislio..

islam glabad
Gost
islam glabad
2 godine prije

ameri će obrisati guzziccu s kinezima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

I pojesti tariguz….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Daj probudi se čovječe,pogledaj na svijet oko sebe pa ćeš vidjeti da su Kinezi baš to već napravili, to o čemu ti pišeš.

Ех Ју
Gost
Ех Ју
2 godine prije

Либерал фашизам је прикључио, долази време за нормалну трговину, царине, забране, квоте
Из опште културе је очигледно да при при слободној трговини мећу земље за различним стандардом, производња прелази туда где ја нижи стандард и труд.
За последњих тридесет година видимо тоталну деиндустриализацију САД, ЕУ, мимо пољопривреду и печаћење долара и евра без покрића, то није дошло из неба а је продукт идеологије Либерал фашизма.
Трам је појам и идеологија, шири круг америчких патриота од призводитеља, бизнисмена па се до обичних радника. Никакву корист немају обични американци од слободне трговине, 50 милина бездомца на социјалној помочи.
Биче преформатирање света, то што је било неће бити више, секи се спашава како може. Узмите рецимо Уганда или Замбију, немају лове, индустрију и технологије, осим ако им неко неда, сами никако немогу да се развију. Трамп жели да врати колко може више производње у америци, док се није обрушио долар, да научи американце да производе точак, вц шоља, гаће па се до микро чипова, а времена нема, максимум 2 године, с мало меке и тврде силе, може да натераш део бизнисмена да преместе фабрике са истока у америци, ако они то не ураде неко други че урадити. Један стари пример предузећа за производњу клима уређаја, било им је јефтиније и са решили да преместе фабрику у Мексико, Трамп им каже сложићу царину 10%, 100%, 200% колко треба да неможете да пласирате производе у САД, на крају су оставили фабрику у америци. При велике кризе можеш да је преодолиш ако имаш ресурсе и производњу, можеш да измислиш нову идеологију или узмеш неку стару, али ако немаш како су сада ЕУ и САД, много брзо чеш стичи афричке земље.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik