SAD i Kina nastavljaju trgovinski rat sve dok jedna od dvije zemlje ne poklekne

Dolar juan
36 komentara

Američki predsjednik Donald Trump, što je očito, uvest će carine na ukupan kineski uvoz u SAD. Trenutno se naplaćuju carine na čelik i aluminij iz cijelog svijeta, uključujući Kinu, te na kineski uvoz vrijedan 50 milijardi dolara. Peking je uveo recipročne mjere odmazde i naplaćuje carine na američki uvoz u istom iznosu.

Međutim, Donald Trump je najavio početak naplate carina od 10% na dodatnih 200 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza u SAD. Mjere će se početi primjenjivati ovaj tjedan a do kraja godine će carine narasti na 25%.

“Ako Kina nastavi svoje akcije protiv naših farmera i drugih industrija, mi ćemo pokrenuti treću fazu u kojoj ćemo uvesti carine na dodatni uvoz vrijedan 267 milijardi dolara”, najavljujući nove carine je poručio američki predsjednik.

Treća faza, ako se trgovinski rat nastavi, a nema naznaka da neće biti tako, Trump će pokrenuti početkom sljedeće godine, što znači da će carinama biti obuhvaćen ukupan kineski uvoz u SAD od preko 500 milijardi dolara.

U međuvremenu, Trump tvrdi kako želi novi trgovinski sporazum koji će kineskim kompanijama onemogućiti krađu intelektualnog vlasništva američkih kompanija i tvrdi da ovim potezima jača pregovaračku poziciju.

Kina je, naravno, već najavila svoje mjere odmazde na nove američke carine.

Kao odgovor na nove carine, Kina će od 24. rujna uvesti povećane carine na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara i njime će biti obuhvaćeno više od 5200 američkih proizvoda, priopćilo je Ministarstvo financija Kine.

“Carinska komisija Državnog vijeća NR Kine je donijela odluku o nametanju 10% carina i 5% naknada na uvoz 5207 američkih proizvoda u vrijednosti 60 milijardi američkih dolara”, izjavilo je Ministarstvo financija Kine.

Time je Kina došla do carina na ukupni američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara i Pekingu je  za recipročne carine ostalo još nešto više od 50 milijardi vrijednosti robe koju uvozi iz SAD-a, nakon čega će morati poduzeti druge mjere, kao što je smanjenje ili potpuni prekid kupovine nekih američkih proizvoda, koje će kupovati na drugim tržištima.

Ovaj paket kineskih carina stupa na snagu 24. rujna, točno u podne po lokalnom vremenu u Pekingu.

Iako zna da od toga neće imati posebne koristi, zbog poštivanja procedure je Kina pokrenula postupke u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Kina je 18. rujna pokrenula postupak u WTO u vezi s uvođenjem carina na robu isporučenu u SAD u ukupnom iznosu od 200 milijardi dolara. Postupak je pokrenut na temelju članka 301. američkog trgovinskog zakona iz 1974. godine”, izjavilo je Ministarstva financija Kine.

Trump postavio “carinski ultimatum” cijelom svijetu

Američki trgovinski deficit obara sve rekorde, a prate ga prazni mirovinski fondovi

U trgovinskom ratu SAD-Kina ispunjena kvota od 50 milijardi dolara – Sukob ide dalje

Američke carineSankcijeTrgovinski ratWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Zločesti Trump poveo trgovinski rat protiv Kine? Nije. Kina je povela trgovinski rat protiv cijelog svijeta. Kineske carine (prije ovog zaoštravanja) su bile trostruko veće od američkih. Trump protiv nepoštenog igrača Kine ide sa svojim mjerama. I to je istina.
Kina igra prljavo i zahvaljujući i carinama na uvoznu robu (s čim umanjuje kupovnu moć kineskih potrošača) i jest ostvarila takve vanjskotrgovinske rezultate.
Kina ima izlaz – uvesti carine poput drugih. Ovo njeno junačenje će je skupo koštati.

Maja
5 godine prije

Trump dobacio loptu kini, ova uzvraca – trump po obecanju opet dize tempo – a sve to u momentu fed konferencije. tako je i kina u toj igri zamagljivanja stvarnosti, pokrivajuci svjetske centtalne banke u njihovom necasnom naumu. dobar tek!

Klump
5 godine prije

Ovdje se ide ekonomski rat zbog petroyuana ,a politici i mediji kažu zbog krađe patenta i ne poštvanja neznam još pravednih carina ha ,ha,..

Piretis
5 godine prije

SAD uvodi carine Kini, Kina SAD-u, a što čeka Europa? Ništa. Njemačkoj savršeno odgovara ovakvo stanje. Njihova automobilska industrija gotovo drži monopol u Europi (s pravom), industrijski strojevi su uz Švicarske i nešto Italijanskih broj 1 u svijetu. Nijemci svoju prestižnu robu izvoze u Kinu, imaju svoju auto industriju tamo (navodno da dobar dio Kineza misli da je VW njihov brand). Male europske zemlje, poput Hrvatske, nemaju velike perspektive za izvoz svoje robe. Na sajmovima, npr u Šangaju, ljubazni se domaćini smiješe i klanjaju ali robu slabo naručuju. I kad je žele kupiti ona je preskupa lokalnom kupcu. Kad žele pokrenuti proizvodnju u našoj zemlji onda ne bi platili komunalnu i vodnu naknadu jer toga kod njih nema a htjeli bi da lokalna zajednica izgradi svu infrastrukturu. Ukratko, vrlo je teško poslovati s Kinom a ne biti na gubitku. Želja za što većim profitom premjestila je industijsku proizvodnju na Istok,… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Kada se slonovi tuku, strada trava.

Alen
5 godine prije

Trgovinski rat koji za rezultat ima povećanje robne razmjene izmedju USA-Kina… Mnogo je dobar taj rat…Da Bog da i mi tako s citavim svijetom ratovali…

Siniša
5 godine prije

Reklama Fahrudina Radinjcica…….xahaxahaxaha koja budalestina!!!!!

Siniša
5 godine prije

Kada je kineski zamah bio u pelnama EU je imala vise od 25% nameta na kinesku robu sve da bi se cijena izjednacila sa njihovom robom a kvalitet je bio neuporediv sa cime su demoralisali ljude da kupuju kinesku robu…sta se desilo,kako je Kina ipak sve to prevazisla i postala div te se sada cak i protivi i bori protiv ovakvih tendencija!!??

Siniša
5 godine prije

I pojesti tariguz….

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Daj probudi se čovječe,pogledaj na svijet oko sebe pa ćeš vidjeti da su Kinezi baš to već napravili, to o čemu ti pišeš.

Ех Ју
5 godine prije

Либерал фашизам је прикључио, долази време за нормалну трговину, царине, забране, квоте Из опште културе је очигледно да при при слободној трговини мећу земље за различним стандардом, производња прелази туда где ја нижи стандард и труд. За последњих тридесет година видимо тоталну деиндустриализацију САД, ЕУ, мимо пољопривреду и печаћење долара и евра без покрића, то није дошло из неба а је продукт идеологије Либерал фашизма. Трам је појам и идеологија, шири круг америчких патриота од призводитеља, бизнисмена па се до обичних радника. Никакву корист немају обични американци од слободне трговине, 50 милина бездомца на социјалној помочи. Биче преформатирање света, то што је било неће бити више, секи се спашава како може. Узмите рецимо Уганда или Замбију, немају лове, индустрију и технологије, осим ако им неко неда, сами никако немогу да се развију. Трамп жели да врати колко може више производње у америци, док се није обрушио долар, да научи американце… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI