Trump postavio “carinski ultimatum” cijelom svijetu

Donald Trump - grimasa
23 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da sve zemlje koje odbiju trgovati sa Sjedinjenim Američkim Državama po uvjetima Washingtona čekaju nove naknade i carine.

“Carine su stavile SAD u vrlo jaku pregovaračku poziciju, s milijardama dolara i radnim mjestima koji tekli u našu zemlju, a troškovi koji su se povećali su do sada gotovo neprimjetljivi. Ako zemlje ne budu fer trgovale s nama, sve će ih se cariniti”, napisao je Donald Trump na svom Twitteru, samo dan poslije najave uvođenja novog paketa carina na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara.

Kako bi se rasteretio pritiska Svjetske trgovinske organizacije, koja u sporovima između država odluke mora donositi po važećem pravilniku, a on je upravo po želji Washingtona ranije sastavljen tako da promovira slobodno globalno tržište, Trump je nedavno zaprijetio izlaskom iz WTO, jer ova organizacija “loše tretira Ameriku”.

Trump nastavlja politiku nametanja carina svim zemljama koje, po njegovom mišljenju, nepošteno trguju sa Sjedinjenim Državama. Unatoč najavi predstojećih trgovinskih pregovora s Kinom, Washington će uvesti nove carine protiv ove zemlje.

U određenom smislu je suvereno pravo Washingtona da nameće carine na uvoz, a kako će se to odraziti na američku ekonomiju teško je predvidjeti. Dok neki tvrde da će to potaknuti rast američke ekonomije, vodeći ekonomski stručnjaci  koji nemaju kontakte s američkom vladom upozoravaju da zbog strukture američkog gospodarstva, koje ima vrlo jak uslužni i financijski sektor, a s druge strane diljem svijeta rasutu industriju i vrlo mali udio poljoprivrede u BDP-u, Trump zemlju gura u ekonomski kolaps.

Tko je od ovo dvoje u pravu, vidjet će se po završetku tekuće godine i kada se budu zbrajale štete i dobiti od ovakve politike. Naime, trenutno se prve carine na čelik i aluminij ubiru tek dva mjeseca, a one nametnute Kini na uvoz vrijedan 50 milijardi dolara nekoliko tjedana, tako da je teško donositi konačne zaključke.

Problem je što u srpnju i kolovozu SAD ovim nisu zaustavile rast trgovinskog deficita i do sada ova politika nije polučila željeni cilj. Ako ocarini sve zemlje koje ne budu “fer” trgovale s Amerikom, popis će se prilično proširiti i tek onda će se moći donositi zaključci o  ispravnosti ove odluke.

Twitter – Donald Trump

Američki trgovinski deficit obara sve rekorde, a prate ga prazni mirovinski fondovi

U trgovinskom ratu SAD-Kina ispunjena kvota od 50 milijardi dolara – Sukob ide dalje
 

Američke carineCarine
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maja
5 godine prije

trump je jasno igrac globalisticke elite, okruzen je njima, vodi njihovu igru. to je cista taktika zamagljivanja, gdje su oci svijeta uperene na njegove poteze, na ovu stranu pozornice. u pozadini se fed sprema na ponovno dizanje kamata na ponovno manipuliranje bilance. zajedno sa dtugim zap. sredisnjim bankama. a druge ce potom optuziti za mega krah. vrlo malo ljudi ima pojma sto se zbiva na financ -privrednom sektoru.

Tak
5 godine prije

jedva čekam

Alen
5 godine prije

” Ako zemlje ne budu fer trgovale s nama, sve će ih se cariniti”, i sve te carine cu naplatiti od americkog naroda ,koji da bi platio carine i poskupljenja izazvana carinama mora da ide u nova zaduzivanja a FED ce vas spremno docekati s novim povecanim kamatnim stopama i tako svi skupa idemo u nova trilionska zaduzivanje sve dok ne eksplodiramo… Maga..Vote Trump…Love U all…

PS. Zelim zahvaliti svim zemljama za razumjevanje sto ih pravimo budalama stampajuci dolar i ulazeci u dugove koje nikad necemo ni vratiti. Shvatite da je vase razumjevanje kljucno jer u nedostatku istog i nas i vas vodimo na dno..Vaš Trump..

Mikojan
5 godine prije

Pa i Jugoslavija je imala carine prema cijelom svijetu, nekome to nije odgovaralo pa više ne postoji, USA sve više podsjeća na FNRJ

Moreno
5 godine prije

Sve je pod kontrolom. Trump i nije toliko bitan, jer su gospodari novca u Shanghaiu doma isto ka i u New Yorku i Londonu. Također ni dolar nije bitan, ako prestane bit svijetska rezervna valuta proizvođači novca će ga zaminit sa SDR ili yuanom . . . ali kontrolu iz svojih ruku neće pustit.

Kažun
5 godine prije

Očito da je Putin povukao vrhunski potez,jer je FUCKUS samo čekao napad na bradate demokrate
i false flag gas atack kao izliku za masovni napad na Siriju.Dokaz tome je nezakoniti i teroristički
napad međunarodnih odmetnika na Siriju noćas.Ruski IL20 koji je noćas srušen raketom s-200 i kojeg
su Izraelci svojim f-16 koristili kao štit,neće proći bez odgovora.Kredit su definitivno potrošili.

cicos
5 godine prije

Kako je Kramp krenuo uvest ce i intergalakticke carinske ultimatume.
Vanzemaljci pripremite se.

V. Vlahović
5 godine prije

Trump je glupi mikro ekonomista. On promatra svijet sa nivoa jedne male firme. Za njega je neprijateljska i nepoštena razmjena kada druge zemlje više uvoze u SAD nego što kupuju od SAD-a. On je toliko ograničen u svojim pogledima da ne vidi uopće uzrok tog problema koji se razvija već jedno pedesetak godina. Amerikanci su namjerno izmanipulirali cijeli svijet i ugurali svoj dolar kao osnovnu rezervnu valutu u svim zemljama svijeta i naravno kao temeljnu valutu za kupovinu nafte, istovremeno su ukinuli baziranje svog dolara na zlatu. To im je omogućilo da štampaju dolare na papiru i bankovnim računima, već prema potrebi i na taj način su sve više kupovali robe i usluge po svijetu i sve manje imali potrebe i bili u stanju izvoziti. Oni su na taj prevarantski način podkradali cijeli svijet ali su istovremeno usporavali razvoj vlastite industrije i privrede u cjelini. Ali eto glupi Trump sada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI