SAD bi mogle ukinuti carine na neku kinesku robu

Kina Sad trgovinski rat carine
6 komentara

Američki predsjednik Joe Biden naložio je svojoj administraciji da razmotri ukidanje nekih carina na uvoz iz Kine u pokušaju da obuzda rekordnu inflaciju, izjavila je u nedjelju sekretarka za trgovinu Gina Raimondo u intervjuu za CNN.

„Mi to provjeravamo. U stvari, predsjednik je tražio od nas, njegovog tima, da to analiziramo. I mi smo u procesu da to uradimo za njega i on će morati da donese tu odluku“, navela je zvaničnica.

Raimondo je rekla da Washington planira da zadrži neke od carina na čelik i aluminijum kako bi zaštitio domaću industriju čelika, ali je napomenula da „možda ima smisla“ ukinuti carine na druge proizvode, poput kućnih dobara i bicikala.

Raimondo nije precizirala da li će neke tarife na kraju biti ukinute, napominjući da će sam Biden „morati da donese tu odluku“.

Predsjednik je nedavno izrazio namjeru da ukine neke od carina nametnutih na kinesku robu na vrhuncu trgovinskog rata između SAD i Kine tokom predsjedavanja Donalda Trumpa. One su uvedene 2018. i 2019. godine u nastojanju da se smanji trgovinski deficit SAD sa Kinom.

U početku su Trumpove tarife bile usmjerene na čelik i aluminijum, nakon što je Washington optužio Kinu da ove proizvode baca na svjetska tržišta po niskim stopama. Kasnije su prošireni na proizvode široke potrošnje poput odjeće i sportskih potrepština. To je dovelo do rasta cijena robe široke potrošnje u SAD. Godine 2021. Biden je poništio neke od tarifa, ali je većinu njih ostavio na snazi.

Washington sada očajnički želi da se uhvati u koštac sa inflacijom, koja se prošlog mjeseca približila vrhuncu od 40 godina, a ideja koju su iznijele industrijske grupe da bi smanjenje carina moglo da smanji troškove za preduzeća i potrošače privukla je pažnju administracije.

Prema Raimondo, Biden se budi i odlazi na spavanje razmišljajući o tome šta se može učiniti da se zaustavi inflacija, pa je stoga otvoren za svaku dobru ideju za koju misli da bi mogla pomoći američkim porodicama da se nose sa rastućim cijenama. Ona je takođe navela aktuelni sukob u Ukrajini kao jedan od glavnih inflatornih faktora u posljednje vrijeme.

BidenCarineinflacijakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

A da vidite cirkusa u Swe…
100 dana do izbora, opizicija želi smjeniti ministra unutrašnjih poslova.
Zbog nesposobnosti…puno kriminala, kao…
Ali taj ministar odgovara i za pitanja sigurnosti države.
A Turci još ne daju u otan.
Kako to Švedi nisu znali prije nego su zatražili prijem?
Kako to otan nije znao?
A vrijeme curi…
Koje se ovdje igre igraju to je za priču…

Max
1 godina prije

Ukinut će oni sve carine.

skurija
1 godina prije

Da nije rata u Ukrajini , bilo bi nešto drugo razlog uvijek postoji, samo ne da su oni sami uzrok tomu

tuf
1 godina prije

Izgleda da se Bidenu žuri ukinuti carine na solarne ploče jer mu je to dio plana borbe s energetskim deficitom. Naravno, za sve američke probleme sa značajno skupljim i nedostatnim energentima optužio je – Rusiju i globalno zatopljenje. Nema to veze s njegovom strankom i onima koji stoje iza nje, ma ne.

Tim Kunić
1 godina prije

Je, skinut će carinu za rusku naftu koju će uvoziti preko Kine čim isprazni savezne rezerve nafte koje Europi prodaje po cijeni 120 dolara za barel, a koje je kupio po cijeni od 20-tak dolara po barelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI