Peking zahvaljuje Donaldu Trumpu za sve što čini za Kinu (VIDEO)

Donald Trump - Kina
16 komentara

Kineska medijska kuća CGTN je objavila video na engleskom jeziku u kojem se novinarka i poslovna direktorica Cheng Lei, koja je ranije radila za američku televizijsku mrežu CNBC, sarkastično zahvaljuje Donaldu Trumpu, ismijavajući američkog predsjednika što je svojim brzopletim i nasilnim odlukama Kini zapravo pomogao da ojača i ispravi pogreške koje sama nije uočila.

Cheng Lei na engleskom jeziku navodi pojedinosti kako je trgovinski rat Donalda Trumpa pomogao Kini da poboljša mnogo stvari koje nisu valjale.

Kratki satirični videozapis, kojim se CGTN ruga američkom predsjedniku, objavljen je pod naslovom se: “Hvala vam gospodine Trump, vi ste VELIKI!”

Snimka je na You Tube postavljena još u ponedjeljak navečer. China Global Television Network (CGTN) sarkastično zahvaljuje Trumpu “što pomaže ostatku svijeta da se poveže s Kinom i potiče Peking na gospodarske reforme koje Kini pomažu da privuče velike inozemne ulagače poput Tesle”.

Snimka je interesantna zato što ovo nije kineski stil i jedna je od rijetkih prilika u kojoj se od početka trgovinskog rata kineski državni mediji osobno obraćaju američkom predsjedniku. Ranije je većina vijesti objavljivana izbjegavajući sukobe.

Snimka je objavljena prije nego što je Trump upleten u najnoviji skandal sa svojim osobnim odvjetnikom Michaelom Cohenom i presude bivšeg voditelja njegove kampanje Paula Manaforta.

Dragi gospodine Trump, hvala vam na šok terapiji koju ste nam priuštili, iako su SAD i Kina tako udaljeni i što je nužno da se sukobe oko istog pitanja”, kaže pismo koje je za CGTN pročitala jedna od čelnica kineske države televizijske mreže.

“Hvala vam što ste u Kinezima ponovno probudili smisao poniznosti. Kako dovoljno zahvaliti za naglašavanje slabosti od prekomjernog povjerenja i samoljublja, koji u nikoga nisu vrlina, osim u vašem slučaju”, nastavlja Cheng.

Pismo se  dotiče niza pitanja koja je u fokus doveo trgovinski rat i objašnjava se kako je Kina imala koristi od ove situacije.

U jednom trenutku se čak se navodi klauzula o uvozu američke hrane i pića.

“U ime liječnika vam zahvaljujem što ste istaknuli potrebu uklanjanja američke robe kao što su burbon, slanina, Mc Donald’s i Coca Cola”, kaže Cheng Lei.

Izrazila je i “suglasnost” s Trumpovim stavom da “WTO treba reformu” i zahvalila američkoj vladi na izvješćima koja su istaknula “nedostatke Kine”, jer je Pekingu to pomoglo da “provede teške reforme” koje su pomogle u privlačenju novih investitora, dodajući: “Pozdrav, Tesla.”

Naime, prošlog mjeseca je američki proizvođač električnih automobila najavio planove za izgradnju nove tvornice u Šangaju, prvoj u Kini koja će u cijelosti biti u vlasništvu strane tvrtke.

Videozapis je očigledno uklonjen sa službenih You Tube i Twitter računa mreže CGTN u srijedu. Vrijeme uklanjanja je znakovito, jer se to dogodilo nekoliko sati prije nego što su kineski i američki predstavnici u Washingtonu razgovarali o trgovinskom ratu.

U utorak je kineski ministar vanjskih poslova izjavio: “Trebate znati da Kina ne daje izjave prije pregovora. Umjesto toga, Kina se nada da će obje strane moći mirno i ozbiljno sjesti i pregovarati o dobrim rezultatima na temeljima jednakosti i iskrenosti.”

Međutim, kako nikakav dogovor nije postignut, Kina je poručila da sve manje vjeruje da se u pregovorima s američkom stranom može naći obostrano prihvatljivo rješenje.

CGTN, koja emitira u više od 100 zemalja u svijetu, od Sjedinjenih Država do Kenije, predstavlja ogranak državne televizije CCTV. 2016. godine je osmišljen kao informativni kanal, ali i sa sadržajima da se zadovolje ukusi stranih publika.

Također je aktivan na zapadnim društvenim medijskim platformama, uključujući Facebook, Twitter i You Tube. CGTN dio je rastućeg ogranka državnih medija, osmišljen da “kaže nešto više o Kini” i logičan je alat takozvane “meke sile” kakve imaju sve utjecajnije zemlje ili skupine zemalja u svijetu.

U lipnju je CGTN započeo zapošljavanje više od 350 novinara za svoje prvo europsko središte koje će se ove godine otvoriti u Londonu.

Kineska državna medijska kuća je za vlastitu medijsku etiku zahvalila u pismu Trumpu.

“Prije svega, hvala vam što ste u velikoj mjeri diskreditirani u medijima, pa moramo biti dvostruko sigurni da ne proizvodimo lažne vijesti. Vi ste si veliki!”, zaključila je Cheng, potpisavši pismo “s ljubavlju”.

SCMP

VIDEO – Pismo kineske televizije CGTN Trumpu

 

SankcijeTrgovinski ratWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Sta je ovo pa svi zahvalni kaubojima?

Hogar
5 godine prije

Kinezi su počeli da vade listove iz ruske (RT) knjige. Najbolji način da uniziš siledžiju je da mu se sprdaš, na to ne zna kako da reaguje.

Primer: u jednom američkom gradu su imali veliki problem sa maloletničkom delikvencijom.

Rešenje? Sudije je odredio da, umesto zatvora, svakom maloletnom “alfa mudonji” u sudnici skinu gaće i daju 10 vrućih po goloj guzici PRED PUNOM SUDNICOM. Maloletnički kriminal je opao za 90%.

Ante
5 godine prije

Amerikanci mogu zahvaliti Trumpu što je uveo kinezima sankcije, jer su njihove elite tek sada shvatile da te sankcije više ne djeluju tako dobro kako su se oni tome nadali. Što je još bolje izgleda da te sankcije više štete Američki tvrtkama nego samoj Kini.

Tupko Glupko
5 godine prije

Jadan Trump.
Dugoročno i srednjeročno gledajući svojim odlukama drastično ubrzava rušenje imperije, a svi ga ismijavaju 🙂

Adam
5 godine prije

Iako izgleda da vuče nepromišljene poteze i na štetu SAD-a, Trump vrlo mudro provodi svoj plan uništenja kabale preko uništavanja petro dolara i FED-a. Ne bi me čudilo da u tajnosti priprema novu valutu temeljenu na stvarnim vrijednostima.

Tuberajt
5 godine prije

Pa jel nije plan elite da Kina preuzme primat?

Tomica
5 godine prije

Mislim da u politici Trumpa nema ništa pametno i smisleno. On jednostavno pokušava “kaubojski” da izvuče korist za SAD a na uštrb svih drugih. Najprije, postavi maksimalne zahtjeve, zaprijeti sankcijama isvim mogućim represijama a onda, zbog urođene dobrote, pristane na samo pola zahtjeva. Kod nekih to očito funkcionira ali sa “pravim igračima”, mislim da će mu se o glavu razbiti.

Gost
5 godine prije

Zadnjih desetak dana kad poželim otići na CGTN stranicu (https://www.cgtn.com) dobijem ovu poruku:
“CGTN’s digital content is temporarily unavailable in certain EU countries.
Our TV channels are broadcasting as usual. The pause in service is not due to technical errors.
We are sorting out the details to continue providing news about China and the world.”

idi mi dodji mi
5 godine prije

isto su kineski pacovi skinuli video, da se ne zamjere gazdama kod pregovora. eto koliko su sigurni u sebe. brze bolje skidaju video u stilu da im se ne zamjerimo kod pregovora jer cemo jos vise nahebati. ako su toliko sigurni u sebe sto nisu imali muda pa ostavili video i onda otisli na pregovore.

Zvrk
5 godine prije

Dulje mi se vrijeme čini da on radi upravo za Rusiju i malo manje za Kinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI