Peking: “SAD su pokrenule najveći trgovinski rat u povijesti i mi se moramo braniti”

Kina - SAD
22 komentara

Predstavnici kineskog Ministarstva trgovine su rekli kako će Peking poduzeti korake kao odgovor na američke akcije i o svemu obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju.

SAD su pokrenule najveći trgovinski rat u povijesti, nakon što su u petak nametnule carine od 25% na uvoz iz Kine, izjavio je kinesko Ministarstvo trgovine.

“Sjedinjene Američke Države su 6. Srpnja, to jest danas, počele nametati carine od 25% na uvoz iz Kine, roba u vrijednosti 34 milijarde dolara. SAD su prekršile pravila Svjetske trgovinske organizacije i pokrenule najveći trgovinski rat u povijesti ekonomije”, stoji u izjavi kineskog ministarstva.

Ministarstvo trgovine je također istaknulo da je Peking, koji je obećao kako neće zadati “prvi udarac”, sada prisiljen poduzeti mjere kao odgovor na uvođenje carina od strane Sjedinjenih Država i  o cijeloj situaciji će detaljno obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju.

“S kineske strane ponavljamo da namjeravamo produbiti reforme, proširiti otvaranje drugima za poslovanje u našoj zemlji, da ćemo zaštititi poduzetnike i ojačati zaštitu imovinskih prava kako bi se stvorilo pozitivno poslovno okruženje za tvrtke svih zemalja koje rade u Kini”, naglašava se izjavi Pekinga.

“Vatra protiv cijelog svijeta”

Kineska ekonomije - zmaj

“Američke mjere uglavnom napadaju globalne lance opskrbe i robe. Jednostavnim riječima, SAD otvaraju vatru na sve, uključujući i sebe”, rekao je glasnogovornik ministarstva Gao Feng.

Osim toga, iz Ministarstva trgovine Kine su izjavili kako je “komercijalno zlostavljanje” Washingtona, koji vrši pritisak na svoje trgovinske partnere prijeteći carinama, mjera koja je izvan vremena i možda je davala rezultate u prošlosti.

“Kina je pozvala sve zemlje da udruže snage protiv trgovinskog protekcionizma i podupru multilateralizam. Kina bi željela izbjeći trgovinski rat kojeg je pokrenuo Washington, ali se mora boriti u ovom ratu kako bi zaštitila interese svoje zemlje i svog naroda, rekao je Gao Feng.

Washington je 15. lipnja najavio nametanje carina od 25% na godišnji uvoz Kine vrijedan 50 milijardi dolara i mjera stupa na snagu danas. Ranije su uvedene carine na čelik i aluminij, mjera koja je pogodila i Kinu, koja je odgovorila među prvima, potom su isto učinile i ostale zemlje u svijetu.

Nakon najnovije mjere je Peking najavio uvođenje istih carina za istu vrijednost robe koja se uvozi iz SAD-a, a dio će se početi oporezivati također danas, 6. srpnja.

VIDEO – Trump pokreće trgovinski rat ne samo protiv “neprijatelja” nego i “vjernih saveznika”

 

CarineWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Ako ovo potraje biti će najveća recesija u povijest. Što znači: cijene gore, plaće dolje, nezaposlenost gore, standard dolje. Cijele grane privrede će propasti. Kriza 2008. će biti smiješna u odnosu na ovo. Jedina dobra stvar je što će se EU raspasti.

MajorJS1
5 godine prije

posto je toliki deficit u razmjeni robe kao sto svi ovdje znamo, znamo da ce onda jedini odgovor biti prodaja americkog duga (tih dodatnih 400mlrd kojima trump prijeti, toliko duga bi trebala kina prodati za istu protumjeru).. znaci da ce dolar padat, kriza dolazi sigurno, ovisi samo ako kolektivno eu sa ostatkom odbace dolar onda ce potonuti sam, ali banana drzavica kao rvacka ima na pretek tako da nista od toga. glavni ce se spasiti, vec i jesu. Financijska oaza ? Zlato. Kriptovalute za neke ambivioznije? Mozda. Mislim da je za ostale valute kako juan i rubalj prerano, a euro nista to ni pola clanica ne zeli a kamoli ostatak svijeta.

Busola
5 godine prije

Ljudi prvo morate shvatiti najviše mali narodi ovdje gube , uslijed praćenja neke velike nacije. U Rusiji za svjetskog i poslom sam baš sagledavao učinke tih sankcije. Cijele centre velikih ruskih gradova drže zapadne korporacije posebno američke. Uredno i bez problema radi Mcdonalds , KFC , Burger King, Apple, Microsoft … jer su si jednostavno dogovorima i izbjegavanjem sankcioniranja najvećih poslova ekipe i sa Zapada i Istoka još više osigurale profit. Zato mali narodi i male zemlje na koje imaju ove velike zemlje pik su npr. proglasile sankcije Rusima , a najveća doslovno najveća zarada od koje bi Slavonija i Vojvodina mogle živjeti je na svježem voću i povrću. U Moskvi: rajčica – 30 kn kila kruške – 25 kn kila jabuke – 20-25 kn kila grožđe – 20 kn kila krumpir – 10 – 15 kn kila… jagode – 20 kn mala ona “plastična kutijica”… breskve – 15 kn… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

War is good for business… I kineski i usa kapitalsti ce da profitiraju , banke takodjer …

Domagoj
5 godine prije

neznam kako cemo mi proci jer se nasa vlada hvali kako smo mi “”strateski partneri”” i amerike i kine.

Marko S.
5 godine prije

Sva američka industrija je premještena u Kinu. Medjunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini ta jeftino proizvedena roba prodaje se skupo u Americi. Multinacionalne kompanije i Kina profitiraju, Amerika na rubu bankrota. Uvodjenjem carina je izgleda jedini način da SAD povrati svoju industriju Nazad.

Troglavski
5 godine prije

Tramp je APSOLUTNO u pravu. Svjetska trgovina ne moze funkcionisati ako nema balansa u trgovini. Sa Trampom ili bez njega ovo je moralo da se desi. 1. Sinoc u Montani Tramp kaze: “Njemacka izdvaja 1% a mi 4% u vojni budzet i mi tako njih branimo od Rusije, a oni njima placajuci energiju salju dolare i eure” 2. Prije par mjesec Trampo se buni da nema americkih kola u njemackoj, njemci odgovaraju da je to zato sto oni prave bolja kola, a onda Trump kaze: “Mogu da vam pozeli srecu u pravljenju dobrih kola, samo nastavite!” (ali mi ih necemo kupovati) 3. Trum ne trazi saveznike u ovom trgovinskom ratu, sto ce reci da je jak. Dok Kina vristi: da se ujedini cijeli svijet protiv Amerike. Sto samo pokazuje koliko su nezasticeni SVE OVO JE SUPER ZA MALE ZEMLJE tipa Hrvatske, Srbije Jedan primjer: Danska proizvodi 25 miliona svinja a… Čitaj više »

Troglavski
5 godine prije
nije bitno tko
5 godine prije

USA je počela jesti svoju vlastitu djecu. Sve za obstanak na svetskom tronu. Ali kako stvari stoje, USA je zagazila u živo blato i nemilosrdno tone. Ne može je spasiti ni treči svetski rat.
Največa fabrika očito ide u stečaj.

Mucke
5 godine prije

Ma kakvi to ti ne funkcionira tako,nego ovako, prvo mi njima (zapadu) poklonimo banke,brodogradilista i svu pratecu indusriju a onda oni nama uzmu agrokor.

nije bitno tko
5 godine prije

Svi pljačkaju, gde mogu i stignu. Broj sirotinje raste i ova pljačkaško-liberalna doktrina neče trajati dugo.

luni lunovic
5 godine prije

cuj tramp je sto posto u pravu njemacka placa samo jedan posto pa netreba da placa nista i od koga da je imbecili brane dokle je to doslo printaju pare i opet i uz to ih drugi moraju pogurati

faust
5 godine prije

Pa Kina cijelo vrijeme vodi trgovinski rat protiv svih.Nekvalitetan proizvod,nerealan tečaj,jeftina radna snaga,krađa intelektualnog vlasništva…

udav
5 godine prije

za 10-ak ili 15 godina kina ne samo da ce ekonomski porobiti svet, vec ce i vojno biti superiornija od amerike, tako da tramp mora brze-bolje da izgladi odnose sa putinom, ili ce zuti globalizam da zavlada…
kriza je neminovna jer je zapadni kreditni ciklus dosao do kraja, a istocni, kineski se tek zahuktava…
zapadne vrednosti su devalvirale, a koje su istocne? kada kineski globalizam zavlada, svi ce sluziti MAMONU, A IDEOLOGIJE I RELIGIJE CE BITI SUVISNE, PA CE SE UKINUTI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI