Moskva se pridružuje trgovinskom ratu i uvodi recipročne carine na američki uvoz

Peking - Moskva - Washington - Kina - Rusija - Sjedinjene Države - Novi svjetski poredak
18 komentara

Nakon najave početka veliko trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, konačnu odluku o uvođenju carina na američki uvoz je donijela i Rusija. Sličnu mjeru je krajem prošlog tjedna najavila i Indija.

Kao odgovor na američke protekcionističke korake, Rusija uvodi “recipročne i uravnotežene mjere” rekao je čelnik Ministarstva ekonomskog razvoja Maksim Oreškin.

“S obzirom na činjenicu da SAD i dalje primjenjuju zaštitne mjere u obliku dodatnih carina na uvoz čelika i aluminija, što nam stvara gubitke, Rusija će koristiti svoja prava u okviru Svjetske trgovinske organizacije i uvesti recipročne mjere na uvoz iz Sjedinjenih Država“, rekao je ministar Maksim Oreškin.

“Mjere u obliku dodatnih uvoznih carina na američku robu primjenjivat će se u bliskoj budućnosti, a bit će nametnute samo na proizvode koje nemaju zamjenu na ruskom tržištu i neće imati negativan utjecaj na makroekonomske pokazatelje”, kazao je ruski ministar ekonomije.

Ove mjere je Rusija razmatrala još 7. svibnja, ali se do sada suzdržala od odgovora.

Ministarstvo ekonomskog razvoja još uvijek nije objavilo popis roba koje će biti pogođene odlukom o nametanju dodatnih carinskih pristojbi.

Poslovni centar u Moskvi
FOTO:Ilustracija, Poslovni centar u Moskvi

U ožujku 2018. godine su Sjedinjene Države uvele su uvozne carine od 25% za čelik i 10% za aluminij, koje već pogađaju proizvode iz Kine, Rusije, Japana i drugih zemalja. Američke carine se primjenjuju na sve proizvode od čelika, počevši od čeličnih ploča, ali su neki američki partneri od mjere bili izuzeti do 1. lipnja.

Rusija je 22. svibnja obavijestila WTO da će prikupljene carine na američku robu biti 537,6 milijuna dolara, budući da SAD ubire 25% carina na 1,51 milijardu dolara uvoza čelika iz Rusije i 10% posto na 1,64 milijarde dolara uvoza ruskog aluminija.

Prema pravilima, Rusija u roku od 30 dana može obavijesti WTO i odrediti ograničenja u istom iznosu na robe iz Sjedinjenih Država.

Ove mjere će, prema priopćenju Oreškina, ostat će na snazi sve dok SAD ne povuku svoje protekcionističke mjere.

Sredinom svibnja je rusko Ministarstvo ekonomskog razvoja za Interfax reklo da su Sjedinjene Države odbile konzultacije o pitanju ograničenja na opskrbu čelika i aluminija s Rusijom u okviru Svjetske trgovinske organizacije, čime je Moskva stekla pravo o tome obavijesti WTO i poduzme moguće mjere odmazde protiv Washingtona, koji mogu biti ekvivalent šteti od američkih carina na ruski izvoz čelika i aluminija.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije je priopćenje za javnost izdalo istog dana kada je Trump naredio proširenje carina na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara, a Peking poručio “kako će, ako SAD izgube razum i zaista uvedu nove carine, uslijediti snažne mjere odmazde”.

Osvetničke carine Bijeloj kući najavila i Indija – Stvara li se novi svjetski trgovinski poredak?

Američke carine na 50 mlrd dolara kineskog uvoza – Peking: Odabrali ste pogrešnu zemlju

Trump naredio pripremanje novih carina za 200 milijardi dolara kineskog uvoza

Američke carineCarineMaksim OreškinSankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 godine prije

Ameri čine 4% svjetske populacije i nameću sankcije ostatku čovječanstva? Tko je tu lud?

fbslo
5 godine prije

pa, deri i ti njega, nije ti brat…

IVE Oldtimer
5 godine prije

SAD treba suspendirati iz WTO i iz drugih svijetskih organizacija. Nadalje svijet im treba ograniciti broj diplomatskog osobja na maksimalnih 10 osoba po pojedinoj drzavi, zahtijevati odmah odlazak svih SAD vojnika i uklanajanje svih vojnih instalacija izvan teritorija SAD-a.

Sparkling
5 godine prije

Ma ljudi moji, mozda ja ne kuzim dovoljno ovu hebenu ekonomiju, ali jos ni jedne trgovinske sankcije i protekcionizam ni jednoj strani na duze vrijeme nisu donijele boljitak. Izgleda da se “imperija” urusava, polako ali sigurno. I naravno, umjesto da ispravlja svoje greske, oni gule po starom i misle da ih ostatak svijeta nije skuzio.

pera detlic
5 godine prije

Pitanje(nije kritika): Zasto se kao ilustracija koristi slika Moskva city-ja od prije 6 godina, a ne neka novija.
P.S. nije Vam prvi put.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

max
5 godine prije

Dok su američke firme imale proizvodnju u americi vladajućima je odgovaralo slobodno tržište. Međutim ono što nisu uvrstili u svoju jednadžbu je činjenica da će privatni vlasnici kompanija preseliti proizvodnju u inozemstvo. U takvoj situaciji ostale su samo financije u USA, sve ostalo je u manjoj ili većoj mjeri otišlo van i onda su iz kine i sličnih zemalja gdje je jeftinija radna snaga uvozili robu natrag u USA i ubirali ekstra profite. Koliko se to možda činilo blesavo postupanje od straneTrampa meni se čini i da baš nije a evo i zašto to mislim. Kako je amerika i dalje jedno od najvećih tržišta jedino što će preostati američkim kompanijama koje su otišle van je vratiti proizvodnju u USA, to će povećati zaposlenost i smanjiti enormne profite kompanija ali će zato ekonomija profunkcionirati na zdravim temeljima. S druge strane svi oni koji su ostali u zemlji će prodisati i moći… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

Još dok je Tramp bio u predizbornoj kampanji upozoravao sam šta znači obustava trgovine sa Kinom (a po intezitetu konfrontacije jasno se vidi da je Kina najjače pritisnuta). Mnogo puta sam ponovio da će značajno smanjenje trgovine Kina doživljavati kao objavu rata – i to se upravo događa.

Ekonomija, mada veoma važna, je ipak samo alat za ostvarivanje kompleksnijih ciljeva. U “carinskom sukobu” SAD i Kine jesno je da je Kina više ugrožena obzirom da mnogo više izvozi nego što uvozi iz SAD. I SAD će biti ekonomski pogođen ali to nije bitno, bitno je da se prosečnom Amerikancu izgradi stav “da su Kinezi loši, da žele da unište njihovu ekonomiju, otimaju im poslove a sada će i njihova roba da poskupi jer žele sukob…” I kao što sam već pisao ovo je samo uvod u veću konfrontaciju.

A Rusi – ovo je nebitna epizoda, oni su “već dobro poznati”.

Zigi
5 godine prije

Pretpostavljam da je ova izjava”bit će nametnute samo na proizvode koje nemaju zamjenu na ruskom tržištu” neki lapsus, jer nema logike stavljati carinu na proizvode koje nemaš već za one koji su ti konkurencija!

Fitcher
5 godine prije

Meni jedna stvar nije jasna. Ako su Kinezi vlasnici američkih obveznica u vrijednosti od preko bilijun dolara nekako mi nije jasna logika Trumpa da se na ovaj način idu zamjeriti Kinezima. Samo povuku sve svoje novce i tog trena pada cijela Američka ekonomija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI