Američke carine na 50 mlrd dolara kineskog uvoza – Peking: Odabrali ste pogrešnu zemlju

luka
15 komentara

Odluka Washingtona je konačna. Sjedinjene Države s početkom sljedećeg mjeseca počinju ubirati carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 50 milijardi dolara. Od početka naplate će se cariniti 34 milijarde dolara vrijednosti kineskog uvoza, ali  će se tome dodati još 284 proizvodnih linija vrijednih 16 milijardi dolara i time će se ukupna vrijednost robe pogođene carinama popeti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.

U jednom trenutku je došlo do najave postizanja sporazuma, ali se Trumpova administracija predomislila i vratila prvotnom planu iz travnja ove godine. Nakon najavljenih, vjerojatno će uslijediti drugi paket carina na 100 milijardi dolara kineskog uvoza, koji je bio spreman prije 20. svibnja i tada najavljenog sporazuma o tome kako Sjedinjene Države i Kina neće pokrenuti trgovinske ratove, jer je to u interesu razvoja obiju zemalja i svijeta.

Kako je Kina početkom ovog mjeseca najavila da će, ako SAD ipak uvedu carine na kineski uvoz, svi sporazumi biti poništeni, tako je i postupila.
Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju carina na kineski uvoz vrijedan 50 milijardi dolara, Peking je odlučio nametnuti 25% carina na 659 američkih proizvoda vrijednih također 50 milijardi dolara.

Bit će pogođeni poljoprivredni proizvodi, ribarska industrija i automobili iz Sjedinjenih Država.

Peking će, baš kao i SAD, početi ubirati carine u vrijednosti dobara od 34 milijarde dolara 6. srpnja, dok će ostatak tarifa biti uveden kasnije, izvijestila je državna agencija Xinhua, citirajući Carinsku komisiju kineskog Državnog vijeća.

Američka carine na kineske tehnološke proizvode će stupiti na snagu ubrzo nakon što u petak bude objavljen konačni popis kineskog uvoza u SAD.

Bijela kuća je najavila svoje namjere o uvođenju restriktivnih mjera krajem svibnja i SAD su tvrdile da će nastaviti štititi “nacionalno intelektualno vlasništvo i tehnologije”, te nastojati obustaviti “za ekonomiju nepovoljne transfere u Kinu industrijski značajnih tehnologija i intelektualnog vlasništva”.

Ubrzo nakon izjave Bijele kuće o suglasnosti predsjednika o uvođenju carina, Peking je najavio carine na robu iz Sjedinjenih Država, slične onima koje je odredio Washington.

Zapravo, ako pratimo tijek događaja od ožujka ove godine, obje strane su imale spreman spisak i plan roba za nametanje carina, ali se u svibnju pokušao postići dogovor. Zato su odgovori Pekinga na najave Washingtona ovako promptne, gotovo istovremene, budući da su akcijski planovi djelovanja za carine roba vrijednih 50 milijardi i za drugi paket od 100 milijardi već razrađeni i spremni za implementaciju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine je u priopćenju upozorio “da, iako njegova zemlja ne želi komercijalni rat, zbog kratkovidnih akcija Sjedinjenih Država, koje pogađaju obje zemlje, Peking u zaštiti svojih nacionalnih interesa mora snažno odgovoriti”.

“Kina žali što su SAD zanemarile konsenzus postignut između dviju stranaka i što su nastavile trgovinski rat”, navodi se u priopćenju.
S njegove strane, Trump je odgovorio “kako će Washington predstaviti dodatne carine, ako Kina odgovori na najavljene mjere Bijele kuće”. Dakle, to može značiti skoru implementaciju carina na kineski uvoz vrijedan 100 milijardi dolara, mjera koja je već razrađena u američkom ministarstvu trgovine.

“Reakcija kineske vlade je poruka da je američki predsjednik izabrao pogrešnu zemlju za trgovinski rat“, rekao je Mei Xinyu, istraživač na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i gospodarsku suradnju.

“Trumpova infantilna taktika bi mogla funkcionirati s nekim manjim zemljama, ali zasigurno ne s Kinom”, kazao je Mei Xinyu za Global Times, dodajući kako Peking ima volju i moć da se obrani u ovom ratu kojeg nije htio i nije ga započeo.

Osim toga, Kina je službeno pozvala ostale zemlje da poduzmu zajedničke akcije kako bi zaustavile “zastarjele i nazadnjačke američke akcije, kako bi zaštitile zajedničke interese, jer trgovinski rat nikako nije dobar za svijet”.

Američke akcije ne samo da štete interesima dviju zemalja, već i narušavaju globalni trgovinski poredak i Kina se čvrsto protivi takvim akcijama, ističe se u izjavi ministarstva vanjskih poslova Kine.

Mei Xinyu je rekao “kako Kina ima dobar položaj za mobiliziranje globalnih sila protiv SAD-a, jer je Trump je zapravo započeo trgovinski rat s većinom velikih gospodarstava, uključujući EU”.

Trumpove carine američki partneri vide kao put ka pravom ratu – Kina će odgovoriti po svaku cijenu

Kina: Ako SAD uvedu carine, svi postignuti sporazumi će biti poništeni

Američke carineCarineMei XinyuSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro
5 godine prije

Dobar početak dugog prijateljstva.
Ugodno zavaljen grickam kokice i gledam utakmicu.

Abe
5 godine prije

Jedini izvoz koji amerićanima treba bit dozvoljen je muzika, al brate ništa poslije 90-te. I to je predaleko.

Zax
5 godine prije

Jedini gubitnik ovdje je Kina. Americki izvoz je ionako opcenito u banani posto osim aviona,oruzja i poljoprivrednih proizvoda gotovo nista ne izvoze. A kineski rast se uvelike zasniva na americkom trzistu.

Konstantin
5 godine prije

“Kasno kraljevic Marko na Kosovo polje stize” …. a mozda i ne?!? Bumo videli.

Grdi
5 godine prije

Cujem da su ameri nabili carine meduostalo na katodne cijevi i kazetofone koje su uvoz iz kine …………

Ivi tz
5 godine prije

Kasno ameri kasnooo Kina je nezaustavljiva…

Barba
5 godine prije

Dupli komentar. Molim briši Admin. Hvala!

Bozon
5 godine prije

Evo ko sve gubi od Trade War-a u USA.
http://fortune.com/2018/03/07/china-us-businesses-trade-war/

Na zalost i Tesla je na listi, al za Apple mi je bas drago.

crodaemon
5 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stiže, carstvo je na umoru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI