Trump naredio pripremanje novih carina za 200 milijardi dolara kineskog uvoza

Donald Trump - Xi Jinping
33 komentara

Nakon uvedenih carina na čelik i aluminij, carina na 50 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD, već spremnog spiska za dodatnih 100 milijardi dolara uvoza iz Kine, američki predsjednik Donald Trump je naredio da se pripremi spisak novih carina za uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Trump opravdava svoju odluku “neprihvatljivom” politikom azijskog diva.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je pripremu novih carina na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara, a mjeru pravda “neprihvatljivim” politikama azijske zemlje. Predsjednik je pojasnio kako će dodatni porezi stupiti na snagu ako Kina bude povećavala carine na američku robu, što je Peking već učinio, usvojivši recipročne carine na one koje su već na snazi.

Ni Kina ni druge zemlje neće koristiti prednosti u trgovini  sa Sjedinjenim Državama, rekao Trump.

Donald Trump je izjavio u Bijeloj kući da je naredio uredu američkog trgovinskog predstavnika da odredi 10% dodatnih carina na 200 milijardi uvoza iz azijske države.

“Ni Kina niti druge zemlje neće iskorištavati SAD u trgovini. Mi ćemo nastaviti koristiti sve raspoložive alate kako bismo stvorili bolji i pravedniji trgovinski sustav za sve Amerikance”, rekao je Trump, prenosi Bloomberg.

“Čini se da Kina namjerava primijeniti svoje nepravedne prakse koje se odnose na stjecanje američkog intelektualnog vlasništva i tehnologije. Umjesto da mijenjaju ove prakse, sada prijete, iako tvrtke, radnici i američki farmeri nisu učinili ništa loše”, rekao je Trump.

Ove carine će stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju praksu, a ako baš insistiraju s novim carinama, najavljenim u zadnje vrijeme, uvest ćemo dodatne carine na vrijednost roba za drugih 200 milijardi”, rekao je američki predsjednik, zaprijetivši da će to biti odgovor na recipročne carine Pekinga.

Prošli tjedan je Kina reagirala na odluku Trumpa da nametne carine na kineski uvoz u iznosu od 50 milijardi dolara, odredivši carine od 25% na 659 američkih proizvoda, također u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Ovaj paket carina, koje je Trump nametnuo na kineski uvoz, stupit će na snagu 6. srpnja.

Američke carineCarinaCarinecarinski ratSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Kad se Kinezi naljute pa naprave kopiju Trumpa koja će biti realnija od pravog Trumpa – i jeftinija!

Goran Bare
5 godine prije

Narandžasti majmun nema mu da da ratuje oružjem pa bi da ratuje carinskim sredstvima. Kina je sila buducnosti, Amerika je na izdisaju – fala Bogu sto je tako. Kina ne huška narode na ratove jednih protiv drugih, dok USA stalno podhurkavaju ljude jedne protiv drugih i prave veliku smutnju na svijetu.

nije ovo baš tako bezazleno ako se "raspucaju"
5 godine prije

Sad pucaju punom puškom. Samo je pitanje ko ima više municije,kako će se odraziti rikošet na ostale. Ukoliko stvarno dođe do ekonomskog rata, posledice će osetiti svi, samo je pitanje kako če se reflektovati.
U početku SAD će biti u prednosti, zbog mogućnosti da u startu imaju veći prostor za manipulaciju, ali taj prostor za manipulaciju im je dosta ograničen.
Pitanje nad pitanjima da li će dolar i dalje biti valuta kojom se može kupovati sve na veresiju (da štampate papir kolko god vam je on potreban)?
Mislim da se SAD zanose da imaju primat u izradi čipova za kompijutere i telefone. Pogodiće to Kineze, ali uništiće i njihove kompanije.
Preko 50% američkog BDP-a čine usluge u trgovini, kad se to naruši dolazi do kolapsa.

viktor
5 godine prije

E sad si se ”zajebo” Trumpe.

Siniša
5 godine prije

“Slusali” su Obamu,Klintone,Buš ergelu a Krampa nece…zasto?
Cemu je USA sluzila njenim “partnerima”,ocigledno vrhunska krava muzara u punom smislu.

evo promijenio sam ime
5 godine prije

kako ce to direktno utjecati na nas ako mi mozete detaljnije ekipo pojasnit. znam da ce sve ic gore ali koje su uzrocno posljedicne veze

Troglavski
5 godine prije

1. Otkucajte na google images: chinese copy cars i vidjecete na jednostavnom primjeru kako kinezi sve kopiraju. Na kolima je najjednostavnije uociti, ali ista stvar je u masinskoj industriji, elektronici … 2. 100 najvaznijih formula u matematici, fizici hemiji, 100 najboljih simfonija i opera sve je nastalo u evropskoj kulturi i nauci, iz Kine nije doslo nista novo 3. Kina ne ugrozava samo USA nego kompletnu evropsku civilizaciju – ukljucujuci i Rusiju. 4. Tramp ce da ide do kraja, tj do potpunog prekida trgovine s Kinom, jer je u tom slucaju problem deficita rijesen i jednak NULI. Te neke krpice proizvodice se u Vijetnamu i Indoneziji, vazna industrijska proizvodnja ce se vratiti u USA. Proizvodi ce biti skuplji ali bolji i radnici ce imati vece plate, pa ce moci da kupe KINA JE TIGAR OD PAPIRA, imaju oni pozitivan balans i puno para, ali nemaju NISTA sto je tehnoloski na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI