fbpx

Trump u trgovinskom ratu protiv cijelog svijeta odlučio kazniti i EU

Donald Trump

U politici američkog predsjednika Donalda Trumpa jačanje američke ekonomije igra ključnu ulogu. To je apsolutno legitiman cilj vlade koja se brine za dobrobit svog naroda, ali su rezultati prilično skromni, mnogi sektori bilježe gubitke, a životni standard i dalje pada.

U pokušaju da popravi situaciju, Sjedinjene Države su na kraju odlučile uvesti carine na uvoz iz Europske unije. Novom mjerom su pogođeni zrakoplovi na koje će se plaćati carina od 10 posto, te uvoz prehrambenih proizvoda u visini od 25 posto, javlja Reuters, pozivajući se na predstavnika američke trgovinske komore.

Udar na europske poljoprivrednike se može smatrati mjerom amortizacije štete američkih poljoprivrednika, koji su najviše pogođeni trgovinskim ratom kojeg trump vodi protiv Kine, a carine na zrakoplove favoriziraju posrnuli Boeing, koji od nesreća s modelom 737 MAX bilježi pad vrijednosti dionica, što je važnije, manjak novih narudžbi.

Nove carine će stupiti na snagu 15. listopada.

Ranije je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) podržala zahtjev Sjedinjenih Država za uvođenje carina na 7,5 milijardi dolara vrijednu europsku robu zbog, kako je priopćeno, nezakonitih subvencija koje su europske vlade dodijelile proizvođaču zrakoplova „Airbus“, glavnom konkurentu Boeinga na tržištu putničkih zrakoplova.

Washington je ranije priopćio kako želi uvesti carine u visini od čak 100% na 11,2 milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz europskih proizvoda u SAD. No, EU najviše strahuje od uvođenja carina na automobilsku industriju, zbog kojih, kako bi ih izbjegla, pravi brojne političke ustupke svom transatlantskom savezniku. No, upitno je koliko će sve to imati učinka, ako u Bijeloj kući ne vide poboljšanje proračuna koji od početka američke fiskalne godine bilježi  deficit od 4%.

Ako Trump vjeruje da će carinama namaknuti ova sredstva, to je legitimno pravo Sjedinjenih Država kao suverene države. No, onda mora biti spreman i na odgovor, pod pretpostavkom da ga iz Europske unije uopće bude.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
46 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

sad neka evropa za osvetu pojača rusima samkcije ko i obično

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ne samo rusima… neprijatelja je sve više 😆

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dosla EU na red. Kad su ameri govorili da im nije Rusija konkurent, vec Kina i EU pravili su se da ne cuju. I sad ce se praviti da se nista nije desilo. Okrivice da je to ideja ludog Trampa, a ne americka politika.

Yeah
Gost
Yeah
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nit je trump lud nit su eu mocni da bilo sta naprave. Gazda je onaj tko stoji iza nisana, a to nije eu

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Yeah

Sta ces raditi kad te neko nanisani? Svako normalan ce bjezati u zaklon.
Kom je pobjegao u zaklon. Rihani je pobjegao u zaklon. Sad se plaze amerima i pokazuju sipak.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Natjecanje Boeinga i Airbusa nije od jučer. Prvu utakmicu je presudom WTO-a dobio Boeing pa je Trump dobio od WTO-a pravo da EU nametne carine u iznosu od 7,5 milijarda dolara. Međutim, WTO još treba odlučiti o sporu protiv Boeinga kojeg Airbus optužuje za nezakonite subvencije pa ćemo vidjeti kako će to ići dalje. Subvencije su davali i jedni i drugi te na taj način umjetno podizali konkurentnost svog proizvoda. Trumpovo nametanje carina je izraz nemoći i loša odluka s kojom želi nadomjestiti Boeingovu nekonkurentnost u odnosu na Airbus. Eu ne bi trebala provoditi nikakve mjere odmazde, već poraditi dalje… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Sve stoji. No, kad ti veliki industrijski koncerni tako izdasno subvencioniraju politicare, onda je red da im ovi uzvrate uslugu, ne? 😉

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  CPGS

Boeingu nije s ovim carinama učinjena usluga, to će se pokazati u budućnosti. Bolje im je da zasuču rukave i rade bolje proizvode tako da im nikakva carinska zaštita ne treba.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ljudska tendencija nije da mukotrpno radi za nesto sto moze dobiti lakse, samo zato sto bi to bilo “fer” ili cak bolje na dugi rok.

U stvari, ima i ta tendencija. Ali dan danas se, barem iz mog ne-uvijek-cinicnog gledista, cini da opcenito u ljudskoj svijesti prevladava kratkorocno i prevarantsko razmisljanje. Ako ne u onom sto rade sami, onda barem u onom sto dozvoljavaju drugima (onima za koje glasaju na izboristima ili novcanikom.)

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

…ma to nije prioritet boeinga sve dok airbus svoje proizvode prodaje u dolarima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  igi

Airbus će dolarima koje dobije za svoje proizvode platiti dobavljače, radnike, poreze, potrošene energente, namaknuti dovoljno za isplatu dividendi dioničarima, a Boeing neće uopće dobiti dolare…jer je umjesto njegovog aviona, kupac odlučio kupiti Airbusov. Boeing nema nikakvu dobiti, niti korist od toga što bilo tko prodaje bilo što za dolare. ta dobit može biti samo bankarska ili FED-ova(ovo bankarska podrazumijeva onu banku – rusku, kinesku, europsku ili američku koja daje kredite).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Kakve veze ima oporezivanje whiskeya sa Airbusom?
I, napokon. Jedan od glavnih razloga ‘pokornosti’ eu jest izvoz njem. auta i franc. vina u usa.
E, sad toga nema. I bolje. 7 milijardi zapravo nije puno.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Lucija

Norvezani nemaju ni vina ni aute. Ali zato imaju prijazne zelene ljude u Svalbardu, pa…

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Haha kome da se europa zali, kome ce da proda proizvode? Rusija pod sankcijama, a i nasla alternativne izvore roba, te dobar dio zamjenila vlastitom proizvodnjom, njemacka ce sutjeti kao zalivena.jer kome ce prodavati aute? Europljanima? 😂 europa je isto.kao.amerika ulagala sva jaja.u jednu kesu/kosaru zvanu kina. U 30godina istocna i juzna europa osiromasila jer su proizvodnju europljani premjestali gdje je jeftina radna snaga u Kina. Malo po.malo demografski i po standardu pilili su granu na kojoj sjedi cijela europa. S manjkom poslova i slabim investicijama zapada u istok europe ista je ogrezla u korupciju i veze zbog poslova… Cinjenica… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Aga

Hehe, otiđi u Češku, Slovačku, Poljsku, Mađarsku pa vidi kako su ‘nerazvijeni’, usput ih pitaj kolika im je prosječna plaća danas.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Bez obzira jesi li ovakvi komentar u stanju napisat iz neznanja ili u svrhu trolanja, nezna se šta je gore. Pogledaj Italiju za vrime hladnoga rata i njezin napredak u tome razdoblju kad je postojala opasnost od SSSR-a, pa pogledaj Italiju danas kad se ta “opasnost” od Rusije pomakla na istok, dalje od Italije. Pojam vojna krajina tebi očito ništa ne znači i neznaš kako su “krajišnici” i u austrijskoj imperiji na teritoriju današnje Hrvatske imali privilegije u odnosu na ostale rubove carstva ka šta danas “krajišnici” u zapadnome carstvu imaju. Pogledaj plaće u Italiji tad i danas. Kad… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Aha, indoktrinirani Kolindinom uspravnicom mi docira o mom neznanju. Postoje dobitnici i gubitnici. Uvijek. Kina nije gubitnik. Austrija nije. Gore nabrojane zemlje nisu. Nije Rusija. Neke zemlje jesu. Nisu se znale, mogle, htjele nametnuti ili su imale repove iz prošlosti.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Neznan k

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nevjerojatna su mi ova dva lika koja su dala plus komentaru u kojem piše ‘neznan k’. Što vas je to fasciniralo u komentaru? Arhaična mudrost, nove spoznaje, ljepota izraza, jedinstvena autorska lirika?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA   Nevjerojatan si ti kad ne vidiš kako su te svi uvatili u đir . . . bez obzira šta ti pisa ili tebi neko odgovara, tebi će petat minus, a bilo kome plus . . . čisto sumnjan da iko ko ti daje minuse uopće pročita šta si napisa . . . e sad, ti vidi jeli problem u tebi ili u svima ostalima . . . šta se mene tiće kad mi se da čitat šta pišeš onda ti odgovorin u skladu sa od tebe napisanin . . . vidi, na portalu je zabranjeno vriđanje, možda da nije… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

evo dajem i ja treći plus, fasciniran kako je Moreno sažeo u u par riječi tvoju bit.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Kad san prvi put vidija tvoje komentare vidija bi kako si nešto relativno okay napisa, neko ti na to glupostima odgovorija, tebe napune minusima, a njega plusevima . . . okay, nije mi dugo tribalo za shvatit zašto je to tako . . . ti pišeš, pišeš, a onda ti uleti koja rečenica koja sa mozgon veze nema, pa onda mrtav ladan nastaviš pisat ka da se ništa nije dogodilo . . . i jasno kako su ljudi u nedoumici jeli zajebaješ . . . i tako su se svi navikli kako se zajebaješ, a tvoj humor im se… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Neznan ko je indoktriniran sa uspravnicom, ti, ja ili Kolindica . . . ako postoji indoktrinacija onda postoji i indoktrinator, aj, ko prizna pola mu se prašta ☺

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Opet izmišljaš.
Socjalizam je ostavio zemlje Ist. E. sa očuvanim resursima, izgrađenom infrastrukturum (pogotovu u odnosu na ono što su imale ’45.), obrazovanom radnom snagom…od devedesete događaju se odlivi gotovine iz Ist.zemalja na Zapad – ovo kaže i stručna literatura, ne ja. Samo iz Hrv. 13-15 milijardi se izvuče preko banaka… Za uzvrat, uništena im je industrija, a stručnjaci su na Zapadu…ipak, za razliku od zemalja bivše Jugoslavije, oni pomalo idu naprijed. Mi idemo natrag.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucy
Kad si zadnji put bila u Češkoj, kad u Poljskoj, kad u Slovačkoj? Jesi li bila prije 2000.g tamo? Ili ti se sve to što tvrdiš samo čini iz tvoje nepomične pozicije?

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Perplacen, pa jasno, Irska je dalje od granica Rusije…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Bila…Budimpešta krajem 80-ih i Prag…najčistiji gradovi koje sam vidjela…Česi su imali normalne, normalno namještene stanove.
Jedinu grozotu koju sam čula nisam vidjela, je bilo nešto u Rumuniji. Ali nebitno.
“Mudrac ostaje mudrac i na svom pragu”.
Za onu drugu vrstu se koristi izraz i kad idu negdje: ” Fogun pošo’, fogun došo”.
Iliti, ” Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba, pardon, Pompeja”.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Mađarska je debelo iza nas. Pros. plaća im je oko 640€ a cijene manje više kao i kod nas. Kako živim uz granicu (20 km) često odem, makar iz hira, i znam kako žive. Uglavnom krpaju ono što imaju još iz socijalizma. Nema šanse da bih odselio u Mađarsku. Osim što su u financijskoj banani oni su i vrlo deprasivan svijet. Poslije padanja mraka, osim u velikim gradovima, nikog na ulici ili negdje u lokalu.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Piretis

Madjarska je u Orbanani.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Aga

Tocno, samo umjesto izraza europa, staviti 5 % europsko-americko-engleskih gangstera!

Mali Zeleni
Gost
Mali Zeleni
1 godina prije

Trumpe, mi te volimo.
Znao je drug Vlad sta radi.
Drug Donald je pogubniji po USA nego nuklearni udar 🙂

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Mali Zeleni

Fakat.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Odgovora če sigurno biti…pošto su levis i harley več dobili svoje sad bi mogle čokoladice snickers,mars a bogami mogo bi da nagrabusi i wrigleys !!

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Tvingo

Ne čokoladice, već usluge Facebooka, Googlea, Amazona, Applea. Na uslugama Ameri zgrću milijarde.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  octopus

octopus
A, e. Još im je puno – 3%…
Ma, oderimo ih. Pristojnim porezom. 35-40%. I prodišimo.😁
Niš’ one fore Irska, Luxemburg…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa svi su u Europi vidili MAGA kapice u Trumpovoj predizbornoj kampanji, tako da se nebi tribali čudit kad već nisu naštampali MEGA kapice ☺

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

I ove carine, če, da plati europski proizvođač , a ne američki potrošač…hahahaha…. So much winning….

Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

hvala dragi prijatelji i saveznici još nas kaznite i to poimenice velika britanija,,engleska,francuska,bretanija,njemačka,pruska tj svi koji šuruju s iranom

Cooper
Gost
Cooper
1 godina prije

Trgovinski rat je uvijek, što bi rekli amerikanci, “lose-lose game”.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Saznajem kako će ove carine pogoditi i hrvatski izvoz. Očekujemo recipročan odgovor hrvatske vlade…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Ovaj americki predsjednik zaboravkja da je i sam sin useljenika …..Glupo je to sto radi …..Slican je liku iz Servantesovog romana …Nece proci dugo i USA ce postati iseljenicka tragedija a za sada to je tragikomicna drzavna farsa….

EU fob
Gost
EU fob
1 godina prije

Ideologije mogu biti razne, kanibalizam, liberalfašizam, feodalizam… Sve te su propali, današnji liberalfašizam je isto utopija i nemoguće da postoji večno bez ekspanzije, a nema gde da se širi. To je kao neka mentalna bolest, loše je če elite su ubeđeni istinitosti te ideologije i iskreno veruju u nje, ideološki totalitarizam, nemogu da shvate da postoje mnogo drugih i boljih varianta od kanibalizma, glave su im kvadratne. Autori te ideologije znali su, i znaju da je to etapa globalizacije, sada nasočivauju demontaž u željeni pravac. Današnja EU liči na Titanik, igraju valc i su ubeđeni da korab ne moze da… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Kako to Trump radi? Američkim saveznicima. Evo mali ogledni primjer; Krajem svibnja je boravio u Tokiju i želio sklopiti novi trgovinski sporazum. SAD podignu carine na uvoz automobilskih dijelova i industrijskih proizvoda Japanu. Onda sa Japanom pregovaraju da ih smanje. Da bi ih smanjili, Japan mora smanjiti izvoz automobila u SAD. I povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda. SAD bi tako malo kompenzirale poljoprivredne gubitke koje imaju zbog trgovinskog rata s Kinom. Da ih malo požure, kažu J. Koreji da i ona malo tih dana zareži na Japan. A i oni su u redu za nove pregovore…. Zanimljivo je promatrati Japance.… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NECE BITI NIKAKVOG ODGOVORA STARE DAME NA UVEDENE SANKCIJE.JEDNOM PODANIK,UVIJEK PODANIK.NAZALOST U “DEMOKRATSKOJ EVROPI” NEMA VLADIMIRA ZA KAZU DOSTA,I DA RASKINU KOLONIJALNI ODNOS SA VELIKIM BRATOM IZ OVALNOG UREDA……….A KAD CE SE POJAVIT????

Spektator
Gost
Spektator
1 godina prije

Uvozne carine ne povećavaju američki prihod, već trošak, budući da ih plaćaju američkih kupci. Dugoročno, carine imaju svrhu potaknuti domaću proizvodnju te povećati konkurentnost američkih proizvoda.

Zanima me što bi Trump napravio da im EU / svijet stavi carinu na sav ovaj holivudski, najvećim dijelom, medijski šund (pogledajte koliki je udio američkih filmova i serija na TV) te softverske proizvode koje prodaju putem Interneta najčešće bez ikakve carine i poreza.

Osim toga, EU/svijet danas koristi zanemarivo američkih proizvoda u svakodnevnom životu. Trump bi to želio promijeniti na silu i u jednom mandatu. Najvjerojatnije će im se vratiti bumerang u glavu.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Davno rekoh- veleizdajnici su, unatoc mnim racunima sklonjenim u off taxes, of ovo ili ono zonama, potrosna roba.Cesto ( sve cesce) ni zone ne pomazu…;Ali!
Veleizdajnici ostaju vemeizdajnici, i ne bi trebalo da im sudi samo povijest, to je predaloeko!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik