Trump u trgovinskom ratu protiv cijelog svijeta odlučio kazniti i EU

Donald Trump
46 komentara

U politici američkog predsjednika Donalda Trumpa jačanje američke ekonomije igra ključnu ulogu. To je apsolutno legitiman cilj vlade koja se brine za dobrobit svog naroda, ali su rezultati prilično skromni, mnogi sektori bilježe gubitke, a životni standard i dalje pada.

U pokušaju da popravi situaciju, Sjedinjene Države su na kraju odlučile uvesti carine na uvoz iz Europske unije. Novom mjerom su pogođeni zrakoplovi na koje će se plaćati carina od 10 posto, te uvoz prehrambenih proizvoda u visini od 25 posto, javlja Reuters, pozivajući se na predstavnika američke trgovinske komore.

Udar na europske poljoprivrednike se može smatrati mjerom amortizacije štete američkih poljoprivrednika, koji su najviše pogođeni trgovinskim ratom kojeg trump vodi protiv Kine, a carine na zrakoplove favoriziraju posrnuli Boeing, koji od nesreća s modelom 737 MAX bilježi pad vrijednosti dionica, što je važnije, manjak novih narudžbi.

Nove carine će stupiti na snagu 15. listopada.

Ranije je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) podržala zahtjev Sjedinjenih Država za uvođenje carina na 7,5 milijardi dolara vrijednu europsku robu zbog, kako je priopćeno, nezakonitih subvencija koje su europske vlade dodijelile proizvođaču zrakoplova „Airbus“, glavnom konkurentu Boeinga na tržištu putničkih zrakoplova.

Washington je ranije priopćio kako želi uvesti carine u visini od čak 100% na 11,2 milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz europskih proizvoda u SAD. No, EU najviše strahuje od uvođenja carina na automobilsku industriju, zbog kojih, kako bi ih izbjegla, pravi brojne političke ustupke svom transatlantskom savezniku. No, upitno je koliko će sve to imati učinka, ako u Bijeloj kući ne vide poboljšanje proračuna koji od početka američke fiskalne godine bilježi  deficit od 4%.

Ako Trump vjeruje da će carinama namaknuti ova sredstva, to je legitimno pravo Sjedinjenih Država kao suverene države. No, onda mora biti spreman i na odgovor, pod pretpostavkom da ga iz Europske unije uopće bude.

AirbusAmeričke sankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Генерал Платов
4 godine prije

sad neka evropa za osvetu pojača rusima samkcije ko i obično

Son of Alerik
4 godine prije

Natjecanje Boeinga i Airbusa nije od jučer. Prvu utakmicu je presudom WTO-a dobio Boeing pa je Trump dobio od WTO-a pravo da EU nametne carine u iznosu od 7,5 milijarda dolara. Međutim, WTO još treba odlučiti o sporu protiv Boeinga kojeg Airbus optužuje za nezakonite subvencije pa ćemo vidjeti kako će to ići dalje. Subvencije su davali i jedni i drugi te na taj način umjetno podizali konkurentnost svog proizvoda. Trumpovo nametanje carina je izraz nemoći i loša odluka s kojom želi nadomjestiti Boeingovu nekonkurentnost u odnosu na Airbus. Eu ne bi trebala provoditi nikakve mjere odmazde, već poraditi dalje na svojoj konkurentnosti. Carinama se štiti nesposobnost, zaostajanje i na umjetan način održava na životu loš proizvod i nekonkurentan proizvođač. Ovo bi trebali imati na umu svi zagovornici carina i svi zagovornici državnih subvencija proizvođačima. Nije mali broj onih koji bi domaću proizvodnju štitili carinama od strane konkurencije. No, kad… Čitaj više »

Aga
4 godine prije

Haha kome da se europa zali, kome ce da proda proizvode? Rusija pod sankcijama, a i nasla alternativne izvore roba, te dobar dio zamjenila vlastitom proizvodnjom, njemacka ce sutjeti kao zalivena.jer kome ce prodavati aute? Europljanima? 😂 europa je isto.kao.amerika ulagala sva jaja.u jednu kesu/kosaru zvanu kina. U 30godina istocna i juzna europa osiromasila jer su proizvodnju europljani premjestali gdje je jeftina radna snaga u Kina. Malo po.malo demografski i po standardu pilili su granu na kojoj sjedi cijela europa. S manjkom poslova i slabim investicijama zapada u istok europe ista je ogrezla u korupciju i veze zbog poslova…
Cinjenica je ,gdje god potraznja za radnicima a i sam.cijena rada bude znacajnog rasta da mjestu korupciji i pogodovanju prestaju…
Europa i amerika s svojom pohlepom podigli su istok ali Kina, ne istok Europe

Mali Zeleni
4 godine prije

Trumpe, mi te volimo.
Znao je drug Vlad sta radi.
Drug Donald je pogubniji po USA nego nuklearni udar 🙂

Tvingo
4 godine prije

Odgovora če sigurno biti…pošto su levis i harley več dobili svoje sad bi mogle čokoladice snickers,mars a bogami mogo bi da nagrabusi i wrigleys !!

Moreno
4 godine prije

Pa svi su u Europi vidili MAGA kapice u Trumpovoj predizbornoj kampanji, tako da se nebi tribali čudit kad već nisu naštampali MEGA kapice ☺

Trubadur
4 godine prije

I ove carine, če, da plati europski proizvođač , a ne američki potrošač…hahahaha…. So much winning….

Генерал Платов
4 godine prije

hvala dragi prijatelji i saveznici još nas kaznite i to poimenice velika britanija,,engleska,francuska,bretanija,njemačka,pruska tj svi koji šuruju s iranom

Cooper
4 godine prije

Trgovinski rat je uvijek, što bi rekli amerikanci, “lose-lose game”.

Frodo
4 godine prije

Saznajem kako će ove carine pogoditi i hrvatski izvoz. Očekujemo recipročan odgovor hrvatske vlade…

Perun
4 godine prije

Ovaj americki predsjednik zaboravkja da je i sam sin useljenika …..Glupo je to sto radi …..Slican je liku iz Servantesovog romana …Nece proci dugo i USA ce postati iseljenicka tragedija a za sada to je tragikomicna drzavna farsa….

EU fob
4 godine prije

Ideologije mogu biti razne, kanibalizam, liberalfašizam, feodalizam… Sve te su propali, današnji liberalfašizam je isto utopija i nemoguće da postoji večno bez ekspanzije, a nema gde da se širi. To je kao neka mentalna bolest, loše je če elite su ubeđeni istinitosti te ideologije i iskreno veruju u nje, ideološki totalitarizam, nemogu da shvate da postoje mnogo drugih i boljih varianta od kanibalizma, glave su im kvadratne. Autori te ideologije znali su, i znaju da je to etapa globalizacije, sada nasočivauju demontaž u željeni pravac. Današnja EU liči na Titanik, igraju valc i su ubeđeni da korab ne moze da potone. USA je našla silu, ili neko im e dao, da se preformatiraju, Tramp vodi taj proces mnogo dobro za sada. Krize če biti, ne kao dosadašnjih, a nešto nevidženo do sada, u koju nasoku će poći svet niko nezna. Glavno je proizvodnja narod da ima posao, da si resursno… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Kako to Trump radi? Američkim saveznicima. Evo mali ogledni primjer; Krajem svibnja je boravio u Tokiju i želio sklopiti novi trgovinski sporazum. SAD podignu carine na uvoz automobilskih dijelova i industrijskih proizvoda Japanu. Onda sa Japanom pregovaraju da ih smanje. Da bi ih smanjili, Japan mora smanjiti izvoz automobila u SAD. I povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda. SAD bi tako malo kompenzirale poljoprivredne gubitke koje imaju zbog trgovinskog rata s Kinom. Da ih malo požure, kažu J. Koreji da i ona malo tih dana zareži na Japan. A i oni su u redu za nove pregovore…. Zanimljivo je promatrati Japance. Koji ne bi, a ne smiju reći neću…… Kako se vrte, da se nečim drugim dodvore, kupnjom oružja, svađom oko Kurila, nečim trećim. Da li je EU iz dosadašnje pregovaračke strategije Trumpa nešto naučila? Osim što EU parlament donosi neke bezvezne zaključke i obožava se baviti revizijom povijesti. Ako nije,… Čitaj više »

FATIH
4 godine prije

NECE BITI NIKAKVOG ODGOVORA STARE DAME NA UVEDENE SANKCIJE.JEDNOM PODANIK,UVIJEK PODANIK.NAZALOST U “DEMOKRATSKOJ EVROPI” NEMA VLADIMIRA ZA KAZU DOSTA,I DA RASKINU KOLONIJALNI ODNOS SA VELIKIM BRATOM IZ OVALNOG UREDA……….A KAD CE SE POJAVIT????

Spektator
4 godine prije

Uvozne carine ne povećavaju američki prihod, već trošak, budući da ih plaćaju američkih kupci. Dugoročno, carine imaju svrhu potaknuti domaću proizvodnju te povećati konkurentnost američkih proizvoda.

Zanima me što bi Trump napravio da im EU / svijet stavi carinu na sav ovaj holivudski, najvećim dijelom, medijski šund (pogledajte koliki je udio američkih filmova i serija na TV) te softverske proizvode koje prodaju putem Interneta najčešće bez ikakve carine i poreza.

Osim toga, EU/svijet danas koristi zanemarivo američkih proizvoda u svakodnevnom životu. Trump bi to želio promijeniti na silu i u jednom mandatu. Najvjerojatnije će im se vratiti bumerang u glavu.

Ana
4 godine prije

Davno rekoh- veleizdajnici su, unatoc mnim racunima sklonjenim u off taxes, of ovo ili ono zonama, potrosna roba.Cesto ( sve cesce) ni zone ne pomazu…;Ali!
Veleizdajnici ostaju vemeizdajnici, i ne bi trebalo da im sudi samo povijest, to je predaloeko!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI