Airbus upozorava na brojnija ukidanja poslova uz „opstanak na kocki“

Airbus

Evropski proizvođač aviona Airbus rekao je 135.000 svojih zaposlenih da se suoče sa potencijalno većim ukidanjem radnih mjesta uslijed krize Covid-19, jer je, bez poduzimanja trenutnih akcija, opstanak kompanije u pitanju.

Generalni direktor Guillaume Faury rekao je u pismu zaposlenima da kompanija “gubi gotovinu neviđenom brzinom” i da nedavni pad trećine ili više stopa proizvodnje ne odražava najgori scenarij i da će stalno biti pod prismotrom.

Prema riječima Faury, Airbus je počeo da primjenjuje državne šeme, počevši od 3.000 radnika u Francuskoj, ali će možda trebati „da planiraju dalekosežnije mjere“. Izvršni direktor rekao je da je “opstanak Airbusa u pitanju ako sada ne djelujemo.”

Izvori iz industrije rekli su da bi novi plan za restrukturisanje, sličan Airbusovom Power8 iz 2007., u kojoj je smanjeno 10.000 radnih mjesta, mogao biti pokrenut na ljeto. Faury je rekao da kompanija već istražuje „sve opcije“, dok čeka potvrdu narudžbi.

Airbus je u aktivnim razgovorima s evropskim vladama o usvajanju šema za pomoć industrijama koje se bore (uključujući zajmove koje garantuje država). Kompanija je već povećala komercijalne kreditne linije kod banaka.

Vazduhoplovni gigant rekao je da će ovog mjeseca smanjiti proizvodnju letjelica uskog tijela za trećinu, do 40 aviona mjesečno. Takođe je objavila ciljeve za letjelice širokog tijela, sa smanjenjima do 42 procenta u poređenju s ranije objavljenim stopama.

“Drugim riječima, za samo nekoliko nedelja izgubili smo otprilike jednu trećinu svog poslovanja”, napisao je Faury u pismu. “I, iskreno, to nije čak ni najgori scenario sa kojim se možemo suočiti.”

Analitičari i aviokompanije do sada su uglavnom ukazali na pad koji će trajati najviše 3-4 godine. Prema Faury, prerano je suditi o obliku i tempu oporavka, ali mogući scenariji uključuju kratku i duboku krizu sa brzim oporavkom ili dužim i bolnijim padom, a prethodni nivoi potražnje vraćaju se tek nakon 5-10 godina.

“Nažalost, vazduhoplovna industrija će u ovaj novi svijet ući mnogo slabija i ranjivija nego što smo mi ušli u njega”, napisao je Faury.

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
BosanacAlexUmpah PahslomigreedPerone Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alex
Gost
Alex

Vraćaj nazad dirižable😂

Alex
Gost
Alex

Cijena goriva se ruši na dnevnoj bazi. Letovi bi morali bitno pojeftinit , pa bi narudžbe krenule. Ako je manjak putnika, robe bi trebalo biti više.
Makar su avioni najveći zagađivači zraka.

mike
Gost
mike

cena goriva ide dole a 1.5 uvode porez na co2?!?

Nole
Gost
Nole

Ako im je opstanak na kocki neka pređu na neko drugo geometrijsko tijelo recimo disk ili valjak, ima ih dosta.

Perone
Gost
Perone

Dobar

Bosanac
Gost
Bosanac

Sto Njemacka ne poruci i od njih jedno 30-40 avioncica da ih malo popravi

slomigreed
Gost
slomigreed

dok sredi Lufthansu,skupljaju pomoc trenutno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ekavica :
Ko visoko leti
više ne proleću ?

Bosanac
Gost
Bosanac

Pa kupili su od Amera za vojsku neke F da poguraju americku avionsku industriju

Alex
Gost
Alex

Čemu služi Kompanija, ako radnici ne rade? Za ukras?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik