SAD najavljuju novi dogovor s Moskvom za jačanje komercijalnih letova kroz ruski zračni prostor nakon što su tvrtke upozorile da bi zrakoplovi mogli biti prizemljeni

United americki avioni
6 komentara

Rusija je dala zeleno svjetlo američkim zračnim prijevoznicima da započnu letove diljem najveće svjetske zemlje, tvrdi Washington, u potezu zbog kojeg bi Moskva vjerojatno prikupila velike iznose u zamjenu za otvaranje neba.

U četvrtak je američki State Department objavio da je Rusija prihvatila zahtjeve američke udruge zračnih prijevoznika za korištenje njezinog zračnog prostora i za međunarodna putnička putovanja i za teretne zrakoplove. “Rusija je prošlog tjedna odobrila zahtjeve američkih prijevoznika za prelet”, rekli su dužnosnici, dodajući da nastavljaju “surađivati s relevantnim ruskim vlastima kako bi osigurali proširene mogućnosti zračnih usluga za američke prijevoznike”. Moskva još nije komentirala tu izjavu.

Ranije ovog mjeseca, Airlines for America, trgovačka lobistička grupa koja uključuje neke od najvećih prijevoznika u zemlji, kao što su Delta, United, American Airlines, UPS i FedEx, između ostalih, poslala je pismo državnom tajniku Antonyju Blinkenu. Organizacija ga je pozvala da podrži napore za osiguranje prava na korištenje ruskog zračnog prostora, dodajući da bi letovi mogli biti otkazani ako se dogovor ne postigne.

“Mnogi američki zračni prijevoznici hitno trebaju dodatna prava za prelet ruskog zračnog prostora kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta”, stoji u pismu. “Zrakoplovne tvrtke će biti prisiljene raditi na alternativnim, neučinkovitim rutama što će rezultirati vremenskim kaznama, tehničkim zaustavljanjima, prekomjernim emisijama CO2 i gubitkom povijesnih prava na polijetanje.”

Vijest dolazi usred sve gorih odnosa između dviju zemalja, samo nekoliko dana nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da nema odnosa između Moskve i NATO-a. Vojni blok predvođen SAD-om prekinuo je prethodne sporazume i odlučio protjerati oko polovice diplomatske misije u svom sjedištu u Bruxellesu, što je potaknulo Moskvu na potpuni prekid odnosa.

“Odnose između Rusije i NATO-a ne bih nazvao katastrofalnim jer da biste bili katastrofalni morate imati barem nešto”, objasnio je Lavrov u ponedjeljak. “Nismo započeli pogoršanje odnosa, ni s NATO-om, ni s Europskom unijom, ni s bilo kojom zemljom na Zapadu ili bilo kojoj drugoj regiji svijeta”, tvrdio je ranije.

Prošlog tjedna, glavni tajnik bloka Jens Stoltenberg okrivio je Moskvu za pogoršanje odnosa, unatoč protjerivanju ruskih diplomatskih predstavnika. “Odnos između NATO-a i Rusije sada je na najnižoj točki od kraja Hladnog rata”, rekao je. Međutim, Moskva je ukazala na nedavno dogovoreni skup tajnih planova osmišljenih za borbu protiv ruskih snaga na kopnu, moru, u zraku, svemiru i nuklearnim oružjem kao dokaz da NATO nije zainteresiran za stabilnost.

avioniletovirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Oćito fali šekela

Ringo10a
2 godine prije

Pa to je normalno.
Biznis

Grozomorni
2 godine prije

Moskva bi trebala pregovarati i zavlačiti popis novog sporazuma, tako da blokira let amerikenjaca preko svog teritorija bare 15 dana.

pirat sa kariba
2 godine prije

kako ameri dobro guze bagru u briselu ,,najprije ih huskaju da se svadaju sa rusima te da rusima uvale sankcije koje automatski i oni sami dobijaju ,,pa im uvalise skupi plin iz amerike ,pokraj jeftinog i brze isporuke u neogranicenim kolicinama ,a u isto vrijeme pregovaraju da tranzit preko ruskog prostora kao najveci svetci i pacifiste na svijetu .Ko je to zlo od drzave

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI