Njemačka komentira isporuke borbenih aviona za Ukrajinu

Njemacki borbeni avion Tornado
12 komentara

Njemačka teško može ispuniti zahtjeve Kijeva za borbenim avionima jer njene oružane snage ne posjeduju relevantne tipove aviona, rekao je novinarima u ponedjeljak njen ministar odbrane Boris Pistorius.

Na pitanje o potencijalnim isporukama aviona Ukrajini, Pistorius je rekao da su do sada rasprave o potencijalnim isporukama borbenih aviona pokrivale samo “tipove borbenih aviona koje Bundeswehr ne posjeduje”.

“To je pitanje za druge nacije, a ne za Njemačku”, rekao je ministar. On, međutim, nije isključio potencijalne isporuke aviona. “Vojne akcije u Ukrajini su nešto u čemu se nikada ništa ne može apsolutno isključiti”, rekao je on, dodajući, međutim, da se ova ideja trenutno teško odnosi na njemačke vojne avione.

Njemačke oružane snage, Bundeswehr, trenutno se uglavnom oslanjaju na borbene avione Eurofighter Typhoon. Njegovo vazduhoplovstvo, Luftvafe, ima preko 140 takvih aviona, prema izveštaju Erbasa za 2021. Proizvedeni od ranih 1990-ih, ove mlazne lovce četvrte generacije zajednički proizvode britanski BAE Systems, Airbus i italijanski Leonardo. Osim Tajfuna, njemačko ratno zrakoplovstvo ima i skoro 90 starijih mlaznjaka Panavia Tornado razvijenih još 1970-ih.

U januaru je Pistorijus potpuno odbacio ideju da Njemačka pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekavši da to “ne dolazi u obzir”. On je takav potez također nazvao previše rizičnim, rekavši da bi to “došlo u dimenzije na koje trenutno upozoravam”.

Ukrajina je više puta pozivala svoje zapadne pristalice da je snabdjeju težim oružjem poput tenkova i ratnih aviona usred tekućeg vojnog sukoba s Rusijom. Kijev je, međutim, bio uglavnom fokusiran na avione američke proizvodnje F-16.

Ukrajinski zvaničnici nedavno su izrazili optimizam u pogledu prevazilaženja nevoljnosti Zapada da donira borbene avione. Prošle sedmice je Financial Times izvijestio da bi SAD i dalje mogle razmotriti slanje borbenih aviona F-16 u Kijev ili davanje zelenog svjetla za njihov ponovni izvoz iz drugih zemalja koje ih imaju.

Italijanski list La Repubblica također je u ponedjeljak izvijestio da bi Rim mogao razmotriti slanje pet ratnih aviona u Kijev. Dogovor bi mogao uključivati ​​stare lovce-bombardere AMX Ghibli koje italijansko ratno zrakoplovstvo planira povući do kraja godine, navodi list, dodajući da će Italija pristati da pošalje avione u Ukrajinu samo ako joj druge zemlje dostave zapadne proizvode. prvo vojni avioni.

Velika Britanija, koja je inače predvodila kampanju isporuke tenkova zapadne proizvodnje za Ukrajinu, do sada je isključivala slanje aviona u Kijev. Ranije u februaru, ministar odbrane Ben Wallace rekao je za Sky News da Velika Britanija neće uskoro slati ratne avione u Kijev.

avioninjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Jeftinije ce im biti kresnuti Zelenskog nego li ispunjavati njegove prohtjeve i perverzije 🙂

Daniil Harms
1 godina prije

Možda da im pošalju Grunfa, relevantno obučenog pilota njemačke avijacije.

tihobl
1 godina prije

Danas se Putin obraca parlamentu i to je glavna vijest.

alexosijek
1 godina prije

Dakle, gotovo je jasno kako i tenkovi i te ludosti o avionima, ali vjerujem i Patrioti su jedna velika PR-MSM obmana. Kao i jučerašnji Bidenov posjet Kijevu (PR). 8 godina su NATO i zapadnjaci ubacivali naoružanje, trenirali ukrajinske trupe, formirali obranu i granatirali Donbas (ubijeno oko 15000 ljudi, većinom civila)…jučer slušam kako je Bakhmut u operativnom okruženju. Izgraditi nove linije obrane u ovakvoj situaciji i pritisnut vremenom gotovo je nemoguće. A to je vojni dio problema. Ekonomski osjetimo debelo na svojoj koži, a ozbiljni ljudi govore kako ćemo osjetiti još i više. EU je upumpala 800 milijardi dolara kako bi poduzećima i građanima pomogla prevladati ovu zimu…iduća je veliki problem. Proizvodnja je u EU postala gotovo nemoguća, ne samo zbog skupe energije nego i zbog skupa regulativa nametnutih od strane birokrata EU. Američki građani dolaskom Bidena na čelo su definitivno također bačeni na koljena. Pogledajte i niz događaja diljem svijeta.… Čitaj više »

NOVI STARI
1 godina prije

treba im dati svečega ima…kažu da su superinteligentni i sposobni brzo svadati obuku…pa nek pucaju razbijaju…šta ja znam?!!??

mRNA-23-24...
1 godina prije

Opet štuke!

nekoime
1 godina prije

Zakaj im ne pošalju Štuke i Messershmite, to su avioni “s iskustvom” borbe na istočnom frontu.

Max
1 godina prije

Skupa avantura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI