Američki vazduhoplovni regulator razmatra upozorenja pilotima zbog ”duboke zabrinutosti” da bi 5G tornjevi mogli da ometaju sisteme u pilotskoj kabini

5G toranj
19 komentara

Američka Federalna uprava(FAA) za vazduhoplovstvo oglasila je alarm iza zatvorenih vrata zbog planova za korištenje novog spektra za 5G mreže, navodeći “duboku zabrinutost” da bi tornjevi mogli da ometaju sisteme aviona, prema više izvještaja.

S obzirom da su mrežni operateri spremni da počnu da koriste C-Band spektar za 5G prije kraja godine, FAA je izrazila „duboku zabrinutost zbog potencijalnog uticaja ove tehnologije na bezbjednost u vazduhoplovstvu“ i namjerava da izda javno upozorenje, navodi pismo agencije koje je Reuters dobio u petak.

Dokument koji je napisao zamjenik administratora FAA Bradley Mims i datiran 6. oktobra, postavlja pitanje da li 5G operacije u C-Band mogu potencijalno da izazovu „smetnje u radu radarskog visinomjera“, pozivajući se na ključni bezbjednosni sistem u pilotskoj kabini koji mjeri rastojanje između aviona i terena.

Regulator za vazduhoplovstvo sastavlja „poseban bilten“ i niz naredbi koje se odnose na upotrebu 5G u C-Band, prema neimenovanim zvaničnicima i industrijskim izvorima koje citiraju Reuters i Wallstrit Journal, mada nije jasno kada namjerava da objavi upozorenje ili kada će nova pravila stupiti na snagu.

Koriste se u svim komercijalnim avionima, radarski visinomjeri mogu pomoći u sprječavanju pada i sudara u vazduhu, kao i pomoći pri slijetanju tokom loših vremenskih uslova, između ostalog. Međutim, FAA i neki stručnjaci iz industrije strahuju da bi novi 5G signali, koji se prenose sa zemaljskih bežičnih tornjeva, mogli da poremete očitavanja instrumenta dovoljno da „prouzrokuju kvar određenih sistema za kontrolu leta“, piše Journal.

Uprkos strašnim upozorenjima FAA, Federalna komisija za komunikacije (FCC) ne dijeli istu zabrinutost. Nakon prošlogodišnjeg pregleda, agencija – koja reguliše talase emitovanja – zaključila je da upotreba 5G u C-Band ne bi imala štetan uticaj na “dobro dizajniranu” vazduhoplovnu opremu, oslobađajući put provajderima ćelija da počnu da koriste spektar.

FCC ostaje posvećen bezbjednosti „dok ide naprijed sa primjenom novih tehnologija koje podržavaju američke poslovne i potrošačke potrebe“, rekla je portparolka Reutersu.

Telekom industrija je takođe povukla zabrinutost za bezbjednost. U izjavi za Journal, CTIA – trgovinsko udruženje koje predstavlja gigante industrije kao što su AT&T, T-Mobile i Verizon – tvrdi da „svako kašnjenje u aktiviranju ovog spektra rizikuje američku konkurentnost i ugrožava našu sposobnost da obezbijedimo globalno 5G liderstvo“, dodajući da telekomi već koriste C-Band u 40 zemalja.

Bez obzira na to, dok su FAA i vazduhoplovne kompanije i dalje u zavadi sa svojim regulatornim i industrijskim kolegama u FCC i telekomunikacijama, predstavnik FAA je rekao da će agencija nastaviti da radi na ovom problemu sa drugim zvaničnicima „kako bi avijacija i najnovija generacija 5G ćelijska tehnologija mogli bezbjedno koegzistirati.”

avioniFAAletoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mark
2 godine prije

Idu ti 5g signali i do stratosfere😃

Ole
2 godine prije

Sve pohvale autoru.
Čestitke što ima pristup svim tajnim sastancima pa nam je u mogućnosti podijeliti sve tajne dogovore i informacije.
Kako li sve stigneš ?

Max
2 godine prije

A što ak” 5g ubiju pilote illi porobe ljude?

Maya
2 godine prije

Ako se budu držali dalje od antena, na sigurnom su. Iz iskustva znam da autobusi često dobiju “nervni slom” ako se nađu u blizini ili između jačih odašiljača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI