Američki avioni u ”demonstraciji sile” Iranu – WaPo

SAD avioni
17 komentara

SAD su poslale ratne avione iz Perzijskog zaljeva prema Iranu, kao odgovor na obavještajne izvještaje u kojima se navodi da Teheran planira napad na Saudijsku Arabiju, piše Washington Post.

U utorak je Wall Street Journal izvijestio da je Rijad rekao Washingtonu da su napadi iranskih raketa i bespilotnih letjelica na ciljeve unutar saudijske teritorije “neminovni”.

Nakon što su primile informaciju, SAD su ubacile svoje avione u regiju i poslale ih prema iranskom vazdušnom prostoru “kao oružanu demonstraciju sile”, prenosi WaPo.

Prethodno neprijavljeni potez Washingtona bio je “najnovija ilustracija snage i važnosti partnerstva” Bidenove administracije sa Saudijskom Arabijom, dodaje list.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je tvrdnje da planira napad na Saudijsku Arabiju kao “neosnovane optužbe”, smišljene “da bi se stvorila negativna atmosfera protiv Irana i uništili trenutni pozitivni trendovi sa zemljama regiona”.

Rijad je već decenijama glavni saveznik Washingtona u Zaljevu, ali je budućnost tih odnosa dovedena u pitanje nakon što je OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte), koju de facto vodi Saudijska Arabija, početkom listopada odlučio smanjiti proizvodnju nafte.

Taj potez je napravljen uprkos tome što su SAD pozvale Saudijce da učine suprotno, tvrdeći da će niže cijene nafte naštetiti Rusiji i otežati Moskvi financiranje svoje vojne operacije u Ukrajini.

Prema NBC-u, Bijela kuća je raspravljala o povlačenju svoje vojne pomoći Saudijcima i isključivanju iz vojnih vježbi i konferencija u regiji kao kazni za prkos Rijada.

avioniiranSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Obaveštajne službe USA “otkrile” su da je hemijsko oružje Sadama Huseina “prešlo” u Iran .

Anik Bučko
1 godina prije

To je više upozorenje Saudijcima, da se jim može dogoditi ” napad Irana” ako ne slušaju Bidena.

Sir Oliver
1 godina prije

Obavještajne službe USA uvijek iznose istinite izvještaje u što smo se već uvjerili.
Neće Iran na Saude nego se pkušavaju Ameri uvuć Saudima kao mi smo tu za vas samo vi povećajte proizvodnju, gori nam pod nogama.

Davor
1 godina prije

Ameri uvijek zabadaju nos gdje im nije mjesto

borjana
1 godina prije

Da, tu je opet jedan “agresor” negativac i zlobnih namjera, i podrazumjeva se zaštitar usa, predana zaštiti nemoćnih, nejakih i njihovih sloboda.
Predano rade, štite i dižu se zrakoplovi slobode…
… a “ugroženi” plaćaju!
Danas ima sve svoju cijenu, oa tako i sloboda.
Nije danas lako voziti ni letjeti po ovolikim energetskim poskupljenjima, tako da su uvelike moguća i zaštitarska poskupljenja.
Raćun već dođe na naplatu, ako niš drugo, bar je to sigurno.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ukrajina, Tajvan, Koreja, Iran… Judeomasonska globohomo mafija sa sjedištima u SAD i londonskom City-ju izgleda pomalo gubi živce jer promjene koje nameću, odnosno “Veliki reset” počinje doživljavati sve jači otpor. Iako im za sada sve dosta dobro ide, uznemireni su jer sve veći broj ljudi počinje otvarati oči i odbacivati medijske laži i propagandu. Zato pokušavaju stvoriti što više potencijalnih ratnih žarišta koje mogu po potrebi brzo aktivirati širom svijeta, a pogotovo u okruženje “neposlušnih” zemalja. Jer osim još uvijek nedovoljne, ali sve masovnije svjesnosti o pravoj prirodi “elita” i sve učestalijih (nažalost još nedovoljno organiziranih i efikasnih) pokušaja otpora “Velikom resetu” prijeti i vrlo neizvjesna i nepredvidiva situacija koji bi mogao uzrokovati globalni ekonomski slom uzrokovan baš njihovim postupcima. Kreatori “velikog reseta” su sad u trci s vremenom. Ako žele uspjeh svojih paklenih psihopatskih planova, moraju ili ubrzati stvari (što će izazvati još više otpora) ili stalno skretati pozornost… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Iranci ne planiraju nikakav napad. Ali na bilo kakav napad će odgovoriti žestoko

Jomla
1 godina prije

Ima li netko tko misli da su iranci glupsoni?
Jbg, ima! Masa msm zombija! 😛 😛

nessy
1 godina prije

Britanski obavjestajci su javili da je napad neminovan. Rakete cekaju u niskom startu i samo cekaju zamah zastavicom. I eto, sada kada su se pojavile mocne USA Air Force, Iranci su se istog trena predomislili, i odustali od akcije. Inace, tko zna sto bi bilo. Saude peglaju bosonogi jemenci, rasturili su im nedavno naftnu infrastrukturu, valjda samo da pokazu kako to izgleda, i to sve uz najskuplje/najmodernije USA oruzje i proturaketnu zastitu. Da dodje do stvarnog sukoba, tj., napada na Iran, bio bih iskreno razocaran ako Iranci nisu kompletirali svoj nuke program. U danasnjem svijetu, gdje novac kupuje sve, pa tako i tehnologiju, Iranci su sigurno bili spremni odvojiti novaca koliko treba za tako nesto. Bilo je glasina o Pakistanskim nuke naucnicima na ‘privremenom radu’ u Iranu. Saudima je bolje da ne cackaju gdje ne treba, jer bude li ozbiljnog rata tamo, oni su prvi na programu.

nessy
1 godina prije

Sada, nakon jedva izbjegnutog podlog i teroristickog udara na demokratsku Kraljevinu, logican je nastavak kupovina naj-naj modernijeg USA oruzja za tricavih par miljardi $$$. Neka se nadje, zlu ne trebalo.

CroExit
1 godina prije

Demon-stracija oružane sile s nevidljivim “kantama”. :))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI