Bijela kuća objašnjava zašto avioni neće biti poslati u Ukrajinu

Jen Psaki - Borbeni avioni
22 komentara

Press služba kaže da su borbeni avioni zadržani da bi „spriječili svjetski rat ovdje“.

Portparol Bijele kuće Jen Psaki priznala je novinarima da je razlog zašto su SAD odlučile da ne prebace 28 poljskih borbenih aviona u Ukrajinu izbjegavanje direktnog uključivanja SAD (ili vjerovatno nekog drugog NATO saveznika) u rat između Ukrajine i Rusije.

„Rekla bih da je naša procjena zasnovana na tome kako spriječiti svjetski rat ovdje“, rekla je Psaki odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa avionima. Ona je nazvala pitanje pokretanja Trećeg svjetskog rata „ značajnom težinom koju obavještajna zajednica, Ministarstvo odbrane i predsjednik imaju u svakom trenutku“.

„Postoje merdevine eskalacije“, nastavila je čelnica Bijele kuće, ukazujući na razliku između protivtenkovskog oružja i aviona koji bi potencijalno mogli „prijeći granice“ i eskalirati rat. „Nećemo raditi stvari za koje mislimo da nisu u interesu Sjedinjenih Država i naših NATO saveznika“, zaključila je Psaki.

Mnogi su tražili da znaju šta se desilo sa avionima koje su SAD i/ili NATO „trebale” da predaju Poljskoj da bi ih predali Ukrajincima. Međutim, zaključak je da bi bilo koji konvoj Poljske (ili druge NATO nacije) koji donosi ratni materijal u Ukrajinu odmah postao vojna meta za Rusiju, potencijalno stvarajući okolnosti da NATO objavi rat prema članu 5 i u suštini izazove Treći svjetski rat.

Psaki je ranije za neuspjeh SAD da isporuče 28 poljskih borbenih aviona Ukrajini okrivila „privremeni prekid komunikacije“, nakon što je državni sekretar Anthony Blinken izjavio da Poljska ima „zeleno svjetlo“ da nastavi sa prebacivanjem aviona.

Portparol Bijele kuće insistirala je da SAD imaju „snažne i trajne odnose sa Poljskom“ i da je „mehanizam“ primopredaje pravo pitanje. Poljska je ponudila da prebaci avione MiG-29 u američku bazu Ramstein u Njemačkoj, ali se činilo da SAD nisu sigurne kako da nastave, a da se direktno ne umiješaju (a time i NATO) u rat između Rusije i Ukrajine.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je to u utorak, izjavivši da je odluka o prebacivanju poljskih aviona u Ukrajinu bila odluka poljske vlade, ali da Ramstein plan ne izgleda kao „održiv“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije izrazio sve veće nestrpljenje, zahtjevajući avione i zonu zabrane letova. „Ne prebacujte odgovornost“, rekao je on u obraćanju u srijedu. “Pošaljite nam avione.”

avioniborbeni avionirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Moraju paziti, mogao bi nastradati neki pošteni židovski trgovac oružjem.

Al Capone
2 godine prije

E moj Zeleni. Bolje ti je bilo da si se dogovorio sa Putinom. Vjerovati zapadu…

2 godine prije

Ovo su priče za ljude manjeg intelektualnog kapaciteta, kao što ga imaju oni, koji upravljaju SAD.
Ko če sjedeti u tim avionima? Ukrajinski piloti?
Pa oni su več jednom pobjegli, znaju šta ih čeka, ZATO SU POBJEGLI!
Ne trebaju avione, pa avione su sakrili u susednjim zemljama!
Poljski? PA NISU LUDI!!!

MKD
2 godine prije

Necete poslati jer se bojite. Напред Россиа !!!!

FATIH
2 godine prije

EVO OPWT FATIHA IZ BOSNE.
VOLIO BI DA POSALJU RAPTORE I F-35.
PUT BEZ POVRATKA.CEKAJU IH S 400 ,S 350 I S 500.A S 550 BIT CE NA REZERVNOJ KLUPI.DODITE I ISKUSITE SLOBODAN PAD.
NA KRAJU FATIH NIJE TROL,ZIVIM U KONJICU GRADU IZMEDJU SARAJEVA I MOSTARA.DODJITE I BUDITE MOJI GOSTI.ZELIM VAM SVAKO DOBRO A KABALUSTIMA I SOTONISTIMA TRENUTNO PRZENJE U PAKLU.
SLAVA RUSKOM VOJNIKU I RUSKOM NARODU.SLAVA SVIM SLOBODNIM NARODIMA I NJIHOVIM DOMOVINAMA.

Krle
2 godine prije

SAD su mislili navući Poljake, i vjerovatno bi ih ostavili na cjedilu ako zagusti. Ono, “nismo mi, to je Poljska samoinicijativno”, blabla trućtruć …… Poljaci su skužili pa su avione stavili na raspolaganje NATO, da to bude njihova odluka. U svemu ovome niko ne proziva Zelenskog zbog tih aviona i zatvorenog neba što je direktan poziv za početak WW3. Jel takav pajac treba voditi tako veliku državu? Jel takav neodgovorni kreten može biti priznat od EU, SAD i NATO? Naravno da ne osim, ako ne radi i govori upravo ono što oni žele. Vjerujem da se čeka da se Rusija iscrpi sankcijama i ratom, te medijskom harangom dovede cijeli svijet u stanje kada je vojna akcija opravdana i jedino rješenje za Rusiju. Sve su uglavnom postigli ali vjerujem da Putin neće dozvoliti vojnu prednost niti jednog trenutka, pa će ova kriza potrajati malo duže. Danas sam čuo zanimljivu prognozu da… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Pa to bi i bila direktna objava rata, Imam dojam da NATO to i želi ali ne još. I to preko moje Hrvatske.

pirat sa køriba
2 godine prije

jednostavno ,,poljaci koji su bili uvijek junacine ,i laktasi ,guzouvlakaci bez kojih svijet ne moze da se okrece odjednom izgubili hrabrost i znaju sta bi bilo kad bi prkosili rusiji ,doslo im iz guzice u glavu da bi bili poravnati ,a ameri prstom ne bi mrdnuli ,vec samo huskaju (,aj ti aj ti :):)),ni amerima se nesto ne salju avioni samo se prave kao da duboko razmisljaju zbog posljedica ,ali direktan sukob im se ne mili ,,oni vole ratove samo gdje je zrtva nemocna ,a oni mogu kao hijene napadati sa svih strana ,,to i vidimo kako nastupaju i dajo ono malo informacija koji mozemo reci da je istina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI