Tajvanski borbeni avioni izvode ratni scenario

Zračne snage Tajvana
14 komentara

Vježba borbene gotovosti dolazi usred pojačanih tenzija sa kontinentalnom Kinom.

Tajvanske vazduhoplovne snage održale su vježbe borbene gotovosti koje su simulirale „ratni scenario“, usred eskalacije tenzija sa kontinentalnom Kinom, koja vidi ostrvo kao dio Narodne Republike.

Vojni piloti požurili su u srijedu u svoje borbene avione F-16 na zvuk alarma u južnom tajvanskom gradu Chiayi, javljaju mediji. Ovo je bio dio trodnevne vježbe čiji je cilj bio testiranje borbene spremnosti tajvanske vojske.

U vježbama su učestvovali isti avioni koji su u više navrata u prošlosti korišteni za presretanje kineskih aviona u tajvanskom vazdušnom prostoru. Jedan od oficira rekao je novinarima da su „piloti naše vojske veoma iskusni i da su imali posla sa skoro svim tipovima kineskih aviona“.

Tajpej se žali da su se takvi upadi intenzivirali posljednjih mjeseci, a Peking je rekao da je „ponovno ujedinjenje“ ostrva sa kontinentalnom Kinom neizbježno. U svom novogodišnjem obraćanju, predsjednik Xi Jinping je tvrdio da ljudi sa obje strane Tajvanskog moreuza žele „potpuno ujedinjenje domovine“.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-ven je zauzvrat upozorila vladu u Pekingu na „vojni avanturizam“ i insistirala na tome da „vojska definitivno nije opcija za rješavanje nesuglasica u moreuzu“.

Njena izjava je izazvala oštar ukor kontinentalne Kine, uz upozorenje visokog zvaničnika da „ako separatističke snage Tajvana nastave da provociraju i primoravaju, ili čak prelaze bilo koju crvenu liniju, moraćemo da preduzmemo odlučne mjere“. On je dodao da bi Tajpej, ako istraje u potrazi za nezavisnošću, mogao da dovede do “duboke katastrofe”.

Tajvan je de fakto nezavisan od 1949. godine kada je poražena strana u kineskom građanskom ratu pobjegla na ostrvo od komunističkih snaga koje su zauzele kopno. Samo 14 zemalja ima zvanične diplomatske veze sa Tajvanom. Ipak, ostrvska država već dugo uživa vojnu i diplomatsku podršku SAD. Kina je, sa svoje strane, uvijek smatrala da je Tajvan neotuđivi dio njene teritorije.

avioni
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
057
2 godine prije

Jesu li uvježbali scenario kad avion ne poleti sa zemlje koliko god on to htio ili želio?

Mlata
2 godine prije

Tajvan ratuje s Kinom 🤣🤣🤣 biće kao i u balkanskim ratovima 90.-tih

Dragačevac
2 godine prije

Hong Kong Makao i Tajvan istorijski pripadaju Kini više nego Tibet na primer.
I jedni i drugi su kinezi valjda je normalno da žele ujedinjenje, rat bi odgovarao samo kineskim neprijateljima.

Armagedon
2 godine prije

Bolje da vježbaju katapultiranje

Čistokrvni
2 godine prije

A bobeni scenario im je: Pali pilu i pravac Havaji, pa od tamo u Kaliforniju i Kanadu

Max
2 godine prije

Do sukoba Kine i Tajvana će doći . Tajvansko zrakoplovstvo je jako i moderno ali Tajvanci ne mogu obraniti piste od raketnih udara to im je ahilova peta.

Boba Lazarević
2 godine prije

Tekst iz članka: “Tajvan je de fakto nezavisan od 1949. godine”. To navodi na krivi zaključak. Tajvan nije država koja se otcijepila od Kine, Tajvan jest Kina. Međunarodno je izgubila status Kine 1971. i NR Kina je postala “de facto” Kina za veći dio međunarodne zajednice. Ali de iure je Tajvan i dalje Kina, prema svom zakonu, i nastavlja kontinuitet države iz perioda prije Maovog državnog udara.

Ideja o Tajvanu kao novoj, zasebnoj državi, nevezanoj za Kinu je na Tajvanu uhvatila maha tek nedavno i poklapa se s padom popularnosti Kuomintanga. Ali tradicionalno i Kuomintang na otoku i komunisti na kopnu vide ta dva teritorija kao dio istog entiteta.

Red Dog
2 godine prije

Dobro je, dobro je…
Gorivo kosta. Skoro milijardu dolara godisnje.
To hoce Kina.
Dizu po par aviona svakodnevno.

preseren3
2 godine prije

Tajvan i Kina udaljeni su 180 kilometara.
Domet S400 je barem 300 kilometara.
Znači, ove sluge američkog imperijalizma nek se pitaju, dali če njihovi avioni uopče poljeteti.

Alex Keller
2 godine prije

“Tiha voda brijege dere”…stara kineska mudrost.
Prije, ili poslije, kada za to dođe pravi trenutak,PRC će osvojiti,ili bolje pripojiti Taiwan. Otok jest Kina i potpuno je besmisleno tvrditi nešto drugo. Kao što je to bio i Hong Kong,Macao,ili još ranije Shanghai.
Kada pripoje Taiwan,Kina će postati svjetska sila br.1 i nitko više je nećete moći zaustaviti da komunizmom ne preplave svijet…sve u svoje vrijeme.
Američki imperij se polako ali sigurno bliži svome kraju i zasijavanje svijeta ratom im neće pomoći da se održe,kao što rat nije pomogao niti jednom imperiju u povijesti da opstane…naprotiv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI