Američki general želi da se borbeni avioni pošalju u Ukrajinu

MiG-29
40 komentara

Komandujući general Nacionalne garde Kalifornije sugerisao je da američka vlada i zvaničnici drugih zapadnih zemalja treba da razmotre snabdijevanje Ukrajine borbenim avionima – nešto što Kijev dugo traži.

General-major David Baldwin izjavio je u petak za američki medij Politico da su avioni sovjetskog dizajna, s kojima su ukrajinski piloti upoznati, najbolji izbor u kratkom roku.

“MiG-ovi su najbolje trenutno rješenje za podršku Ukrajincima, ali američki ili Zapadni lovci su opcije koje treba istražiti što je prije moguće”, rekao je Baldwin.

U četvrtak je general također otkrio novinarima da američki vojni zvaničnici pomažu svojim ukrajinskim kolegama da ispune zahtjeve zapadnim zemljama za borbene avione.

Jedna šema, koja bi podrazumijevala da država članica NATO-a Poljska preda svoje MiG-ove Ukrajini, pri čemu bi SAD zamijenile odlazeće avione F-16, propala je još u martu. Ipak, general Boldvin se i dalje nada da će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo na kraju dobiti ovaj tip aviona, prenosi Politico.

Povrh toga, Boldvin je rekao da bi u narednih šest mjeseci do godinu dana, a zatim i na duži rok, trebalo razmotriti i isporuke borbenih aviona zapadne proizvodnje i da je potrebna ” rasprava o broju i tipovima i sposobnostima aviona “. Komandant Nacionalne garde rekao je da fokus treba biti na pronalaženju sistema „koji bi bio efikasan, dostupan i pristupačan” za Ukrajince.

Nacionalna garda Kalifornije već dugo ima bliske odnose s pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga, s kojima se zajedničke vježbe izvode od 1990-ih, prenosi Politico.

Piloti garde su navodno u posljednje vrijeme u bliskom kontaktu sa svojim ukrajinskim kolegama i dijele s njima taktičke savjete.

Međutim, potpukovnik Brandon Hill, glasnogovornik Nacionalne garde Kalifornije, naglasio je u četvrtak da krajnji autoritet za odlučivanje da li će Kijevu dati borbene avione američke proizvodnje leži na Bijeloj kući i Pentagonu. Istovremeno, zvaničnik je priznao da su čak i prije nego što je Rusija započela svoju vojnu operaciju, postojali planovi da se ukrajinska vojska učini „interoperabilnom u NATO-u“, uključujući i davanje mogućnosti da upravlja zapadnim borbenim avionima.

Borbeni avioni MiG sovjetskog dizajna još uvijek čine dio zračnih snaga država članica NATO-a kao što su Bugarska, Poljska i Slovačka.

Međutim, kada je Varšava još u martu predložila da preda dio svoje flote Kijevu pod uslovom da ih SAD zamijene F-16, Bijela kuća je odbila podržati plan.

John Kirby, glasnogovornik Pentagona u to vrijeme, rekao je da SAD “ne podržavaju prebacivanje lovaca u ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u ovom trenutku.”

On je naveo rizik da bi Rusija mogla protumačiti ovaj potez kao da se država članica NATO-a direktno uključi u sukob, što je moglo dovesti do pune konfrontacije između Moskve i vojnog saveza.

avionirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Jel se može s c kategorijom “vozit avijon”?…pitam za prijatelja…mislim, za neprijatelja.😁

Sve naopako
1 godina prije

Bili su englezi u pravu,
Trebalo je Rusiju pregaziti 1945.
Na kraju krajeva, Rusi su zapoceli ww2 sa nacistima u Poljskoj

1 godina prije

Što danas ne podržavaju, sutra če. Zločinci… Koliko Ukrajinaca su ubili sa svojim kršom?
Jučer je otišao kompletan puk na obrazovanju rukovanja sa američkim haubicama…
Sad su sretni?
Pa šta ti idi*ti misle? Samo kolju Ukrajince… Mislili, da če pucati po Rusima, amerikanci, sa tuđim prstom na okidaču????? A go-go dancer če izdavati naređenja?
Jučer je Macron izvalio svjetsku: ” Nesmemo da ponizimo Rusiju “, hahahahahaha…
Vjerovatno moli, da Rusija ne ponizi tu Europsku sramotu…

eks
1 godina prije

Nisu dovoljni avioni. Ameri moraju slati i pilote, pa bi se videlo šta ko zna i šta ko može .

Mölltaler
1 godina prije

Ne mogu ameri dopustiti da njihove kante padaju po ukrajini pogođene ruskim pzo sistemima. To bi bio kraj mita o nadmoći njihovog oružja. I veliki gubitak za njihovu vojnu industriju.

mrdo
1 godina prije

Kako doljete, tako će i da odljete, vertikalno, prema dole.

1 godina prije

Gledajte, kolegi….
Zapad i njegovi sateliti, toliko su poludjeli, da u mojij zemlji, nezam za vaše, NIJEDAN MEDIJ nije objavio, da su Kinezi slali ekipu na svoju svemirsku stanicu….
Shvačate HISTERIJU????

tihobl
1 godina prije

Reporter u Sjeverodonjecku razgovara sa civilima, kad upada zena u kadar i kaze: mi hocemo da se vrati SSSR i da nam Lukasenko bude predsjednik.
Eto objasnjenja zasto ruse docekuju crvenim zastavama i sta narod zeli – kad nema vise Staljina dajte Lukasenka, bitno je da ima brkove.

Hogar Strašni
1 godina prije

Znači trebaju im NATO avioni kako bi NATO piloti letjeli pod ukrajinskom zastavom.

Max
1 godina prije

Stari sovjetski avioni već idu u Ukrajinu jer Rusi uništavaju Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo a oni stalno imaju avione znači da odnekud dobivaju druge, A mogli bi Rusi generalu poslati Sarmat zračnom poštom. Ali ne daj Bože toga nikome.

Klosterman
1 godina prije

Koja će tematika biti u filmu Top Gan 3?

duki
1 godina prije

Alo generale ?jesi li razmotrio slanje zeppelina u Ukrajinu ?😇

nessy
1 godina prije

Ovi idioti, kao da se jako trude da Rusiji daju razlog (a ne izgovor), da oplete po NATO-u. Valjda je u planu WWIII, i ovu priliku se ne smije propustiti. Ne znam da li su vrhunski NATO stratezi shvatili ozbiljno, da bi rakete mogle poceti padati i po teritoriju USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI