Više letova za SAD obustavljeno zbog straha od 5G

5G
11 komentara

Brojne avio-kompanije su izrazile zabrinutost da bi postavljanje 5G u blizini aerodroma moglo ugroziti bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

Avio-kompanije koje su otkazale letove zbog zabrinutosti za 5G uključuju Emirates, Air India, Japan Airlines i All Nippon Airways.

Ugledne avio-kompanije iz Japana, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obustavile su letove ka aerodromima širom Sjedinjenih Država nakon što su izrazile zabrinutost zbog uvođenja 5G.

Emirates, Air India, Japan Airlines i All Nippon Airways otkazali su letove za New York, New Jersey, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Houston i Seattle, između ostalih gradova u SAD.

Air India je u utorak saopštila da neće obavljati letove sljedećeg dana do njujorškog Međunarodnog aerodroma John F. Kennedy, Međunarodnog aerodroma San Francisco, Međunarodnog aerodroma O’Hare u Chicagu i Međunarodnog aerodroma Newark Liberty u New Jerseyu „zbog raspoređivanja 5G komunikacije u SAD.”

Istog dana, Emirates je otkazao letove za najmanje devet američkih gradova, opet „zbog operativnih zabrinutosti povezanih sa planiranim uvođenjem usluga 5G mobilne mreže u SAD“, dok su Japan Airlines i All Nippon Airways otkazale najmanje 13 letova.

Avio-kompanije i FAA su ranije u više navrata izražavale zabrinutost da 5G C-band potencijalno ometa instrumente u avionu, odnosno radio visinomjere. Do sada je američka avijacija odobrila manje od polovine komercijalne flote zemlje za slijetanje u uslovima slabe vidljivosti na aerodrome koji su potencijalno pogođeni 5G smetnjama. Međunarodne avio-kompanije su takođe bile ozbiljno pogođene, a All Nippon Airways je rekao da iako njeni avioni Boeing 787 mogu da rade prema novim smjernicama, 777 ne mogu.

Kao odgovor na zabrinutost, AT&T i Verizon odložili su u srijedu uvođenje 5G usluge u blizini nekih aerodroma, ali ne svih.

Airlines For America je ove sedmice upozorio Bijelu kuću da će se američki komercijalni letovi „zaustaviti“ ako uvođenje ne bude odloženo i da će „ogromna većina putnika i prevoznika u suštini biti prizemljeno“.

„To znači da bi na dan kao što je bio juče, više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo pogođeno otkazivanem, preusmjeravanjem ili kašnjenjem“, saopštila je organizacija.

5GAviokompanijeavioniletoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Znači da ipak nije teorija urote.

preseren3
2 godine prije

Nikad nije bila teorija urote…
Sve što mediji plasiraju neukoj raji, JE LAŽ!
Pošto snaga EM signala pada sa kvadratom udaljenosti, snage odašiljača, koje poduzeča navode, su laž. Snage, jer je odašiljača premalo, su nekoliko puta veče.
I nije samo tehnika izložena, izloženi su ljudi.
A tako, ko ima trunku pameti, pitat če se, šta ja onda nosim u džepu.
Jer taj aparat u svakom trenutku komunicira sa tornjem, a ako uspostavite vezu, stavite na uvo…

Čudan lik
2 godine prije

5G…
Dok obični ljudi čekaju mjesecima razne dozvole za gradnju, 5G mreža je odmah dobila sve moguće dozvole širom planete.
Kome uopće treba 5G mreža? Običnim ljudima sigurno ne treba, sa 4G smo dobili brzinu koju nadmašuje mogućnosti uređaja koji ih koriste a što se tiče mobilnog interneta, pa njega već imamo i radi bez problema.

Dakle, tko je i zašto uložio tisuće milijardi dolara u 5G mrežu kada mu se uloženi novac ni u teoriji ne može vratiti nazad???

Evo malo materijala za razmišljanje vama kojima je 5G mreža do sada bila teorija zavjere….

Wund
2 godine prije

Jebala im 5G mater!

Maslina-Želja
2 godine prije

Ima kombajn u 16.00 preko zavidovića
Nek se preusmjere na tu liniju i iskrcaju u čačku, i iz čačka lagano spuste katamaranom do ljubljane i usput posjete postojinsku jamu…
I ostanu tamo neko vrijeme

okošbokoš
2 godine prije

pazi vamo…znači odgoda se poklapa sa trenutnim zatišjem pred buru u svezi obaveze cjepljenja…kažu austrijanci da nevalja softver za praćenje kontakata…zanimljivo!?…izgleda da se sve odgađa za cca.6 mjeseci a neobično je važno upravo masovno paljenje 5g mreža sa procjepljenjem cijele populacije ovaca….e oćeš kurac Plenkoviću!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI