Veliki sukob Washingtona s Iranom se prelio i na Tursku

sad turska
24 komentara

Predsjednik Trump se uvijek kune da će stvoriti više radnih mjesta u Americi, ali njegova djela često govore suprotno. Iz Washingtona je upravo stigla vijest da je Trump potpisao vojni proračun za 2019. u iznos od 716 milijardi dolara, koji podrazumijeva povećanje broja vojnika za 15 600 ljudi, stvaranje svemirskih snaga i posebnog zapovjedništva za taj rod vojske, kao i kupnju 70 zrakoplova F-35, izgradnju novih vojnih brodova i podizanje vojnih plaća za 2,6%. Osim toga, jučer je suspendiran i “Ugovor o otvorenom nebu s Rusijom”.

Uz najvjerojatniji ostanak američkih trupa u Siriji, nakon što se odjednom u toj zemlji i Iraku pojavilo oko 30 000 boraca ISIL-a, to znači da američka uprava ne odustaje od intervencionističkih praksi prethodnih administracija.

Najstrašniji primjer je ipak Trumpova odluka o izlasku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojeg je svijet pozdravio kao važan korak ka denuklearizaciji Bliskog istoka.

Otkazivanjem ugovora kojeg su SAD potpisale uz Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Rusiju i Kinu, Washington je htio poniziti svoje saveznike i suparnike koji podržavaju. Iran je već 97% svog obogaćenog urana predao Rusiji, reaktori i centrifuge su ugašeni, a inspektorima UN-a je dopušteno da obilaze iranska nuklearna postrojenja, kako je bilo predviđeno ugovorom.

Iran je od revolucije 1979. godine bio pod teškim američkim trgovinskim embargom, koji je dizajniran da paralizira iransko gospodarstvo i vojsku, te potakne ljude na pobunu protiv vlade u Teheranu. SAD su upotrijebile istu taktiku, naravno, bez uspjeha, protiv Iraka Saddama Husseina i Kube Fidela Castra.

Intenzivna mržnja Trumpa prema Iranu je dovela do izlaska iz nuklearnog sporazuma, koji je Iranu omogućio otvaranje trgovine sa Zapadom, povrat bogatstva iz inozemstva i poslovanje s američkim i europskim tvrtkama.

Ključni element sporazuma bio je prodaja oko 210 komercijalnih zrakoplova Iranu od strane američkih i europskih kompanija, što je bio posao vrijedan oko 40 do 50 milijardi dolara, bez buduće prodaje rezervnih dijelova.

Američki embargo Iranu je onemogućio modernizaciju iranske komercijalne zrakoplovne flote. Iran nije mogao kupovati moderne zrakoplove, rezervne dijelove, motore i opremu, zbog čega je zemlja ostala sa starim zrakoplovima s početka ’70-ih.

Katastrofalni rezultat američkog embarga je bio pad 17 iranskih civilnih zrakoplova s 1500 mrtvih.

Većina iranske flote su vrlo nesigurni i opasni stari zrakoplovi Boeing, Airbus, te oni kineske i sovjetske proizvodnje. Iran je zaostao i u sektoru održavanja, obuke i kontrole zračnog prometa. Letenje iznad i oko visokih planina Irana je izazov i za najbolje pilote, čak i za novije ATR dvomotorne turbo-prop zrakoplove.

Američka zabrana prodaje Iranu zrakoplova Boeing i Airbus, jer sadrži američke komponente, znači gubitak desetke tisuća visoko plaćenih radnih mjesta u Americi i Europi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da je nagovorio Trumpa da raskine iranski nuklearni sporazum i isporuke Boeinga. Teško je potvrditi vjerodostojnost izjave Netanyahua, ali je jasno da su sve moćniji izraelski lobi i njemu srodne fundamentalističke kršćanske cionističke frakcije u Washingtonu odigrale ključnu ulogu u raskidu nuklearnog sporazuma i blokadi prodaje komercijalnih zrakoplova.

Još se ne zna ukupna šteta tvrtki zbog posla izgubljenog samo kako bi se “izolirao” Iran. No moglo bi se tvrditi da bi dio štete mogao biti 20 milijardi dolara i to bi SAD trebale odbiti od godišnje pomoći koju daju Izraelu.

S druge strane ova odluka može imati pozitivan učinak na rusku i kinesku zrakoplovnu industriju, koje će uskoro moći isporučiti Iranu suvremene putničke zrakoplova, a isplatu prihvatiti u nafti. Kina je spremna na isporuke svojih C919 i ARJ21, a Rusija na prodaju  Suhoj Superjeta 100. Trump bi se mogao iznenaditi, ali se nema zašto ljutiti. Konačno, odluka je bila njegova.

Trump i njegovi saveznici pokušavaju isprovocirati Iran i izazvati ga da poduzme akcije protiv američkih snaga u regiji. Pomorski sukob u Perzijskom zaljevu bi bio odličan izgovor za rat.

Nova fronta protiv Turske

Turska pravi probleme NATOu

Dok provociraju Iran, Sjedinjene Države su otvorile novu frontu, protiv svog starog saveznika Turske, namećući Ankari enormno visoke carine na čelik i aluminij i provodeći napad na tursku liru. To zauzvrat može uzrokovati financijsku krizu diljem Europe, posebice među bankama EU koje u Turskoj davale velike kredite s niskim kamatama. Dakle, ovo nije samo napad na Erdogana “zbog ljudskih prava”, nego i napad na eurozonu.

Trump i njegova uprava pokušavaju baciti Tursku da koljena i prisiliti Ankaru da podrži ciljeve američko-izraelsko-saudijske politike. Turska i Iran su ostali posljednje velike zemlje koje u regiji brane  Palestinaca.

Sada su Trump i špekulanti nekretninama iz New Yorka, kao i cijela svita koja ga okružuje, među kojima se ističu marionete židovskog lobija u američkom Kongresu, odlučili pokazati mišiće i Turcima pokazati tko zapravo zapovijeda Bliskim istokom i svijetom. No, čini se da stvari neće teći tako glatko kako su zamislili američki i izraelski stratezi.

Što se Turske tiče, Erdogan je poručio kako će se, ako SAD ne promijene politiku, okrenuti novim saveznicima, a jučer je objavljen plan aktivne promocije trgovine s Kinom, Rusijom, Indijom i Meksikom.

Danas je, kako prenosi Hürriyet, Ankara uvela embargo na sve elektroničke proizvode iz Amerike, što je odgovor na američke sankcije zbog uhićenja pastora Andrewa Brunsona, koji je optužen za suradnju s organizatorima propalog vojnog udara 2016. u Turskoj.

“Turska ima jedan od najboljih bankarskih sustava na svijetu u svakom pogledu”, rekao je Erdoğan tijekom skupa vladajuće Stranke pravde i razvitka u Ankari.

Američke sankcije protiv turske Turske zbog uhićenja pastora Andrewa Brunsona je turski predsjednik nazvao “ekonomskim napadom”.

“Možemo učiniti dvije stvari: jednu u gospodarstvu, drugu u politici. Poduzeli smo mjere koje treba gospodarstvo i nastavit ćemo to raditi. Što je još važnije, mislim da čvrsto trebamo  ostati pri našem političkom stavu”, dodao je Erdogan.

O embargu na američke proizvode, Erdogan je rekao: “Bojkotirat ćemo američke elektronske proizvode. Ako oni imaju iPhone, tu je i Samsung, a imamo i vlastiti Venus Vestel. Stoga ćemo usvojiti ove mjere.”

Donald Trump je počeo ovu opasnu igru, koja nije bila dio njegove predizborne kampanja, a s obzirom na to da su mete Iran, Rusija, Turska, na kraju Kina i EU kao “kolateralna žrtva”, rasplet je više nego neizvjestan.

AirbusBoeingembargosvemirski program
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Potemkin
5 godine prije

Ocitovati cu se o ovoj temi tek kada procitam sto o tome misli gospodin Pernar . 😉

Fidel
5 godine prije

Kolega, malo si promašio, za taj VV (za koji prvi put čujem) vrijedi tvrdnja, za Samsung i ne baš, ako nisi znao Samsung ima više patenata vezanih za mobilne telefone od cijele ekipe koju si pobrojao, zato ne lupetaj gluposti o stvarima koje ne kužiš. Za tvoju informaciju, u svakom mobilnom uređaju, nevezano za zemlju porijekla i proizvođača više je od 50% Japanskih dijelova…

Potemkin
5 godine prije

Rogozin strpi se dok se i na ovu temu ocituje pravi strucnjak za sve zivo , pa bus vidil kaj je pravi strucnjak , poslije njega ni 10 profesionalaca ne mogu popraviti stetu , razumije se u sve ko mare u krivi kujac 🙂

Georgij Žukov
5 godine prije

Druze Rogozin ” Intel, Amd, Arm, Qualcomm, Broadcom, Nvidia. Da ne spominjes Android kao glavni operativni sistem” itd itd itd ……. niti jedan operativni sistem ne bi postojao bez Koltana (Mineralna grupa columbit-tantalit) .

Glavna nalazista su u Ruandi , Kongu , Nigeriji , Etiopiji .

Malo razmisli zbog cega su ove 4 drzave u konstantnom kaosu .

P.S. I zapamti , jedino moguci i ispravan pristup znanju jest holisticki pristup , donijeti bilo koji zakljucak (komentar) pa i onaj naj banalniji zahtjeva sagledavanje cjeline .

Aragorn
5 godine prije

bitno je da Turci u svemu tome zasad imaju alternativu..valjda Trump nece uvest sankcije i Samsungu ako Erdo izbaci Americku tehnologiju…
inace Americki lobi zadnje stoljece se trenutno moze protumacit ko sto je Agent Smith u nekom manje,nekom vise poznatom Matrixu izjavio(mada u matrixu se tice globalno ljudske rase i stoji, al trenutno bas prilici predatorskoj Americi):
Kad sam pokusao klasificirati vasu vrstu,shvatio sam da niste zapravo sisavci. Svaki sisavac na ovoj planeti instinktivno razvija prirodnu ravnotezu s okolinom, ali ti ljudi(citaj Ameri) ne. Premjestite se u podrucje i umnozite se i razmnozavate dok se ne potrosi svaki prirodni resurs i jedini nacin na koji možete prezivjeti je širenje na drugo podrucje. Postoji još jedan organizam na ovom planetu koji slijedi isti obrazac. Znas li sto je to? Virus. Ameri i Židovi su dns bolest, rak ovog planeta….

davor
5 godine prije

Predlažem pogledati odličan film iz 90-ih, komedija Pentagon Wars, gdje je na humorističan način prikazano zašto je svake godine američki proračun za obranu sve veći i vjerovatno je da će u budućnosti biti isto

jaro
5 godine prije

Kolega Rogozin, temu treba poznavati malo bolje ako se želi komentirati s takvim nadmenim stavom. Qualcomm razvija procesore u uskoj suradnji sa Samsungom. Konkretno, Snapdragon serija bi danas bila nezamisliva bez Samsungovog 10nm FinFET procesa proizvodnje.
Također, Samsung je shvatio da može (i da mu je bolje) ići u neovisnom smjeru od američkih kompanija, te je napravio vlastiti Exynos mobilni CPU kojim će se osamostaliti od prevrtljive američke poslovne atmosfere začinjene politikom.

Dub Miroslav
5 godine prije

Puno toga se za američku elektroničku industriju proizvodi u Kini. Kina je također u klinču s američkom administracijom. Bit će interesantno. Tko preživi pričat će.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI