Kina gradi svemirski obrambeni sustav

Svemir
7 komentara

Iako projekt još uvijek čeka dopuštenje kineskih dužnosnika uz činjenicu da će zahtijevati koordinaciju više odjela, Kina će izgraditi svemirski obrambeni sustav.

Kina pokušava razviti sustav koji je sposoban pravilno pratiti asteroide i eventualno modificirati njihovu putanju kako bi zaštitio Zemlju od potencijalnog udara.

Wu Yanhua, zamjenik predsjednika kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA), izjavio je u nedjelju da Peking namjerava razbiti asteroid u sklopu istraživanja 2025. godine.

Wu je za Kinesku središnju televiziju tijekom ovogodišnjeg događaja Dana svemira u Kini rekao da će biti uspostavljena mreža za nadzor i obranu asteroida blizu Zemlje, s kapacitetom za zaštitu svemirskih letjelica.

Sustav, koji bi se sastojao i od zemaljskih i svemirskih komponenti, prikupljao bi i proučavao asteroide kako bi identificirao koji od njih predstavljaju moguću opasnost za Zemlju ili svemirske operacije čovječanstva. Pojasnio je da će sustav uključivati ​​računalni simulacijski sustav koji će simulirati buduće udare asteroida.

Prema Global Timesu, projekt još uvijek čeka dopuštenje kineskih dužnosnika i zahtijevat će “koordinaciju više odjela”.

Kina nije jedina zemlja zabrinuta zbog opasnosti koju asteroidi mogu donijeti Zemlji. NASA također radi na sličnom konceptu. U studenom 2021. godine Američka svemirska agencija lansirala je letjelicu koja je trebala srušiti mali asteroid kako bi provjerila je li izvedivo promijeniti svoj kurs putem kontakta i je li to mogla biti učinkovita planetarna obrana od te vrste opasnosti.

DART sonda, koja je postavljena na jednu od raketa Falcon 9 kompanije SpaceX, dizajnirana je da udari u sićušnu svemirsku stijenu koja kruži oko većeg asteroida, mijenjajući brzinu za maleni postotak – ali dovoljno da se uoči i zabilježi sa Zemlje. Predviđa se da će sonda na svoje odredište stići oko deset mjeseci nakon lansiranja.

Prema NASA-i, nijedan potvrđeni asteroid koji bi mogao prouzročiti veliku štetu nije na putanji sudara sa Zemljom u sljedećih 100 godina. Međutim, organizacija je upozorila da je 60 % ove vrste svemirskog kamenja još uvijek neotkriveno. 2013. godine meteor je eruptirao iznad ruskog grada Čeljabinska. Unatoč činjenici da je predmet izgorio u atmosferi i da su samo manji dijelovi stigli na Zemlju, incident je ranio više od 1600 osoba, a mnoge je poslao u bolnicu.

kinaobrambeni sustavsvemirski program
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Armagedon
1 godina prije

moraju tako kad nemaju Brusa Willisa..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

USS Enterprise Command Bridge here ! Photon torpedoes are loaded ?! Yes . We are ready for your command Sir ! …… FIRE !!!

tihobl
1 godina prije

Kako su kinezi humani. Dici ce u orbitu citav “rat zvijezda” samo da nas odbarne od marsovaca. Vide da su ameir prezaduzeni i da nemaju toliko para da im pariraju.

peroždero
1 godina prije

Opet priče za malu djecu. Peru lovu kao i NASA.

1 godina prije

Ako je ovo istina, vjerojatnije da će skrenuti neki meteor u pravcu našeg planeta zbog “Murphyevog zakona” 😀

Max
1 godina prije

Kineski ratovi zvijezda.

joe joel
1 godina prije

S tim tzv. “svemirskim snagama” se samo LAZE, manipulira i OBMANJUJU “mase” tih par IMPERIJALNIH vecih drzava Svieta da bi vlastodrzci mogli uzimati sto VISE novaca za vojske i ORUZJA i punili dzepove vojne masinerije i tih MILITANTNH Copora ZLA i sotonizma. Nikakvih satelita nema u tzv. “svemiru” jer sve snimke Zemlje su radjene iz zrakoplova i nikad ni jedna Letjelica nije letjela na visinama vecim nd 100-110 km. Sve drugo su obmane za samoHVALISANJE vladajucih Copora i strasenje “masa” o nekakvim velikim “svemirkim” dostgnuciima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI