fbpx

Euronews: EU je odlučila zaštititi gospodarske veze s Iranom

Iran - SAD - sporazum

Nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, europske vođe su odlučile djelovati kako bi zaštitile brojne ugovore potpisane s Teheranom u posljednje dvije godine. Ti sporazumi su korisni za obje strane jer omogućuju zapadnim kompanijama proboj na ogromno novo tržište, a Iran bi uspio nadoknaditi desetljeća izolacije, javlja Euronews.

Među prvima se oglasio predstavnik francuske vlade Benjamin Griveaux, koji je rekao da će EU pokušati osporiti američke sankcije protiv Irana u okviru Svjetske trgovinske organizacije. Visoki francuski dužnosnik, što je logično, pokušava spasiti ugovore koje su s Islamskom Republikom potpisali Airbus i naftni div Total.

Europska unija ne skriva činjenicu da je očuvanje nuklearnog sporazuma prije svega očuvanje velikih ugovora potpisanih s Islamskom Republikom. Europski glavni gradovi su odlučili zaštititi svoje ekonomske interese, prenosi Euronews.

Novi njemački ministar financija Olaf Scholz je izjavio: “Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da europske tvrtke pretrpe što manju štetu.”

Kao što smo naveli, Benjamin Griveaux, predstavnik francuske vlade, bio je jasan: “Europska unija je spremna podnijeti žalbu u WTO na jednostrane postupke koji štete interesima europskih tvrtki. Odgovorit ćemo u skladu s tim, i naravno, u skladu s pravilima ove međunarodne organizacije.”

Nakon ukidanja sankcija je Iran zaključio veliki broj ugovora s europskim tvrtkama. Ugovori su, u načelu, obostrano korisni. Zapadni biznismeni ulaze u novo veliko tržište i Iran bi brzo nadoknadio desetljeća izolacije.

Prije svega, razgovaramo o razvoju iranskih naftnih i plinskih polja i opskrbi automobila i zrakoplova. Međutim,  europske banke nisu pokazale veći interes za aktivnosti u Iranu.

Helima Croft, ekspert za globalna tržišta kuće RBC Capital Markets, kaže kako SAD imaju “učinkovit bič” protiv europskih neposlušnika.

Što se tiče europskih kompanija, one vjerojatno neće htjeti izgubiti mogućnost trgovine sa Sjedinjenim Državama i uskladit će se s režimom sankcija. Mi vjerujemo da je prijetnjom odbijanja pristupa europskim tvrtkama američkom tržištu kapitala Bijela kuća osigurala vrlo učinkovit bič”, uvjerena je Helima Croft, misleći pri tom kako europske kompanije zbog iranskog neće riskirati pristup američkom tržištu.

SAD blokirale izvoz zrakoplova Boeing i Airbus u Iran – EU će uložiti žalbu u WTO

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Bare
Gost
Goran Bare
2 godine prije

Trump je za kraj maja dogovorio uvodjenje carina EU , sad je jasno i zašto – da ih može ucjenjivati, ili ste s nama ili idu carine. Trump će za čas učiniti da EU čelnici , promjene mišljenje, ako ga i imaju.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Goran Bare

Ili ce doc do podjele medju EU politicarima? Ova druga varijatna je isto vrlo moguci scenarij. Za glupa-anemija dvojac ne sumnjan na cijoj strani ce bit. Medjutim, Orban, Zeman, moguce i Merkelica bi mogli gurat svoju politiku.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Hm, jel to zemlje EU postaju enfant terrible za anglosaksonce?

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Teško

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Ukratko – ne. Sve će se utopiti u sivilo sociopatskog projekta.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“”Le Mer je rekao za radio Evropa-1 da Evropa ne treba da prihvati da SAD budu “globalni ekonomski policajac”, navodeći da želi da evropske kompanije nastave da trguju s Iranom uprkos Trampovoj odluci.

Francuski ministar je predložio stvaranje evropskog tela koje bi imalo ista ovlašćenja kao Ministarstvo pravde SAD da kažnjava strane kompanije zbog njihovih trgovinskih praksi. “””
Licemjwrna Evropa,kada sa USA lizu Ukrajinski med onda je ok a i Iran….Rusija im je bila nekakava podrzka a kada su sankcike pale prvo su poleteli da daju pare svojim robovlasnicima.

vlado
Gost
vlado
2 godine prije
Reply to  Siniša

nitko se ne liže iz ljubavi nego iz interesa

denkt nach
Gost
denkt nach
2 godine prije

Podatak sa Njemacke televizije-“udio izvoza iz EU prema USA iznosi 20% a prema Iranu 0,6%”-do koje mjere ce Eu riskirati svoje zapadno trziste i sta ce se desiti ako evropske firme isto budu sankcionirane kao i ruske?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  denkt nach

U tom slučaju recipročno će biti sankcionirane i američke od europskih firmi, a potom neminovno slijedi ukidanje europskih sankcija prema Rusima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  denkt nach

Nema veze , ne smiju oni izgubiti evropu… Ako izgube ko ce da popuni prazninu.. Rusi ,kinezi ?..
Evropa moze kako hoce samo je.pitanje jel smije…

Protuamericka obrana
Gost
Protuamericka obrana
2 godine prije
Reply to  denkt nach

Nije stvar samo u 0,6%, nego tih 0,6% plus sve druge države kojima je SAD uveo sankcije ili ih namjerava uvesti. Zbroji Iran, Rusiju, Kinu, i tako dalje, pa računaj. Europa je kao vazal morala uvesti sankcije Rusiji, možda će morati i Kini, a kasnije tko zna kome još. Uz to, Trump se prijeti uvesti tarife EU-u ovako i onako. Svima bi bilo bolje da naprosto uvedu sankcije SAD-u i iskljuće ih iz međunarodne trgovine kao što je Sjeverna Koreja isključena. Pa nek se Amerikanci busaju u prsa.

neznanac
Gost
neznanac
2 godine prije

EU firme treabju dobro odvagati jer imam dojam da će im prije ili kasnije SAD (ako im bude u interesu) odvaliti neke sankcije. SAD je planirao protekcionizam i mimo Iranskog pitanja.
Najavljivao je Trupm protekcionizam i prema KIni no upitno je kome bi taj protekcionizma više naštetio
Ista stvar je i sa EU tržištem…
Pretrpjeli bi i SAD štetu
Biti će zanimljivo

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Igra pokera se nastavlja. Ulogu je velik a ko ce pobijedit vidimo uskoro

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Ništa đu es ej cvaj nije odlučila, odlučili su oni koji su stvorili i ajnjc i cvaj i napast će Iran i tako će biti bez obzira na optimizam nekih.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

pa nebih rekao da jedan total treba američko tržište. total ima svoje tržište a ono što mu treba su izvori nafte. s druge strane tu je kina koja može dodatno ojačati utjecaj u iranu

ps. hrvatska treba zaštititi svoje nacionalne interese. znam, šalim se malo

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Btw zasto clanak pocinje da je presjednik Donald TRamp nesto ucinio.Ciji presjednik moj sigurno nije

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Za budućnost nešto treba i uložiti. Školovanje djece je “skupo”? Ma nije, ako mislimo na djecu. Udio Evropskog izvoza na Ameriku iznosi cca 20%. Pokazati zube i biti svoj, skupo? Ma nije, jer budućnost sa drugim partnerima i to velikim može u prespektivi donijeti mnogo, ako ne nama ono našoj djeci isto koliko i njihovo školovanje. Po mom mišljenju taj ulog, te vraćanje uloženog je vrlo izvjestan, dakle to nije lutrija ili izračun “derivacija” za Wall Street. To je po mom “sruši krov koji prokišnjava i pokisni, ali kada novog završiš nećeš biti mokar i zapišan i pognute glave.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

“Međutim, europske banke nisu pokazale veći interes za aktivnosti u Iranu.”
Normalno da nisu kad su banke sve ili u vlasništvu anglocionista ili su ovisne o njima!

laurusri
Gost
laurusri
2 godine prije
Reply to  Spartak

Eu banke su ovisne najviše o dolaru, ukoliko žele provoditi dolarske transakcije ne smiju ‘talasati’, sa druge strane Iran još nije u sustavu SWIFTA-a tako da sav novac koji ulazi ili izlazi iz Irana ide u vrečama, koferima itd…
Čak ni Iranske banke npr. Bank Melli Iran, Mellat Bank ili Saderat Bank koje imaju vlastite poslovnice preko puta u UAE ne mogu komunicirati niti provoditi međusobne novčane transakcije sa glavnim poslovnicama u Iranu.
Postoji još mogučnost preko koorespodentnih banaka u EU putem LC ili BG ali samo za manje iznose.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Imace da slusaju kao bele lale. Zaboravljaju koje sef (dobro oni znaju ko je ko, ovo su samo novinarske patke da zamazu oci narodu i stvori privid odlucivanja u njihovim demok. rezimima)
Kakva WTO sarma ili slanina nema od toga nista ima da podupru sve kao sto im se servira.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Za modernizaciju naftne i plinske industrije Iran treba uložiti između 150 i 250 milijardi dolara, a riječ je o zemlji koja je četvrta u svijetu po zalihama nafte i druga po zalihama plina.
Izuzetni su sami sebe izuzeli iz ovog posla Trumpovim ponovnim nametanjem sankcija Iranu.
Europske zemlje da su imalo samostalne, mogle bi ovdje napraviti ogroman posao sa Iranom na obostranu korist.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Europljani će naposljetku ipak popustiti pod Anglocionističkim lobijem … ovo su zadnji trzaji … pa sama Njemačka bez obzira na ekonomske gubitke u suradnji sa Iranom je u potpunosti podređena cionističkom lobiju … pa ljudi moji Njemci su cionistima zadnjih godina napravili 5 NAJSUVREMENIJIH podmornica koje nose nuklearno oružje … mislim da dalje ne treba objašnjavati ….

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
2 godine prije

Nema nista od zastite EU interesa ni u Iranu ni nigdje drugdje dok su sadasnje garniture politicara na vlasti. Njemacka kao lider EU je samo poslusni vazal koji dobiva mrvice kad je poslusan. A u par navrata kad su se pojedinci iz Njemacke malo zaboravili i dali neke izjave da ce gledati iskljucivo svoje interese odgovor preko bare bi im u roku od dva dana razbio iluzije. Sa drugima je jos gora situacija a i sama evropska komisija koja je glavno izvrsno tijelo EU je sastavljena od koga? Ko ih je birao? Na kojim izborima,u kojoj drzavi? Glavno tijelo EU… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Izlaskom na ulice dobijaš u konačnici novu tiraniju umjesto stare. Jedini način promijeniti ih je izaći na nacionalne izbore koji se održavaju svake četiri godine. Ne podržava ih 90% ljudi kako tvrdiš, što se bjelodano vidi ne samo po izbornim rezultatima u Mađarskoj, već i nedavnima u Njemačkoj, Italiji, kao i u i drugim zemljama. Lavina se zakotrljala, kritična masa je već postala i prevladavajuća u nekim europskim zemljama, odnosno okoštale strukture u nekim zemljama već imaju manje od 50% podrške, i imat će ih još manje u budućnosti. EK treba ukinuti, i dati da Europski parlament o svemu ne… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

EU kukavelj bi htjela biti i je.ena i poštena.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik