SAD blokirale izvoz zrakoplova Boeing i Airbus u Iran – EU će uložiti žalbu u WTO

Airbus 321
75 komentara

Američko Ministarstvo financija je priopćilo kako će povući dozvole zrakoplovnim divovima Boeing i Airbus za prodaju putničkih zrakoplova Iranu. Odluka je donesena nakon što je Washington najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma kojeg su Iran i “Grupa 5+1” potpisali 2015.

“Licence za Boeing i Airbus će biti ukinute”, izjavio je američki ministar financija Steven Mnuchin.

“Prema izvornom sporazumu su postojali izuzeci za komercijalne zrakoplove, dijelove i usluge i dozvole će biti ukinute”, dodao je.

Izjava američkog ministra Mnuchina je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump priopćio da SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma, službenog imena Zajednički globalni akcijski plan (JCPOA). Trump je također rekao kako je obnovio sankcije Iranu i uveo “maksimalne” ekonomske zabrane za Islamsku Republiku.

The Washington Post prenosi kako će Boeing i Airbus izgubiti ugovore vrijedne oko 39 milijardi dolara kojima su trebali obnoviti zastarjelu flotu iranskih komercijalnih zrakoplova. Ove su dvije kompanije prve upozorene da obustave posao s Teheranom

“Licence za Boeing i Airbus bit će ukinute”, izjavio je u utorak novinarima američki ministar financija Steven Mnuchin.

Prodaja zrakoplova bila je među najtraženijim ugovorima u obnovljenoj ekonomskoj suradnji s Iranom.

U prosincu 2016. je Airbus potpisao ugovor o opskrbi nacionalnog prijevoznika Iran Air sa 100 aviona vrijednih oko 19 milijardi dolara. Dosad je isporučio tri zrakoplova, što su prvi novi zrakoplovi koji je Iran kupio u protekle 23 godine.

Boeing je kasnije također sklopio ugovor s kompanijom Iranom Air i dogovoreno je da će isporučiti 80 zrakoplova uz cijenu od oko 17 milijardi dolara. Boeing je obećao da će isporuke započeti 2017. i trebale su trajati do 2025. godine.

Airbus A300B4 605R IranAir
FOTO: Airbus A300B4 605R IranAir

Kompanija je potpisala i zasebni ugovor o isporuci 30 zrakoplova s iranskom kompanijom Aseman Airlines po cijeni od 3 milijarde dolara, ali Boeing još nije počeo s isporukama.

Gordon Johndroe, potpredsjednik Boeinga, izjavio je u priopćenju: “Mi ćemo se savjetovati s američkom vladom o sljedećim koracima. Kao što smo uvijek činili tijekom ovog procesa, nastavit ćemo slijediti vodstvo američke vlade.”

Kompanija Airbus, sa sjedištem u francuskom gradu Toulouseu, također je podložna američkim ograničenjima, jer se više od 10 posto dijelova njegovih zrakoplova proizvodi u  američkim tvrtkama kao što su United Technologies, Rockwell Collins i General Electric.

Steven Mnuchin je također rekao kako će uprava Trumpa otkazati sve sporazume s Iranom koji su omogućili prodaju dijelova i usluga za komercijalne zrakoplove.

“Te sankcije utječu na sve glavne industrije. To su vrlo, vrlo jake sankcije”, rekao je Mnuchin i dodao “kako bi moglo biti nekih izuzeća”, ali nije rekao kojih.

Iran - reakcija na Američke sankcije

Jedina tvrtka koja se nada da neće biti je francuski naftni div Total, koji je prošle godine potpisao ugovor vrijedan 2 milijarde dolara za razvoj prirodnog plina u iranskim poljima “Južni Pars”. Francuska kompanija je poručila “kako se nada da će posao preživjeti, budući da je potpisan u skladu s pravilima koja su vrijedila u to vrijeme”.

Amerika je priopćila kako većini međunarodnih tvrtki daje 90 do 180 dana razdoblja za zatvaranje postojećih ugovora s Iranom.

Sankcije o kupnji nafte bit će iste kao i za vrijeme Obamine administracije. Pod Obamom i njegovom suradnjom s pet glavnih gospodarskih sila je iranski izvoz nafte pao za više od milijun barela dnevno.

Nove sankcije mogu imati manji učinak, budući da je nuklearni sporazum potpisan i Iran je dobio  slobodu da prodaje naftu bez ograničenja. Islamska Republika je uspjela obnoviti prodaju od 700 000 barela dnevno zemljama u Aziji, najviše Kini i Indiji.

The Washington Post piše kako ostaje nejasno koliko će ti narodi poštivati američku odluku i hoće li je se uopće pridržavati. Rusija i Kina su u međuvremenu priopćili kako je za njih nuklearni sporazum još uvijek važeći, bez obzira na odluku Bijele kuće.

Mnuchin je rekao kako su američki dužnosnici razgovarali s drugim zemljama o povećanju proizvodnje i da se tako nadoknadi gubitak nafte iz Irana. Nije rekao s kojim zemljama, ali Saudijska Arabija ima najveće slobodne proizvodne kapacitete.

“Moja očekivanja nisu da cijene nafte rastu više”, dodao je američki ministar financija, ali je trenutno to cilj Saudijske Arabije, koja je naivno pristala na Obamin prijedlog za obaranje cijena nafte kako bi se pogodilo rusko gospodarstvo, što je na kraju Rijadu uzrokovalo financijske probleme i gubitak deviznih rezervi.

EU spremna osporiti američke sankcije protiv Irana u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

EU uvodu sankcije SAD

Nakon što su u Europi shvatili što znače nove mjere Washingtona protiv Irana za europsko poslovanje, Europska unija je u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) spremna uložiti žalbu protiv jednostrane američke odluke o izlasku iz nuklearnog sporazuma i obnovi sankcija protiv Islamske Republike.

“Ako su sankcije u suprotnosti s interesima europskih tvrtki, uložit ćemo žalbu na njih u WTO”, rekao je novinarima predstavnik francuske vlade Benjamin Griveaux.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje se moralo razraditi u suradnji s europskim partnerima. Dodao je kako će odgovor Francuske i Europske unije biti razmjeran i prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

CNBC: Američke sankcije Iran će zaobići uz pomoć Kine i Rusije

Trumpovim sankcijama protiv iranskog naftnog sektora Teheran može pokušati zaobići preko Kine i Rusije, navodi američka medijska kuća CNBC, koja upozorava da Kina gotovo sigurno neće smanjiti uvoz nafte iz Irana, a Rusija, koja kupuje naftu od Teherana, može je prodavati na svjetskom tržištu kao svoju vlastitu.

“S američkom povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma bi Teheran prvo mogao posegnuti za diplomatskim mjerama, a zatim pokušati zaobići američke sankcije kroz druge sudionike sporazuma, posebno Rusije i Kine”, piše internetsko izdanje kuće CNBC.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je izjavio kako će Teheran održati pregovore s Kinom, Rusijom i europskim zemljama o mogućnosti očuvanja sporazuma. Međutim, ako sporazum ne uspije, Iran se može vratiti svom nuklearnom programu.

Međutim, američki analitičari smatraju da je u dugoročnoj perspektivi podijeljenost vlasti u Iranu veći problem, zbog čega nije jasno tko će odobriti nuklearni program.

Hassan Rohani - iranski predsjednik
FOTO: Hassan Rohani – iranski predsjednik

Rohani ne kontrolira nuklearnu sferu. Time se bavi vrhovni vođa. Mislim da najveća opasnost leži u činjenici da vrh u Iranu može poslušati tvrdolinijaše i da će Teheran će nastaviti svoj nuklearni program”, rekla je Helima Croft, voditeljica odjela za globalna tržištima roba kuće RBC Capital Markets.

Ipak, analitičari vjeruju da bez obzira na nove sankcije Kina vjerojatno neće smanjiti kupnju iranske nafte. Osim toga, Teheran ima saveznika u Rusiji, koja je također pod američkim sankcijama.

Što se tiče europskih tvrtki, one vjerojatno neće htjeti izgubiti mogućnost trgovine sa Sjedinjenim Državama i uskladit će se s režimom sankcija. Ipak, očekuje se da će europski čelnici raditi na tome da sporazum ostane na snazi”, navodi CNBC.

“Iako je u tijeku rasprava o učinkovitosti jednostranih američkih sankcija protiv Irana, mi vjerujemo da je prijetnjom odbijanja zahtjeva europskim tvrtkama za pristup američkom tržištu kapitala Bijela kuća osigurala vrlo učinkovit bič”, uvjerena je američka stručnjakinja za globalna tržišta.

Prema njenim riječima, Iran je već naučio kako zaobići sankcije i to će činiti i sada, još uspješnije.

“Oni su tijekom protekle dvije godine naučili mnogo, pa se sad sve opet svodi na igru mačke i miša po svijetu“, rekao je Henry Rome, stručnjak za Iran u centru Eurasia Group,  dodajući “kako je Teheran već dokazao da je u stanju preživjeti sam”.

Što se tiče Rusije, protiv koje su SAD također nametnule sankcije, prema potpredsjedniku tvrtke IHS Markit, Carlosu Pascualu, ruske kompanije sada mogu kupovati sirovu iransku naftu i prodavati je kao svoju na svjetskom tržištu.

“Zaobilaženje naftnih sankcija preko Rusije i Kine je najočitije i Iranci i dalje mogu pronaći način da izvoze svoje proizvode”, vjeruje Carlos Pascual.

AirbusBoeingJužni ParsSankcijeTotal
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

EU ce uloziti pec na drva?

Alen
5 godine prije

Merkel: Europe Can No Longer Rely on US ‘to Protect It’
It is no longer such that the United States simply protects us, but Europe must take its destiny in its own hands, that’s the task of the future,” Chancellor Angela Merkel said Thursday

damir zimšek
5 godine prije

sramim se što sam evropljanin. I’m ashamed of being from EUROPA

rodoljub
5 godine prije

EU ce uloziti zalbu . Ha, ha, ha, ha, …. A kako su silni prema balkanskim drzavicama . Kaze narodna: I zec pokaze zube, kad je u pitanju kupus .

Spartak
5 godine prije

Europski politikanti će popustiti jer će ih na to natjerati financijsko tržište. Kapitalisti naime trebaju kapital, a on je najvećim dijelom u rukama anglocionističkih bankstera. Dakle, sve dok svijet vlada kapital, bit ćemo svi taoci tih bankstera.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ne vidim nikakav problem što se 10% dijelova zrakoplova Airbus proizvodi u SAD-u.
Nacrti su u Toulouse-u, mogu ih proizvesti i sami, ili dati nekom drugom da ih proizvodi za njih.

Airbus bi sada sa Irancima trebao potpisati izradu i onih preostalih 80 zrakoplova od koje je odustao američki Boeing i uzeti im posao ispred nosa.

Ako će slijediti izuzetne ili voditi dugogodišnji spor u WTO-u sa njima, eto brze obnove iranske zračne flote sa ruskim i kineskim zrakoplovima.

EU vlastodršci nikako da shvate da dijele kopno sa Rusima, a ne sa Amerikom i Velikom Britanijom.

Riddick
5 godine prije

Kakve su to pufnaste sankcije , nećemo vam prodati avione , jaka stvar daće 39 milijardi nekom drugom proizvodjaču aviona ko nije toliko uštogljen…

Siniša
5 godine prije

Citm,Ruski Iljusin i Suhoj trljaju ruke.

Siniša
5 godine prije

Dta sve pijan covjek moze lupiti i ostati ziv…..
“”Junker je posle Trampove odluke o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma rekao da SAD “više ne žele da sarađuju s ostalim delovima sveta”.

U obraćanju flamanskom regionalnom parlamentu, Junker je rekao da je na EU da preuzmu vođstvo od SAD.

“U ovom trenutku, moramo zameniti SAD, koje su kao međunarodni akter izgubile snagu, i zbog toga svoj dugoročni uticaj”, rekao je Junker. “”

Tupko Glupko
5 godine prije

Talijani su isto potpisali ogromne ekonomske ugovore sa Irancima, a nedavno im na izborima odnijele pobjedu anti-EU stranke.

Dio ugovorenih poslova Irana sa Italijom, “samo” 20 milijardi dolara u pitanju:

https://www.timesofisrael.com/iran-and-italy-ink-20-billion-in-trade-deals/

Sad će i njima izuzetni zabraniti biznis sa Irancima.
Trumpe, što čekaš, napravi to, od*ebi Europljane 😉

zgvaca
5 godine prije

Airbus i Boeing imaju ugovore po isporuci 4000 Aviona. Odustajanje Irana ih uopce nece pogodit. Zato i nema nekih reakcija od politicara niti medija na zapadu. Rokovi isporuke aviona su tako dugi da je Mexico bio prinudjen kupiti Ruske putnicke avione. 40 miljardi izgleda velika lova ali za ove 2 kompanije skoro pa bezbolno.

nikud nikam
5 godine prije

Ne znam da li postoji nekakva pravna osnova da sad Iran tuži sve te firme zbog neispunjavanja ugovora? Kao Rusi Francuze za one Mistrale. Pa penali ovo ono dok Kinezi I Rusi ne uspostave linije za proizvodnju sličnih, jeftinijih i td. Poslije toga neće ni trebati Boeing.

Ivan
5 godine prije

Sramim se što živim u EU rezervatu kojim upravljaju komedijaśi iz EK.

Siniša
5 godine prije

“”„Prošlo je vreme kad smo jednostavno mogli da računamo da SAD da nas zaštiti“, rekla je kancelarka Merkel u Ahenu u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i dodala da „Evropa treba sama da uzme sudbinu u svoje ruke“.””

Jaran..
5 godine prije

Ko ih jebe..i Rusi prave avione cak i jeftinije od njihovih,kinu da ne spominjem a na trgovinu naftom ne mogu utjecati posto se razmjena vrsi bez dolara sada…tako da ajatolaja mogu povuc za qurac,mislim za onu stvar.

mig
5 godine prije

zanimljiv tajming taman kad su odabrali airbus umjesto boinga….ovo je prilika za raskol

Siniša
5 godine prije

Amerika vraca stare sankcije i prosiruje ih na vise.

Lobos
5 godine prije

Super. Rusi mogu Irancima prodati svoje nove MS 21 putničke avione koji su odlični i za 30% štedljiviji i jeftiniji od zapadnih. I problem riješen. Ovaj Tram je stvarno Ruski igrač:-))

Good Old Rebel
5 godine prije

Evropske firme morat će početi “gerilski hibridni rat protiv “Briselskih činovnika” i “slabokrvnih” Evropskih vlada. Naravno “gospodarska gerila” biti će usmjerena protiv bolesne “Američke trenutne administracije”. I u samoj Americi neće nitko bit zadovoljan sa milijardama propalih poslova. Kina i Rusija otvoreno neće poštovati sankcije, a mislim da je i Evropa blizu toga. Najveći ulagači u poslove u Iranu su Njemačke i Francuske firme. Evrpske firme će svakako morati naći moguću zamjenu za vrlo jako Američko tržište, ali to će se kad tad morati desiti. Druga mogućnost Evrope je jačanje Evropskog unutrnjeg tržišta, što znači otvaranje i “trgovinskog rata” sa SAD-om.i ograničenja slobodne trgovine. Kako je Rusija iskoristila sankcije za razvoj vlastite proizvodnje isto može značiti i reafirmacija Evropske svakolike prizvodnje. Ukoliko se ne krene takvim putem Evropska privreda će se još brže početi urušavati, pa pobogu nitko zdrav ne želi vlastitu eutanaziju. “Vidjet ćemo”. “Nigdar ni bilo da nekak… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Mi smo u Slavoniji govorili “žali se vodovodu i plinari ” što znAči nikome !zašto ? Pa nije USA donijela tu odluku već …… WTO -u tko tu sjedi ?nisu Švabe već…… Banke ih ne prate vlasnici su …….. MMF,šefovi u upravi su……… Neki kažu pa 10% Američkih dijelova zA Airbus nije problem je je (pogledajte HR dnevnik od jučer pa čujte koga i zbog čega ga izručujemo Tunisu . Mislite da je to Zaje..nacija ..sitna lova 40-tak milja ma nemoj !pa njima je svaki cent kao soliter !Oni su u stanju oderati i francuske banke (Paribas) 9 mlrd jurica pa i DB 1 mlrd jurica samo sto su posumnjali da posluju sa Iranom mimo nuklearnog sporazuma. Zašto se ne miješaju sa drugima pa eto zato što sumnjaju da bi taj drugi,drugačiji mogao propustiti,slomiti se, pasti-naštetiti cilju U bilo čemu,u svemu od aviona do brojanja brukava ! H Zato sa… Čitaj više »

m.ivanisevic
5 godine prije

Koga vraga ne kupuju Superjet 100 i MS-21, a ne Airbuse i Boeinge.

Ivo Lola
5 godine prije

Eto u čemu je to američka izuzetnost i superiornost? U vječitom sabotiranju konkurenata, a to ne znači biti najbolji nego najpodliji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI