Airbus razvija bespilotni “leteći” taksi

Vahana Airbus
0
0

Projekat “Vahana”, koji vodi kompanija Airbus, projekat je razvoja “letećeg automobila”. Mnoge druge kompanije rade na razvoju takvih vozila, kao što su Google i Uber, ali se uglavnom radi o marketinškom potezu. To su hibridni automobili koji će imati mogućnost povremenog letenja.

Zach Lovering, koji vodi projekat “Vahana”, kazao je da Airbus radi na razvoju letjelice koja će imati mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja. Očekuje da će projekat biti završen u naredne četiri godine.

Ova letjelica će biti električni jednosjed sa osam rotora. Njegov putni domet će biti “veličine prečnika grada” u kojem se bude nalazio, kazao je Lovering, odbijajući da kaže tačan broj kilometara koje će vozilo moći preći između dva električna punjenja. Biće “dva puta brži od automobila” i moći će dostići maksimalnu visinu od oko 300 metara.

Letjelica će imati potpuno autonoman sistem upravljanja.

“Mislite o tome kao o nečemu poput voza… To znači da će, prije nego što poleti, letjelica imati zacrtan plan leta kojim će ići”, kazao je Lovering.

Letjelica će biti opremljena radarima i kamerama, istom tehnologijom koju koriste vozila sa autonomnim sistemom upravljanja, kako bi mogla bezbjedno odstupati od svog plana leta u slučaju da naiđe na prepreke na svom putu.

Državna služba za avijaciju (FAA) će morati izdati dozvolu za korištenje takvog vozila i to je jedan od glavnih problema sa kojim bi se mogla susresti proizvodnja letjelice, s obzirom na to da još nisu odobrili ni komercijalnu upotrebu dronova.

Lovering je kazao da se FAA približava standardizaciji procesa certifikacije koji će ubrzati proces odobravanja novih vrsta vozila za upotrebu.

Airbusbespilotni taksileteći automobilleteći taksiVahana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI