Washington ide naprijed s planom kažnjavanja “manipulacije valutama”

kovanice
13 komentara

Ministarstvo trgovine SAD-a donijelo je nova pravila za uvođenje protu-subvencijskih carina na proizvode iz zemalja za koje je utvrdilo da podcjenjuju svoje valute u odnosu na dolar.

Pravila bi bila usmjerena na Kinu i omogućila uvođenje novih carina na Peking, unatoč činjenici da je američko ministarstvo financija prošlog mjeseca uklonilo Kinu s popisa valutnih manipulatora, u sklopu trgovinskog sporazuma prve faze.

Osim Kine, pravila bi mogla izložiti robu iz drugih zemalja visokim carinama. Zemlje na koje bi pravila mogla utjecati su Njemačka, Irska, Italija, Japan, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Vijetnam i Švicarska. Svi su navedeni na popisu za nadzor Ministarstva financija koji prati intervencije na valutnom tržištu, visoke suficite na globalnom tekućem računu i visoke bilateralne trgovinske viškove.

U Ministarstvu trgovine rekli su da su nova pravila odmjereni odgovor na nepoštene prakse u stranoj valuti i dio širokog pritiska Trumpove administracije za suzbijanje trgovinskih neravnoteža.

To je označio još jedan važan korak namijenjen „izravnavanju uvjeta za američke tvrtke i radnike“, izjavio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Odjel je priopćio kako će samo uvesti izravne carine na uvoz određenih proizvoda koji imaju koristi od subvencija protiv kojih se mogu podložiti izravnim troškovima, a Američka komisija za međunarodnu trgovinu utvrđuje kako nanose štetu američkoj industriji; to ne bi rezultiralo primjenom takvih carina na sav uvoz iz određene zemlje, objasnio je.

U međuvremenu, Mark Sobel, bivši visoki dužnosnik američke riznice i savjetnik Foruma za monetarne i financijske institucije sa sjedištem u Londonu, rekao je da nova pravila nisu uspjela riješiti mnoge probleme koji su postavljeni, nakon što je nacrt pravila objavljen u svibnju.

Također je rekao da je vjerojatno kako nisu u skladu s pravilima WTO-a. “Ne postoji precizan način mjerenja podcijenjenosti valute”, rekao je Sobel. Dodao je da Ministarstvo trgovine nema nikakvu odgovornost i stručnost u međunarodnim monetarnim i valutnim pitanjima. “Ovo je jednostrana politika koja će otuđiti zemlje širom svijeta.”

Američke carine
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
4 godine prije

Najviše valutama manipulira upravo Amerika koja s dolarom reketari svih koliko može i onima kojima Amerika nemože određivati tečaj kao na primjer Kini tada Amerika prijeti sankcijama. Tečaj je jedan od najučinkovitijih monetarnih alata za pogurati, ali i za uništiti ekonomiju. Nametnuti visoki tečaj u nekoj državi služi kako bi se povećao uvoz roba i usluga u tu zemlju i kako bi građani te zemlje što više trošili u inozemstvu. S tim se postiže to da proračuni takvih zemalja imaju deficite koji se peglaju sve većim zaduženjem što rezultira time da se izostanak domaćih prihoda od proizvodnje roba i usluga za javnu potrošnju nadomiješta kreditom. Bez obzira na politiku Trumpa i prijetnje sankcijama, tehnički to sve iza scene izvode bankari velikih centralnih banaka koji su svi međusobno u dosluhu i Trumpov uticaj je ipak ograničen . U trenutku kad onima koji upravljaju američkim Federalnim Rezervama Trump postane stvarna smetnja dogoditi… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Ne treba USA precizan nacin mjerenja podcjenjenosti valuta. Dovoljno je da oni ‘odluce’ da netko manipulira, i eto ti povoda za sankcije.

aepkrngviaewrfewrfnwieifuwef
4 godine prije

Što ti je pohlepa, preko ciodolara pokradoše čitav svijet i još im nije dosta.

KUga
4 godine prije

Vecina ako ne i sva zla ovoga nam planeta dolaze iz USA; Washingtona, Pentagona i… ali nisu svi amerikenjci losi ima i dobrih, no ti dobri su smijesteni na Arlingtonu i slicnim adresama, dakle da bi amerikenjci postali vecinom dobri treba ih sto vise preseliti na Arlington.

Mojsije
4 godine prije

Očito da vas svijet prestaje slušati dok morate preko medija prijetiti svakoj državi. Ne jebe vas više nitko 5%.Sada ćete početi ugnjetavati svoje građane jer se vi morate iskaljivati na nekome a tada će vam biti kraj.

Miki
4 godine prije

Petrodollar je teška manipulacija!

Farwin
4 godine prije

God bless America.
to hell balkanci ,rjusofili kinezofili i ostala belosvetska fukara
pozdrav iz S. Amerike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI