fbpx

Tramp najavljuje još gori trgovinski sporazum sa Kinom ako bude reizabran za predsednika

Donald Trump

Američki predsednik Donald Tramp je još jednom kritikovao kinesku trgovinsku praksu, upozoravajući da bi se pregovori mogli zaoštriti. Izjava dolazi pre početka novog kruga trgovinskih pregovora između Pekinga i Vašingtona (Washington) koji će se održati u Šangaju.

Tramp je na svom Tviter nalogu upozorio da će, ako Kina sačeka nove izbore, a on bude reizabran za predsednika, novi trgovinski sporazum biti mnogo gori po Kinu.

“Kini ide veoma loše, najgora godina u poslednjih 27. Trebala je već sada početi kupovati naše poljoprivredne proizvode – nema znakova da to rade, to je problem sa Kinom. Od toga jednostavno nema ništa. Naša ekonomija je postala mnogo veća nego kineska u poslednje tri godine” napisao je Tramp.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Munchin) i trgovinski predstavnik Robert Latizer (Robert Lighthizer) sastaće se u sredu u Šangaju sa delegacijom koju će predvoditi kineski potpredsednik Liu He.

Peking je odbacio Trampove optužbe, insistirajući na tome da je Kina kupovala američke poljoprivredne proizvode. U nedelju je saopšteno da su milioni tona američke soje isporučeni Kini. Prema novinskoj agenciji Xinhua, kineske kompanije traže soju, pamuk, svinjetinu i sirak.

Kina se ranije složila da smanji svoj višemilionski trgovinski suficit sa SAD, kupovinom američke soje, prirodnog gasa i druge robe. Ovaj sporazum je opozvan nakon što je Tramp prošle godine počeo povećavati carine.

Dvije zemlje se nalaze u trgovinskom ratu od 2018. godine, kada je Vašington uveo 25% carine na kineske proizvode vredne 50 milijardi dolara. Na uvođenje ovih carina Peking je odgovorio kontra carinama u istom postotku na 5 000 proizvoda vrednosti 60 milijardi dolara.

Peking i Vašington su zaustavili rat carinskim stopama nakon razgovora čelnika dveju zemalja na marginama samita G20 koji je održan prošlog meseca.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Trgovački sporazum podrazumijeva pristanak obje strane tako da konačni sporazum između dvije strane možemo tek interpretirati kao bolji ili gori. Ako je na štetu jedne strane, a korist druge, to može biti ‘sporazum’ samo pod prisilom. Kina danas nije ona koja bi pristala na diktat i prisilu . Dođe li do sporazuma, onda će on biti takav u kojem će obje strane pronaći svoj interes.
Interes Kine je i dalje pumpati profite na izvozu u SAD. Interes SAD-a je smanjiti deficit u trgovačkoj razmjeni. Amerikanci mogu svoj cilj postići povećanjem izvoza ili smanjenjem uvoza, a i jedan i drugi način podrazumijevaju povećanje proizvodnje. Ne bilo kakve, nego kvalitetnije i cjenovno konkurentne robama koje kupuju danas u Kini. Teško to mogu postići bez nekog tehnološkog skoka. Vrijeme nije na američkoj strani. Dolarska supremacija i vojna nadmoć se ubrzano tope. S tim topljenjem ide i američko povlačenje s prostora koje danas vojno kontroliraju što u konačnici može biti idealno za same SAD.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Uopće filozofski pristup životu između Kine i SAD je dosta različit. Sustavi vrijednosti se razlikuju u bitnim detaljima. Kina još uvijek na prvo mjesto stavlja opće dobro. Kod njih je biti bogat u redu, ali ako si bogat moraš svoje bogatstvo koristiti prvenstveno u općem interesu, a nikako ga zloupotrebljavati. U međunarodnim odnosima Kina poštiva druge i njihove interese. Radna etika im je bez premca. Predsjednik im je doživotan itd.itd.itd. Jedan ili dva izborna ciklusa (pa i više) za Kinu uopće nisu odlučni. Kina razmišlja dugoročno i tako se i ponaša. Nema te sile (osim nuklearne katastrofe općeg tipa) koja može spriječiti Kinu u njenim namjerama. SAD se uopće ne snalazi u novim okolnostima. Gotovo je sa njihovim isključivim prvenstvom i zapravo trebaju da se što bolje pozicioniraju u novim odnosima multipolarnosti.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Ne samo da je američka ekonomija nadmašila kinesku, nego i Amerikanaca, od kada je Trump na vlasti, ima dvostruko više nego Kineza.

Denis
Gost
Denis
1 godina prije

Lijepo od Trumpa da ih upozori da se mogu pripremiti.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Psi laju, karavane prolaze

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

Kini ide grozno! Očekuje se ove godine da će im BDP rasti oko mizernih 6,4%!
To je gotovo pa recesija!
Zato je Njemačkih 0,8%(ako?) rasta BDP-a ludnica!
Američanskih 2,9% rasta BDP-a je renesansa!
Japan raste po stopi od 1,2% i to je solidno!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x