Tramp najavljuje još gori trgovinski sporazum sa Kinom ako bude reizabran za predsednika

Donald Trump
5 komentara

Američki predsednik Donald Tramp je još jednom kritikovao kinesku trgovinsku praksu, upozoravajući da bi se pregovori mogli zaoštriti. Izjava dolazi pre početka novog kruga trgovinskih pregovora između Pekinga i Vašingtona (Washington) koji će se održati u Šangaju.

Tramp je na svom Tviter nalogu upozorio da će, ako Kina sačeka nove izbore, a on bude reizabran za predsednika, novi trgovinski sporazum biti mnogo gori po Kinu.

“Kini ide veoma loše, najgora godina u poslednjih 27. Trebala je već sada početi kupovati naše poljoprivredne proizvode – nema znakova da to rade, to je problem sa Kinom. Od toga jednostavno nema ništa. Naša ekonomija je postala mnogo veća nego kineska u poslednje tri godine” napisao je Tramp.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Munchin) i trgovinski predstavnik Robert Latizer (Robert Lighthizer) sastaće se u sredu u Šangaju sa delegacijom koju će predvoditi kineski potpredsednik Liu He.

Peking je odbacio Trampove optužbe, insistirajući na tome da je Kina kupovala američke poljoprivredne proizvode. U nedelju je saopšteno da su milioni tona američke soje isporučeni Kini. Prema novinskoj agenciji Xinhua, kineske kompanije traže soju, pamuk, svinjetinu i sirak.

Kina se ranije složila da smanji svoj višemilionski trgovinski suficit sa SAD, kupovinom američke soje, prirodnog gasa i druge robe. Ovaj sporazum je opozvan nakon što je Tramp prošle godine počeo povećavati carine.

Dvije zemlje se nalaze u trgovinskom ratu od 2018. godine, kada je Vašington uveo 25% carine na kineske proizvode vredne 50 milijardi dolara. Na uvođenje ovih carina Peking je odgovorio kontra carinama u istom postotku na 5 000 proizvoda vrednosti 60 milijardi dolara.

Peking i Vašington su zaustavili rat carinskim stopama nakon razgovora čelnika dveju zemalja na marginama samita G20 koji je održan prošlog meseca.

Američke carineAmeričke sankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Trgovački sporazum podrazumijeva pristanak obje strane tako da konačni sporazum između dvije strane možemo tek interpretirati kao bolji ili gori. Ako je na štetu jedne strane, a korist druge, to može biti ‘sporazum’ samo pod prisilom. Kina danas nije ona koja bi pristala na diktat i prisilu . Dođe li do sporazuma, onda će on biti takav u kojem će obje strane pronaći svoj interes. Interes Kine je i dalje pumpati profite na izvozu u SAD. Interes SAD-a je smanjiti deficit u trgovačkoj razmjeni. Amerikanci mogu svoj cilj postići povećanjem izvoza ili smanjenjem uvoza, a i jedan i drugi način podrazumijevaju povećanje proizvodnje. Ne bilo kakve, nego kvalitetnije i cjenovno konkurentne robama koje kupuju danas u Kini. Teško to mogu postići bez nekog tehnološkog skoka. Vrijeme nije na američkoj strani. Dolarska supremacija i vojna nadmoć se ubrzano tope. S tim topljenjem ide i američko povlačenje s prostora koje danas vojno… Čitaj više »

nekoime
4 godine prije

Ne samo da je američka ekonomija nadmašila kinesku, nego i Amerikanaca, od kada je Trump na vlasti, ima dvostruko više nego Kineza.

Denis
4 godine prije

Lijepo od Trumpa da ih upozori da se mogu pripremiti.

samo tako
4 godine prije

Psi laju, karavane prolaze

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI