Biden vodi trgovinski rat s Kinom u kojem SAD ne mogu pobijediti

SAD-Kina trgovinski rat
27 komentara

Gotovo se čini kao da Bidenov režim pokušava pokrenuti Treći svjetski rat, uključujući novu agresiju na Kinu.

Kako bi se borili protiv kineskog “utjecaja” na Ameriku, Bidenovi voditelji dali su mu na potpis zakon koji će usmjeriti dodatnih 8 milijardi dolara novca američkih poreznih obveznika u Tajvan i druge indo-pacifičke saveznike. Biden također prijeti da će zabraniti platformu društvenih medija TikTok ako njezina matična tvrtka ne pristane prodati je američkim interesima u sljedećih 12 mjeseci.

Sve ovo protukinesko maltretiranje, koje nema nikakve veze sa zaštitom američkog naroda, potaknulo je Kinu da obeća “nasilne” mjere odmazde ako se Washington ne povuče i ne obavi svoj posao.

Iako su se Sjedinjene Države desetljećima oslanjale na Kinu u proizvodnji robe široke potrošnje – nakon što je nekoliko predsjedničkih režima, i demokrata i republikanaca, isporučilo američku proizvodnu bazu komunističkom režimu – Biden i njegovi ljudi odjednom su stvarno zabrinuti, kažu, za “loši ljudi” u Kini koji nastavljaju “činiti loše stvari” – to su Bidenove riječi, usput.

U odgovoru na svu ovu svježu agresiju, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian upozorio je da SAD gazi po tankom ledu jer se miješa u suverenitet Kine.

“Pozivamo SAD da poštuje temeljne interese i velike brige Kine i da ne provodi ove negativne članke koji se tiču Kine”, rekao je Lin novinarima na tiskovnoj konferenciji u Pekingu.

“U protivnom, Kina će poduzeti snažne i odlučne mjere kako bi zaštitila naš suverenitet, sigurnost i razvojne interese.”

Slanjem “inozemne pomoći” Tajvanu, SAD bockaju kineskog medvjeda

U slučaju da ste propustili, Kongres SAD-a nedavno je usvojio još jedan zakon o inozemnoj pomoći od 95 milijardi dolara koji uključuje gomile gotovine ne samo za Ukrajinu i Izrael nego i za Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njen suvereni teritorij.

Iako se odcijepila pokrajina, Tajvan je tehnički još uvijek pod kineskom kontrolom, što je stajalište koje SAD priznaje i poštuje od 1970-ih – do sada. Odjednom, SAD šalje brodove pune gotovine na Tajvan kako bi spriječio, kako kažu, kinesko preuzimanje samoupravnog otoka.

Sve ovo i više od toga tjera Kinu da upozori SAD da je bolje da se povuče ili da se suoči s odmazdom. Zakon o inozemnoj pomoći posebno krši američko-kineska priopćenja o “načelu jedne Kine”, rekao je Lin, šaljući “ozbiljno pogrešan signal” tajvanskim separatistima.

Lin je nastavio s izjavom da je Washington sada u potpunosti pokazao svoju “hegemonijsku i nasilničku prirodu” kako bi svijet mogao vidjeti.

Ovi najnoviji događaji uslijedili su nedugo nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken posjetio Peking i Šangaj. Po povratku u Washington, Blinken je optužio Peking da pokušava manipulirati američkim izborima, što je Lin zanijekao kao ništa više od “paranoje i bacanja sjene” od strane Bidenovog režima.

Lin se također rugao ideji da Kina izvozi robu dvostruke namjene kako bi pomogla Rusiji da proizvede više oružja za upotrebu protiv Ukrajine. Kina je u više navrata pokušala pregovarati o mirovnom sporazumu u Ukrajini, ali SAD se i dalje odlučno protivi prekidu vatre dok nastavlja poticati novi rat.

“Pravo Kine na normalnu trgovinsku i gospodarsku razmjenu sa zemljama u svijetu, uključujući Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi ne bi se smjelo miješati ili ometati”, dodao je Lin.

“SAD nastavlja sipati streljivo u Ukrajinu dok krive našu normalnu trgovinu s Rusijom. Prilično je jasno tko točno potpiruje plamen i pogoršava krizu.”

kinaSADtajvanTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
14 dana prije

Blinken je siva eminencija. Židov kao predsjednik amerike je sasvim prikladno.Ipak je to judeja na sjevernoameričkom kontinentu.

Petar
14 dana prije

The Wall Street Journal je napisao neku reportazu da navodno bogati Kinezi bijezu u inozemstvo. The WSJ pise sljedece o nekom Kinezu…. TOKIO – Prošle godine, Kinez Tomo Hayashi, vlasnik tvrtke za trgovinu metalima, preselio se u Tokio. Brzo je usvojio japansko ime, potrošio ekvivalent od oko 650.000 dolara na luksuzni stan na obali i u ožujku je doveo svoju obitelj da mu se pridruži…. Ne znam sto I koliko je istina jer The WSJ uvijek na par dobrih clanaka ubaci americku rezimsku propagandu, ali siguran sam da se ne moze vjerovati tajkunima kad su u pitanju nacionalni interesi…..Bas takvi su bili do jucer I ruski tajkuni, umjesto da oni okrenu ledja zapadu, zapad je njima okrenuo ledja.

tihobl
14 dana prije

Ma kakvi ameri, ne mogu izaci na kraj sa studentskim demonstracijama. Policija pendreka nemilosrdno, gumenim metcima pucaju rafalno, suzavac i biber sprej koriste nemilosrdno i nista. Eno kongres sprema zakon da ce prekinuti finansiranje (citaj zatvoriti) univerzitete na nkojima se demonstrira protiv rezima.

Max
14 dana prije

Suluda taktika.

Josip
14 dana prije

Kostati ce ova svinja Biden Ameriku jako puno..

Bond cigarete Bond
14 dana prije

Najpametnije svak sebi. Zemlje BRICS-a neka trguju između sebe a Zapad na čelu sa USA ima EU, Japan, J. Koreju, Australiju itd.
To je i bit borbe protiv globalizma?
Zapad što prije skonta da mora prekrižiti Kinu kao mjesto gdje možeš jeftino proizvest sirovinu i kod kuće je prodati skuplje, to bolje.
Problem je pohlepa koja je i dovela do ovisnosti o Kini.
Proizvodnja se mora jednog dana vratiti kući. Kad tad.
Cijeli svijet je ovisan o Kini.
Odeš u trgovinu i hoćeš kupiti bijeli luk a na njemu piše Kina?
Kao da kod nas nema zemlje za posaditi?
Ima ali je jeftinije naručit brod iz Kine i zaradit nego potaknut domaću proizvodnju.

Svi mi guramo kineskog seljaka, građevinca, radnika u proizvodnji umjesto da guramo svoje?
To mora stati ako mislimo dobro sebi i svojoj djeci.

FELIX
14 dana prije

POSTOJI OPASNOST DA AMERIKANCI IZMISLE NESTO KAO BI SE IZVUKLI IZ PROBLEMA KOJI SU JIM NA VIDIKU. NE PDCENJUJTE AMERIKANCE IMAJU JOS PUNO SNAGE VOJNE I EKONOMSKE.

Gad
14 dana prije

SAD je ekonomski patuljak u usporedbi s Kinom. Jedino što im je preostalo je mutiti s onim bezvrijednim papirnatim smećem.

onaj najglu...Dalton
14 dana prije

Xi Jinping pita tajnika: ”Kad će ovaj otići?”
”Večeras!”
Kad je upoznao Blinkena 2023. g.

P.S.
Natpis na vratima dvorišta
Opasan pas, lanac kineski!

14 dana prije

Naslov je totalno promašen – u trgovinskom ratu sa Kinom SAD je nesumnjivi pobednik. Na račun EU.

Amerika jeste zavisna od kineske robe ali je tu robu i sama proizvodila pre preseljenja industrije u Kinu. Sa druge strane, Kina zavisi od izvoza robe na Zapad i tu zavisnost ne može supstituisati preseljenjem na neko drugo bogato tržište. Doduše, Kina već nekoliko godina forsira razvoj domaćeg tržišta ali šta god da rade tržište će im se značajno smanjiti kad Fašington proglasi Kinu “nerijateljskom državom”.
Da li Amerika može da zaustavi trgovinu Kine i prema EU, Kanadi i Australiji? Smešno pitanje… što sam opširno objašnjavao pre desetak godina.

žile29
13 dana prije

Kad slušas kako prica jedan Kitajski politik i onda kad pricaju amerikanci!!Odmah ti sve jasno!!Hvala bogu da ima svjet Kinu jer je jedina koja moze da spasi svjet od ove septičke jame zvane amerika

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI