Rast kineskog BDP-a usporio na 6,3%

Berza indeks pad
27 komentara

Rast kineskog BDP-a usporio je na 6,3% u odnosu na godinu ranije. Projektovani rast za prvu polovinu 2019. godine je bio u granici između 6 i 6,5 % saopštio je Nacionalni biro za statistiku.

“Prema preliminarnim procjenama u prvoj polovini 2019. godine, rast BDP-a, u odnosu na prethodnu godinu u Kini je iznosio 6 600 milijardi dolara, pri čemu je godišnji rast iznosio 6,3% navodi se u biltenu. Prema biltenu u drugom kvartalu 2019. godine, rast kineskog BDP-a usporio je sa 6,4% na 6,2% što je najniži rast od 1992. godine. Iako se ove cifre uklapaju u planirani raspon kineskog rasta BDP-a, one takođe pokazuju da je kineska ekonomija pod pritiskom trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Od prošlog juna kada je američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) objavio carine od 25% na uvoz kineske robe vrijedan 50 milijardi dolara, u pokušaju da uravnoteži trgovinski deficit sa Kinom, obje strane su izmjenile nekoliko rundi novih carina.

Vašington (Washington) je prošle sedmice povisio carine za 25% na još 200 milijardi dolara kineske robe iz razloga zastoja u “trgovinskim razgovorima”. Peking se odmah osvetio najavom povećanja carina od 25% na 60 milijardi dolara vrijednosti robe iz SAD-a od juna.

Prošle godine kineski ekonomski rast dostigao je rekordno nisku stopu od 6,6%. Ipak, Peking je zadržao status druge najveće svjetske ekonomije.

Američke carineAmeričke sankcijecarinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 godine prije

Još je kineski rast BDP-a četiri puta veći od rasta BDP-a u EU i dva i pol puta veći nego rast BDP-a u SAD.
Sankcije koje SAD i EU daju Rusiji, te carine koje SAD daju Kini pokazuju se dugoročno kao izuzetno loš ekonomski potez za SAD i EU, a jednog dana kada se one ukinu, situacija će biti još gora. Izgubljeno povjerenje, substituiranje uvoza domaćom proizvodnjom i dugoročni sporazumi sa uvoznicima iz drugih zemalja ostat će i nakon ukidanja sankcija i carina.

Son of Alerik
4 godine prije

Kad brojke o gospodarskom rastu dolaze iz Centralnog Komiteta, mora da su vjerodostojne. Kineskog gospodarskog rasta gotovo da i nema i to je činjenica poznata Komitetu. Još jedna ovakva godina i kineske strategije od sto godina će morati na doradu. Ili će se razbiti o tuđe stogodišnje strategije.

Aga
4 godine prije

Kakve su to ludosti nije isti rast BDP od 6.7% na 1000mlrd i kad uspori na 6.3% 2000mlrd.

Nije ekonomija fixna BDP ne ukljucuju predhodni rast BDP po kvartalima koji su digli novcanu vrijednost.

Kinezi znatno investiraju u infrastrukturu drugih drzava kakle za x godina ostvarivati ce putem koncesija 50godisnji prihod iz 50tak drzava i preko 10000projekata u vrijednosti nekoliko tisuca milijardi…. 5G vrsta zarade(radnici,gradnja, krediti,kamate,koncesija) kinezi ostvaruju van državnim infrastrukturnim projektima interesantnu stvar vise puta okrenu isti novac iskoriste investicije max.

Ad astra
4 godine prije

Kina ovisi o izvozu u zapadni svijet, a najviše u Ameriku. Svađa s Amerikom imat će vrlo loš efekt na kinesko gospodarstvo.

Moreno
4 godine prije

Za mene osobno sve promjene rasta i pada BDP-a u mikro iznosima se irelevantne jer BDP svih ekonomija koje se temelje na dugu odnosno proizvodnji novca i širenju kredita o toj proizvodnji novca i ovise. Neke velike razlike između Kine, EU i SAD-a tu baš i nema. Permanentni rast u beskonačnost je matematički nemoguć jer su i prirodni i društveni resursi ograničeni, drugin ričima rečeno kolaterali u punome iznosu za te kredite na kojima se temelji rast BDP-a u nekome trenutku ponestaju ili gube vrijednost.
Jeli možda neko misli kako se u Hrvatskoj u zadnjih par godin od kad BDP raste živi bolje . . .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI