Trumpov blef u pregovorima s Kinom nije ostavio dojam na vlasti u Pekingu

Donald Trump Xi Jinping
12 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u srijedu kako “ne žuri” da sklopi trgovinski sporazum s Kinom, ali mu Peking ne vjeruje.

Trumpova izjava je posljedica povećane zabrinutosti koja je prisutna u američkom društvu zbog trgovinskog rata s Kinom. Razumljivo je da Trump ne želi da Kina vidi da je pod pritiskom i kakve će biti posljedice po njega u tekućim pregovorima.

Trump će se vjerojatno služiti čvrstim stavom kako bi vršio maksimalni pritisak na Kinu, prisiljavajući Peking da napravi najveće ustupke u posljednjem trenutku trgovinskih pregovora. Za biznismena kao što je Trump, ova pregovaračka strategija je tipična, ali je teško povjerovati da kineski dužnosnici to ne vide.

Usprkos Trumpovom čvrstom stavu, mnogi u Sjedinjenim Državama žele da se što prije postigne trgovinski sporazum i da se okonča trgovinski rat protiv Kine. Prema istraživanju koje je u prosincu objavio The Wall Street Journal, gotovo polovica anketiranih ekonomista navela je trgovinski rat kao najveću prijetnju američkom gospodarstvu za 2019. godinu, što je najveći postotak bilo koje druge pojedinačne prijetnje. Američki trgovinski rat protiv Kine je već uzrokovao brojne žrtve, a one vrše nevidljiv pritisak na bilateralne trgovinske pregovore.

Prošle godine su kineske izravne inozemne investicije u SAD na godišnjoj razini pale za 83 posto, navodi se u izvješću koje je objavila odvjetnička tvrtka Baker McKenzie. Dok je Trump eskalirao trgovinski rat s Kinom, stroža kontrola je smanjila izvore ulaganja za američke tvrtke, osobito one u industrijama visoke tehnologije u Silicijskoj dolini.

Osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija, Ren Zhengfei, nedavno je u intervjuu za CNN izjavio: “Ako ova američka administracija bude tretirala druge zemlje, tvrtke ili pojedince na divlji način, tada se nitko neće usuditi ulagati u SAD.”

Tehnologija i ulaganja se od strane Trumpove administracije dijele na dva različita tabora, na Zapad i Kinu, ali američke tvrtke ne žele da novac ima nacionalnost i ideologiju.

Trgovinski rat otežava život ne samo super bogatim pojedincima, već i običnim poljoprivrednicima. Svaki američki dužnosnik koji sluša javno mnijenje trebao bi shvatiti hitnost zaključivanja trgovinskog sporazuma s Kinom. U Kini još uvijek vjeruju da je Trumpova administracija spremna pregovarati s Pekingom i sklopiti sporazum.

Kineska strana je pokazala iskrenost u pregovorima. Ako zahtjevi Washingtona budu u skladu s kineskim naporima u daljnjem otvaranju svoje ekonomije, dvije strane će lakše sklopiti sporazum. Kina i SAD još uvijek imaju priliku pronaći zajednički jezik u trgovinskim pregovorima i okončati trgovinski rat. Ako to ne bude slučaj, tim gore po SAD.

Američke carinecarinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Nešto se meni čini da se Kinezima ne žuri

AJeTo
5 godine prije

Trump moze vidjeti na primjeru Hrvatske kako reagiraju investitori kad zakonodavac divlja. Najprije ekonomski karambol, a onda svi traze srecu preko grane. Ako ne okrene plocu, bolje da pozuri sa zidom uz Meksiko, trebat ce i uz Kanadu.

Decko sa ulice
5 godine prije

Dok su se sluzili kolaci na veceri sa XJinpingom, rekao mu je da je poceo raketirat Siriju. Dok je sjedio sa Kimom, CIA je napala veleposlanstvo S. Koreje u Madridu. Trump je kontroliran deep statom, kao i CIA, njima vise niko ne vjeruje, cak ni “prijatelji”, Bolton, Pompeo i Trump trebaju biti optuzeni za kriminalno udruzeni zlocinacki poduhvat, uplitanje i podmetanje u Ukrajini, Venecueli, Siriji itd. itd. Zato Pompeo i prijeti (EU) sudovima za odmazdu ako bi se itko usudio optuziti bilo kojeg US ili Izrael gradjanina ili vojnika, politicara, za ratni zlocin (!!!) Naivno, ali pokazao je ovim da (samo) te dvije zemlje ne odgovaraju pred internacionalnim zakonima. Analogno tome, US i Izrael komandni centri zapovjedanja, “hakirani” su od ovih opasnih ljudi, koji sami sebe i svoje vojne komande i oficire oznacavju sa debelim flomasterom kao sigurne mete Avangarda i Cirkona. Oni su prijetnja miru na Zemlji. Zalba i… Čitaj više »

Slovenac
5 godine prije

KaoNacija usa od 200 godina ce da prodaje pamet kinezima od hiljade godina sanja svinja kupus

Ive Oldtimer
5 godine prije

Trump ostavlja dojam samo i iskljucivo na EU glupane etablirane u politici. Ni mali debeli Kim Un ne dozivljava Trumpa kao nesto ili nekoga koga treba uvaqzavati.

Nostromo
5 godine prije

Moze lie netko imenovati utjecajnog amerikenjca koji nije kriminalac?

avatar
5 godine prije

Naravno biti će postignut dogovor, po kojim uvjetima e to će biti vjerojatno tajna.U medijima predstavljeno kao velika pobjeda jednako kao intervencija u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI