Trgovinski rat protiv Kine – Trump ni sam ne zna kakve će biti posljedice njegovih odluka

SAD carine ekonomija
26 komentara

Valutni i trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine, koji je proteklog ponedjeljka izbio s novom snagom, obećava probleme gospodarstvima mnogih zemalja svijeta, ali je činjenica da ni Sjedinjene Države neće imati koristi od toga. Kada ocjenjuje probleme koji joj prijete, Europa tradicionalno uzvikuje: “A što je s nama?”, dok se Rusija, što je čudno, ni ne spominje u zapadmim medijima.

“Valutni rat nije računalna igra i ovdje treba razmišljati”

Prema glavnom njemačkom gospodarskom izdanju Handelsblatt, Donald Trump, uvodeći nove visoke carine na robu iz Kine, mislio je da organizira „praznik“ za Sjedinjene Države. Malo je vjerojatno da je očekivao da će Peking riskirati da poduzme bilo kakve radnje odmazde koje bi mogle ozbiljno uzdrmati američku ekonomiju, kaže se u članku.

“Međutim, Xi Jinping se pokazao kao hrabar čovjek i udario je, igrajući na smanjenje vrijednosti juana u odnosu na dolar”, piše Handelsblatt.

Trump nije uspio smanjiti vrijednost „zelene valute“ kako bi osigurao prednosti za izvoz američke robe, kaže ekonomist Jens Münchrath.

“Umjesto praznika, upali smo u rat čije će posljedice utjecati na sve. Odnosno, bitka za valutu neće biti lokalna, već globalna. Trump igra trgovačke ratove poput djeteta na računalnim igrama, vjerujući da će jednako lako pobijediti sve svoje protivnike tamo. Istina, ekonomska moć Sjedinjenih Država dopušta mu da pokori zemlje poput Meksika ili Kanade, ali je Kina sila koja teži svjetskoj dominaciji i tog se cilja jednostavno neće odreći”, piše Jens Münchrath.

Prema njemačkom autoru, Trump je igrao protiv sebe i svoje zemlje. Smanjenje isporuka robe iz Kine znači pad prihoda za američku riznicu i količina sredstava koje carina zbog nedostatka uvezene robe neće ubrati može doseći 100 milijardi dolara godišnje. Ta brojka nije konačna i može samo rasti.

Osim toga, Kina će odbiti kupovati američke poljoprivredne proizvode, a to je stvarni gubitak velikog dijela stranog tržišta za američke poljoprivrednike.

Nakon “pijanke” Sjedinjenih Država i Kine mamurluk trpi i Europska Unija

“Odluka Narodne banke Kine da oslabi juan pogoršava trgovinski rat, koji je posredno, od trenutka kada je fotelju američkog predsjednika preuzeo Donald Trump, zahvatio cijeli svijet”, piše španjolski analitički portal El Confidencial.

Stručnjak Javier Horin, govoreći o ovoj temi, dolazi do zaključka da će američko-kineske vojne operacije na valutnom i trgovačkom frontu snažno i neugodno pogoditi Europsku Uniju.

“Europska središnja banka će očito morati sniziti stopu refinanciranja na vrijednosti minusa”, rezimira stručnjak, napominjući da ESB ove stope već duže vrijeme drži na razini bliskoj nuli.

S tim pokušava oživjeti inflaciju, a s njom i brzinu prometa novca u industrijskoj i komercijalnoj sferi. Ako prijeđe na minus, možemo govoriti o daljnjem usporavanju stope rasta BDP-a zemalja EU, rekao je analitičar.

Kada je Bush umjetno smanjivao vrijednost dolara nitko se nije bunio

Ovdje treba podsjetiti da je kada je Europa lansirala svoju valutu, njezin tečaj je postavljen na 1 USD = 1,2 €. Već 2002. godine je George W. Bush uspio smanjiti vrijednost dolara na tečaj 1 € = 1,2 USD, ponekad i više. To je pridonijelo bržoj prodaji američkih proizvoda u svijetu, potaknulo američki izvoz i osiguralo dobre stope rasta američkog BDP-a.

“Busheva administracija je obaranjem tečaja dolara omogućila američkoj ekonomiji da se oporavi od recesije koja je započela 2001. godine”, rekao je u intervjuu za France Press James Bullard, član odbora za devizne poslove američkih Federalnih rezervi.

Ali tih dana je za Washington i Bruxelles, kako kažu, “sve bilo u redu”, a Kinu su doživljavali samo kao državu s najjeftinijom radnom snagom, zbog nedostatka vlastitih tehnologija nesposobnu da čak i pokuša diktirati neke svoje uvjete ostatku svijeta.

Sada je situacija kao u ruskoj šali o troglavom zmaju Goriniču, čije su se dvije glave urotile da piju votku. Treća, nakon što je prespavala trenutak dogovora, ogorčeno se pitala kako su pili zajedno i hoće li svi sada patiti od mamurluka?

“Formalno, iako nije sudjelovala u valutno-komercijalnoj „pijanki“ SAD-a i Kine, EU će sljedećeg jutra biti u istom stanju kao da je dizala čaše zajedno sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

“Trumpov trgovinski rat bit će poražavajući za sve, usprkos činjenici da je udarac usmjeren na Kinu. On je zakačiti i prijatelje i neprijatelje”, kaže Jean-Claude Trichet, bivši predsjednik Europske središnje banke.

“Ako je Donald Trump još uvijek sumnjao u snagu Kine, sada američki predsjednik može biti siguran da Peking u skoroj budućnosti u ekonomskom sukobu dviju sila neće ni razmišljati o predaji”, piše ekonomski kolumnist Cyril Simon na stranicama francuskog Le Parisiena.

Dopustivši da mu valuta padne u odnosu na dolar na omjer 1:7, Peking je nanio snažan udarac svom protivniku. Odgovor Kine je prisilio je svijet da se probudi i konačno osjeti strah od prijeteće globalne financijske krize.

“Dok američka administracija urla o “manipuliranju kineskom valutom”, kineske vlasti kažu kako tu fluktuaciju “kontroliraju i određuju isključivo tržišta”, kaže za Financial Times Mark Chandler, glavni tržišni strateg u Bannockburn Global Forex LLC.

„Sada i nije toliko važno je li tečaj juana namjerno ili prirodno smanjen. U svakom se slučaju, to se dogodilo i moramo razmišljati kako se nositi s tim“, dodaje Chandler.

Sudeći po riječima francuske profesorice ekonomije Marie-Françoise Renard, koju je citirao Le Parisien, ne treba razmišljati u žurbi i treba pričekati na konkretne posljedice, ne one koje se mogu smatrati trenutnom reakcijom na događaj, već one dalekosežne koje planiraju sudionici ove “partije šaha“. Uvijek pod pretpostavkom da Trump uopće zna kako se igra ova igra i da u ratu s Kinom  zaista planira nekoliko poteza unaprijed.

“Pad vrijednosti juana je simbolična stvar. Na taj način Kina, bez obzira na sve, pokazuje spremnost za pogoršanje ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Državama”, kaže profesorica Renard, koja je, jedna od rijetkih, sklona vjerovati da je sve ovo samo rat živaca, a ne stvarni ekonomski rat.

Prema riječima stručnjaka, Washington sada mora učiniti sve kako Peking ne bi igrao najjači adut kojeg drži u rukavu. Kina je najveći zajmodavac Sjedinjenih Država i posjeduje više od 1000 milijardi dolara duga američke riznice. Istodobno puštanje tolikih obveznica na tržište izazvat će globalnu financijsku krizu.

“Većina financijera uvjerena je da do ovoga neće doći”, rekao je u intervjuu Bloomberg profesor Stephen Roach sa sveučilišta Yale. Međutim, stručnjak nije rekao ni riječi na čemu se temelji njegovo samopouzdanje.

Napomenimo i da je 5. kolovoza američka administracija pribjegla novoj vrsti oružja u dvoboju protiv Kine. Najprikladnije ime za ovaj instrument je etiketiranje Kine kao „valutnog manipulatora“.

The Economist u uredničkom članku piše kako je, nakon nekoliko prijetećih izjava predsjednika Donalda Trumpa na svom Twitteru, američka riznica Kinu službeno proglasila valutnim manipulatorom.

Po prvi put nakon 25 godina je američko ministarstvo financija podiglo takvu optužbu. Kineska vlada je optužena da je devalvirala svoju valutu kako bi stekla nepravedne prednosti u međunarodnoj trgovini, iste one koje je Sjedinjenim Državama 2002. osigurao George W. Bush.

Prema autorima, Trump i njegova administracija zapravo ni ne znaju što žele, očito se nadajući da će ga davanjem Kini etikete „valutnog manipulatora“ prisiliti Peking na bezuvjetno prihvaćanje svih pravila igre koja su diktiraju iz Washingtona.

Međutim, malo vjerojatno da će Trump uspjeti, jer čak strukture “pod Washingtonom”, kao što je MMF, djelovanje Kine u cjelini ocjenjuju u skladu s osnovnim načelima međunarodne organizacije.

Zanimljivo, ali Kina čak i prema vlastitim formalnim kriterijima američke riznice  nije „valutni manipulator“.

“Sam termin kojeg koristi američka administracija sam po sebi neće stvoriti probleme Kini, jer je lakše nekoga tako nazvati nego to i dokazati u praksi”, piše The Economist.

Potres na burzama uzrokovan Trumpovim izjavama nije ništa drugo do uobičajena taktika poduzetnika koji je postao političar i političara koji vjeruje da može vladati metodama biznismena.

Kaos je već postao jedna od ključnih odlika Trumpa kao predsjednika, kojem je ribolov u nemirnim i mutnim vodama najdraža zabava. No, Kina je bila carstvo, potom država koja je uvijek planirala desetljeća i stoljeće unaprijed. Stoga Trumpova taktika teško da može dati ikakve rezultate.

Istina je da se ulagači osjećaju neugodno i mogli bi pretrpjeti gubitke zbog pada cijena dionica i promjena tečaja nekih valuta. Ali općenito, ništa se strašno ne događa, napominju autori, ali se svi ipak suzdržavaju od predviđanja. Naime, kada se suočite s Trumpom, ne možete biti sigurni u ništa. S Donaldom Trumpom je jedino sigurno da je on apsolutni vladar svojih riječi i poruka koje objavljuje na službenom Twitter računu. Ali one su danas jedno, a sutra drugo i idu od oštrih prijetnji do izjava o velikim prijateljstvima s čelnicima zemalja koje je Washington proglasio prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Čitav svijet se u to već više puta uvjerio.

Američke carineAmeričke sankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

ne treba podcjenjivati trumpa…ne pamtim da je ijedan predsjednik udaran poput njega…a on…a on i dalje stoji na nogama.

Lucija
4 godine prije

Kurir.rs:
” Izvoz Kine je u julu porastao za 3,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su današnji podaci kineske carinske službe. To je najbrži tempo rasta izvoza od marta ove godine i bolji podatak i od najoptimističnijih procena analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi. Analitičari su očekivali pad izvoza od 2,0 odsto nakon junskog pada od 1,3 odsto.”
😊 Izvoz u Usa je u opadanju, ali raste izvoz Kine u eu, J. Koreju, Tajvan, Jugoistočnu Aziju…

Miro
4 godine prije

Bravo Trump radi sve da proizvodnja ostane ili se povuce u SAD, ali ga multikorporacije koje zele multiprofite od jeftinih tovornica i radnika u Kini, Bangadesu itd. preko njihovih msm medija i demokrata, liberalaca, globalista shebati, zato takva gonja protiv njega pa i ovde na ovom portalu. Da se vece kompaniju povuku u SAD to znaci nova radna mesta, pojaca se potrosnja to je bit zdravog kapitaizma, ali ovi neoLIBERALCI nedaju se. Sve sto danas kupis u trgovini ispod pise “made in China”. Zar je zaista dobro da neko ima tako strasan monopol?

Moreno
4 godine prije

Pogled iz drugoga kuta iz Amerike u malo širu sliku Kine
Youtube;
Bridgewater’s Ray Dalio Discusses the Impact of China’s Growth on the World Economy

Son of Alerik
4 godine prije

Već je postalo uvriježeno ustvrditi kako Kina planira stoljeće unaprijed, a SAD da ne zna ni što će sutra. Nego, koliko je teško bilo predvidjeti što će se dogoditi s jednom državom koja ima 1,4 milijarde stanovnika i okrutnu Partiju na vlasti nakon što joj daš tehnologiju, naučiš je proizvoditi? Jesu li na strani Zapada koji je razvijao Kinu svojim kapitalom sjedile samo prazne i pohlepne glave ili je u tom ludilu bilo plana? Recimo da nije i da su Zapadnjaci budaletine. Jesu li nakon prvih 100-200 milijarda dolara američkog duga u kineskim rukama mogli predvidjeti što će se dalje događati? Ako nisu, onda nema govora o urotama, zavjerama, o dolarskoj svemoći, padaju Trilaterale, Bilderberzi, Mason, Iluminati i Jezuiti zajedno kao šaka jada s kojom dokoni plaše naivne. Sve njih je nadigrala jedna Partija. Postoji ipak nekoliko mogućih odgovora: -kreditni sustav nije imao izbora nego igrati na kinesku kartu jer… Čitaj više »

Pero
4 godine prije

Kao sto je Igi napisao: ne treba podcijenjivati Trumpa. Dapace…
Napisati ovo:”Prema autorima, Trump i njegova administracija zapravo ni ne znaju što žele…” Zna Trump itekako dobro sto zeli. Neki dan je bio clanak citiram Trumpa:”nas problem nije Kina vec FED!”
Reklo bi se ” i rest my case”

Klump
4 godine prije

kofefe kakve klump ej bree smrt fašizmu svoboda narodu.

Mali Mujo
4 godine prije

A sve je zapocelo pohlepom vlasnika CocaCole i izgradnjm prve tvornice u Kini prije nekih cetrdesetak godina.

Mateja
4 godine prije

Bush je potreboval vojno, da ZDA niso postale insolventne. Zdaj Trump potrebuje tretjo svetovno vojno, ker le tako ZDA ne bodo bankrotirale. Vojna poganja Ameriško gospodarstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI