Trump potpuno spreman uništiti tursku ekonomiju

Donald Trump
19 komentara

Optužujući Tursku da sirijskom operacijom ugrožava civile i preti miru i bezbeednosti, američki predsjednik Donald Trump je objavio nadolazeće carine i sankcije protiv turskih zvaničnika i ekonomije.

“Postupanje Turske je produbljivanje humanitarne krize i postavljanje uslova za moguće ratne zločine”, rekao je Trump u ponedjeljak, najavivši predstojeće mere protiv Ankare.

Pored izvršnog naloga kojim se sankcionišu sadašnji i bivši zvaničnici uključeni u „destabilizujuće akcije na severoistoku Sirije“, Trump je rekao da će podići carine na turski čelik na 50 odsto i odmah zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu u vrednosti od 100 milijardi dolara.

Turska je prošle sedmice pokrenula takozvanu “Operativno mirno proleće”, nakon Trumpove najave da povlači američke trupe smještene duž sirijsko-turske granice. Kurdske milicije koje sarađuju sa SAD-om protiv ISIL-a Ankara smatra terorističkim organizacijama, a operacija ima za cilj da ih odbaci 30 km od granice.

U potpunosti sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju ako turski lideri nastave ovim opasnim i destruktivnim putem “, rekao je američki predsednik.

Dok je optuživao Ankaru za ugrožavanje pobede nad ISIL-om, Trump je takođe najavio odlazak svih preostalih američkih trupa iz Sirije, osim „malog broja“ u At-Tanfu, na granici sa Jordanom.

Američke trupe će se „preusmeriti i ostati u regionu kako bi nadgledale situaciju“, kako bi sprečile povratak ISIL-a, dodao je Trump.

“Neka Sirija i Assad zaštite Kurde i bore se protiv Turske za njihovu zemlju”, napisao je Trump sat vremena ranije pozivajući se na sirijskog predsjednika Bašara Assada i dodao da će se mnogo radije usredotočiti na odbranu američke granice s Meksikom.

Američke carineAmeričke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lovac Luka
4 godine prije

Turska se je podigla na zaljevskim ratovima . Preuzeli su svu logistiku i švercaju doslovno sve. Sad najednom idu sa Rusima ,

Konrad
4 godine prije

Moš mislit, stvarno je naivno vjerovati Trumpu kada ovako govori. Sve je to igrokaz. Di će ići uništavati Tursku ekonomiju!?

Tupko Glupko
4 godine prije

Blefirao Trump ili ne, još više udaljava Tursku od SAD-a i NATO-a.

Sparkling
4 godine prije

Opet Am. rade greške kao i u slučaju Ruskih sankcija. Več su napravili strašnu pogrešku pokušajem atentata na Erdu. Sada pokušavaju napraviti još veču uvođenjem sankcija. I kada će več jednom shvatiti da se svijet i geopolitičke situacije u svijetu zadnjih 10-15 god. drastično promijenio. Turska će u prvo vrijeme sankcija sigurno biti pogođena, ali svijet nije samo zapadna hemisfera. Ogromno tržište i resursi nalaze se na istoku i prirodno je da se Turska ekonomija nakon sankcija okrene istoku ( a proces je več otpočeo). I u konačnici, tko je tu na gubitku? Imam neki filling da think – thankovi u Am. igraju igru kako se izvuči iz ovog svjeckog blata u koji su se sami uvalili s što manje posljedica.
LP

burt
4 godine prije

opet Trump tweeta nebuloze, nema tu zaštite od Assada nego se radi o borbi za teritorij i startne pozicije novih unutarnjih teritorijalnih jedinica, proassadovski propagandisti već prikazuju filmove na kojima na teritoriju SDF-a nekoliko korumpiranih arapskih plemenskih starješina kliče Assadu i maše starom baas zastavom, Kurdi znaju da od Assada ništa ne mogu dobiti, SAA pokušavaju blokirati tursku sigurnosnu zonu sa istoka i juga ali turska vojska i FSA nastavit će vojne operacije protiv SDF-a i YPG-a u tom dijelu jer Erdogan zna da se tu odlučuje sudbina nove Sirije a globalistički krugovi znaju da Trump tweeta nebuloze

Lurker
4 godine prije

Po meni, Trump je dogovorio s Turskom koliko Sirije trebaju uzeti i sada samo osigurava da tome tako i bude (tj da rat ne eskalira izvan dogovorenih okvira). Uz ove prijetnje salje I podpredsjednika da dogovori primirje, sve ide po planu. Iskreno, nisam ocekivao od Trumpa takvu ucinkovitost, pogotovo stoga sto su svi u Americkom establismentu digli glas protiv Am. povlacenja iz Sirije pa mi nije jasno tko vodi pricu….

4 godine prije

A ništa…Erdo će udesetorostručiti iznos za održavanje Incirlika i drugih baza, Ameri će otići u Grčku, a nama će pojeftiniti Bosch uređaji…

shumadinac
4 godine prije

Interesantno je pratiti Trampove izjave: prvo kaze da Turska mora da stane, pa da nece napasti NATO clanicu, pa da ce im unistiti ekonomiju sto je isto sto i objava rata… Pa ti misli.

Farre
4 godine prije

Na ja. Turska centralna banka drži bazne kamatne stope pri 16.5% (snižene sa 21% nakon što je Erdogana otpustio guvernera koji je odbio ovo smanjenje) i to pri skoro fiksnom kursu lire premq $ (5.6). Ukratko, Turska je prinuđena uzimati dolarske kredite sa jednom kamatom od preko 16%. Niti jedna država ne može ovo da izdrži

Max
4 godine prije

Njemu treba Turska

sultan erdogan bin kurd
4 godine prije

da će turcima sakncije ko saudijcima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI