Trumpove carine na migrante iz Meksika će na kraju platiti američki potrošači

16 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je došao na vrlo zanimljivu ideju da zbog ilegalnih ulazaka migranata u SAD carinama kazni Meksiko.

Trump uveo je carine od pet posto na robu iz susjedne države i vršit će pritisak na Meksiko sve dok ne zaustavi val ilegalnih migranata koji stižu iz Srednje Amerike. Najavio je kako će carine povećavati pet posto svakog mjeseca do listopada, pa bi one mogle narasti do 25 posto.
Meksiko je drugi najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, a tamo sjedišta i proizvodne pogone imaju mnoge američke, kao i europske tvrtke.
“Mislim da je to opasno za obje zemlje jer među njima postoji snažna trgovinska veza. I vjerujem da to ne odgovara niti jednoj zemlji, jer Meksiko treba američku industriju, kao što i SAD treba meksički rad”, kazao je Miguel Angel Sanchez iz Meksika.
Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je jučer Trumpa da prestane prijetiti povećanjem carina na meksičke proizvode zbog spora između dviju zemalja oko migranata.
Meksički ministar vanjskih polova Marcelo Ebrard na Twitteru je ponašanje Trumpa prema Meksiku nazvao “nepoštenim”, a za prijetnje carinama je rekao da “nemaju ekonomskog smisla ni za koga”.
Utjecajna Američka trgovinska komora razmatra načine da se suprotstavi Trumpovoj odluci, uključujući pravnim sredstvima, rekao je jučer neimenovani dužnosnik komore. S Trumpovom se ne slažu ni druge industrijske skupine, upozoravajući da bi carine naštetile američkim tvrtkama, farmerima i potrošačima koji već snose teret zbog trgovinskog rata kojeg su SAD objavile Kini.

Američki poduzetnici ne odobravaju trgovinska ograničenja koje je najavio Donald Trump. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je pod izgovorom “hitnih mjera” u vezi s migracijske krize na granici s Meksikom najavio planirano korištenje uvoznih carine na 10%, 15%, 20% i 25%, “ako se krizna situacija nastavi”.
CNBC javlja kako predstavnici raznih poslovnih sektora razmatraju mogućnost tužbe protiv Bijele kuće već početkom sljedećeg tjedna, kada se očekuje da će najaviti svoje postupke u vezi s odlukom o carinama protiv Meksika.
Trumpove planove uvođenju carina protiv meksičkih proizvoda je također kritizirala Američka gospodarska komora. Neil Bradley, izvršni potpredsjednik Gospodarske komore Sjedinjenih Država, izjavio je kako je nametanje carina na proizvode iz Meksika “apsolutno pogrešan korak”, dodajući kako će “američke obitelji i tvrtke biti ti koji će platiti te carine”, a da ta ograničenja nikako neće pomoći u rješavanju problema na američkoj granici. Prema njegovim procjenama, Amerikanci će za 5% carina na meksičku robu trošiti više 17 milijardi dolara godišnje, a daljnje povećanje carina će dovesti do još većih troškova.
Potpredsjednik za međunarodne odnose Američke gospodarske komore, John Murphy, komentirao je novinarima kako organizacija ocjenjuje moguće mjere za suzbijanje naplate carina nametnutih od strane Trumpove administracije.
Istaknuo je kako će uvođenje trgovinskih ograničenja biti “nova prepreka” za odobravanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.
U petak, 31. svibnja, američke i europske burze su reagirale negativno na Trumpove nove uvozne carine. Vodeći burzovni indeksi padaju u strahu od povećanja troškova za mnoge tvrtke koje posjeduju proizvodne pogone u Meksiku. Prema mnogim procjenama, uvozne carine su zapravo dodatni porez na proizvode tih tvrtki, pa će zbog toga biti prisiljeni povisiti cijene za robu koja se izvozi u Sjedinjene Države.
CNBC

Američke carineIzbjegliceMeksikoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PPP
4 godine prije

Ipak treba biti iskren i reći ono što doista jeste. Carine su poštenije od zabrana tipa Huawai koja je kriminalna. One za cilj imaju zaštitu domaćeg radnika i kao takve su poželjne. One postoje u svim jakim državama koje štite svoje građane. Ako ste pitate zašto i kada ih uvoditi, stvar je vrlo jednostavna. U “konkurenciji” ne smiju biti dvije osobe čiji je standard ekstremno različit. Konkurentnost se mora temeljiti na kvaliteti rada, a ne toj različitosti na koju računaju neoliberalni globalisti. Zamislimo da se ukinu sve carine ovog svijeta. Otvore se granice i omogući rad svima i svuda, što je san neoliberala? Što bi se desilo? Kapital bi iznova “šetao” po svijetu i iskorištavao jeftinu radnu snagu uništavajući radnike koji su do tada ostvarili svoja prava. Šetanje po svijetu ne bi bilo omogućeno radniku ili seljaku. On bi čekao sljedeći ciklus kada bi njegov kraj postao konkurentan tj. siromašan… Čitaj više »

kalafat
4 godine prije

trump je u pravu
čisti kuću
od multi kulti kuge

Zax
4 godine prije

Pa mogli bi preseliti proizvodnju u ameriku. Samo je problem sto bi onda morali placati radnike vise od tri dolara po satu koliko u prosjeku placaju meksikance. To njih zulja a ne jadni potrosaci

Brainstorm
4 godine prije

ima amerika 100 milijuna nezaposlenih po racunu ovdje na portalu. 15 dolara po satu ali tih 15 dolara bi se nastavilo obrtati unutar americke ekonomije i nikakvih troskova socijale.
ne bi ti u kini bili satori ispred banke nego bi ih premjestili na plantazu.

Kažun
4 godine prije

Ovaj lik će definitivno razhebati USA.Trumba,Bolton i Pompeo
čine Grupu TNT /Alan Ford i kao da su stvarni likovi iz škole
Bunkera i Magnusa.Pljunuti.

Laki Topalović
4 godine prije

Svaka je zemlja suverena da uvede carina, ako misli da je to dobro. Ali se time neće postići željeni rezultat, tu je problem, ne spašava Trump nikakve radnike. On je “građevinski sektor”, ubij me ako je vidio vreću cementa ili lopatu u zadnjih 30 godina. Ovo je druga igra, jer da mu je do radnika, prvo bi našao kompromis za poljoprivrednike. Još čekaju pare za odštetu od prošle godine,a već ide novo sijanje. On i radnici dva svijeta.

anti-sistem
4 godine prije

Ameri su sami krivi za ove migrante iz Meksika. CIA se odavno miješa u poslove Meksikanaca,em šta su osnovali i nauružali kartele i bande,em se miješali u politiku,em ubijali one koji su htjeli bolji Meksiko. Neka se ameri odmaknu od Meksika i za 15-20 g će Meksiko imat problema sa američkim migrantima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI