Kina pod pritiskom neće kupiti niti jedan kilogram američke soje

Soja
11 komentara

Nakon ponovnog pokretanja nastavljenih kinesko-američkih gospodarskih i trgovinskih pregovora krajem srpnja u Šangaju, SAD su u četvrtak neočekivano na Twitteru objavile da će od 1. rujna uvesti 10 posto carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineske robe, praktično na sav kineski izvoz u SAD.

Obje strane su rekle da su pregovori u Šangaju bili “konstruktivni”, a Bijela kuća je slavodobitno najavila opredijeljenost Kine za povećanje kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda. Zapanjujuće je i neobjašnjivo to što je Bijela kuća preko noći promijenila svoj ton i još jednom zaprijetila carinskom batinom.

Blago rečeno, SAD se ponašaju prilično temperamentno, iako će mnogi prije reći neuračunljivo. Kina je optužena da se povukla iz trgovinskog sporazuma jer je Peking inzistirao na nekim vlastitim zahtjevima. Ovog puta, SAD su okrivile Kinu da ne namjerava kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i još jednom zaprijetile novim carinama. Koja je bila svrha lažnog priopćenja Washingtona po završetku kruga pregovora u Šangaju prošli četvrtak, nikome nije jasno.

Kina poručuje kako žali zbog ovog novog, nepouzdanog ponašanja Washingtona. Kupnja američkih poljoprivrednih proizvoda je vrlo komplicirana komercijalna aktivnost. Kineski uvoznici koji se raspituju o cijenama prodaje robe kineskim kupcima zahtijevaju mnogo koordinacije. Kineski su dužnosnici nekoliko puta rekli kako su pregovori o kupovini u tijeku, ali oni nisu tako jednostavni kao kupnja vrećice kikirikija u supermarketu.

Unatoč činjenici da razumiju složenosti ovih pregovora, SAD se čine vrlo zabrinutima i nestrpljivima. Međutim, razlike između Kine i SAD-a ne mogu se brzo ukloniti, ali Peking tradicionalno ima strpljenja i ne donosi ishitrene odluke.

Kina se nada postizanju trgovinskog sporazuma sa SAD-om i pokazala je svoju dobru namjeru za promicanje nastavka trgovinskih razgovora. No, stav Kine postaje kristalno jasan. Iako su SAD, uvjetno rečeno, „jače od Kine“ i imaju više snage u odlučivanju hoće li uopće razgovarati ili ne, Kina je sebi postavila realne pregovaračke ciljeve i odlučno nastoji zaštititi svoje temeljne interese.

Kineskom su tržištu potrebni američki poljoprivredni proizvodi, ali ih neće kupovati radi postizanja trgovinskog sporazuma sa SAD-om bez prethodnog razmatranja načina prodaje i konzumacije. Kupnja nekoliko milijuna tona američke soje za zadovoljavanje kineske potražnje nije velika količina, ali ako se kupuje pod američkim carinskim pritiskom, Kini nije potreban čak ni jedan jedini kilogram.

Postizanje trgovinskog sporazuma je važno, ali osiguravanje jednakosti i razumnosti pregovaračkog procesa također je od velike važnosti za Kinu. Kina vjeruje da su međusobno poštovanje i jednakost ključni za zaštitu nacionalnih interesa.

Kina i SAD su ušli u dvomjesečni zastoj, nakon što je Washington u svibnju nametnuo nove carine Pekingu. Pokušaji zastrašivanja Kine carinama su uzaludni. Što više carina nametnu Kini, više će patiti SAD. Američke laži ne mogu pogaziti i sakriti osnovne ekonomske zakone. Nakon što su najavljene nove carine, pale su američke dionice. Ulagači znaju da Bijela kuća ponovno unosi velike neizvjesnosti u američku ekonomiju.

Kina se ne želi vratiti zastoju u pregovorima, ali ako to žele SAD, Kina nema drugog izbora osim da to i izdrži. Američke strepnje su sada očite. Ako nove carine stupe na snagu, Kina i SAD se neće ni na koji način približiti trgovinskom sporazumu.

Kina vjeruje da je bolje razgovarati nego boriti se, ali se također pridržava načela da na bilo kakvu prisilu mora čvrsto uzvratiti. Kojim će putem krenuti Kina, to je zapravo izbor Bijele kuće.

Peking je u ponedjeljak već poslao prvi signal. Kineski juan je u ponedjeljak naglo oslabio na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednjih 10 godina.

Narodna banka Kine postavila svoj dnevni referentni kurs na 6,92 juana za dolar, što je najniži tečaj od prosinca. No, ovo je tek mjera upozorenja, iako vrlo učinkovita u suzbijanju negativnih učinaka američkih carina.

Ako Sjedinjene Države nastave s povećanjem carina na kinesku robu u iznosu od 300 milijardi američkih dolara, počevši od 1. rujna, Kina će morati poduzeti sve “nužne kontramjere” za obranu svojih temeljnih nacionalnih interesa i temeljnih interesa svog naroda, priopćio je Peking.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je na konferenciji za novinare dodala kako će sve posljedice snositi američka strana. Koje su to  “nužne kontramjere za obranu temeljnih nacionalnih interesa Kine i temeljnih interesa kineskog naroda”, Hua Chunying nije rekla.

Američke carinetrgovinski pregovoriTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krševan
4 godine prije

A Tko vas plača?

MDM
4 godine prije

Znaci Rusi kupe soju od amera i prodaju je dalje Kini. Dobro moze i tako.

Darko
4 godine prije

Da samo im to treba gmo soja, svu soju koju imaju je gmo isto kao i kukuruz, pa nitko normalan to nebi kupovao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI