Europa će puno izgubiti zbog američko-kineskog trgovinskog pakta

maketa automobilske industrije
15 komentara

Američki predsjednik Donald Trump i kineski potpredsjednik vlade Liu potpisali su prošli tjedan trgovinski sporazum ‘prve faze’, obvezujući Peking da kupi 200 milijardi dolara određene američke robe, pri čemu je Washington inzistirao na zadržavanju tarifnog pritiska dok druga i posljednja faza sporazuma ne bude potpisana.
Nedavno najavljeni trgovinski sporazum između SAD i Kine imat će velike posljedice za Europu, prema Institutu za svjetsku ekonomiju sa sjedištem u Kielu (IWE).

Prema utjecajnom njemačkom istraživačkom centru, izvozno orijentirana gospodarstva Europske unije, posebno Njemačka, izgubit će milijarde zbog sporazuma, a očekuje se da će blok kao cjelina izgubiti oko 11 milijardi dolara izvoza u azijsku državu.

„Razlog za pomak u trgovini je asimetrija sporazuma: Kinezi se obvezuju da će prihvatiti znatno više robe iz SAD-a nego dosad, što je u skladu s željom Trumpove vlade za manjim trgovinskim deficitom, ”Objašnjava IWE.

Doista, pod uvjetima sporazuma između SAD i Kine, Peking se obvezuje da će u sljedeće dvije godine kupiti 200 milijardi američkih poljoprivrednih proizvoda, proizvedene robe, energenata i usluga. U međuvremenu se ne očekuje da će Kina dobiti nikakvo carinsko olakšanje dok se ne postigne dogovor iz druge faze. Očekuje se da će druga faza biti zadnja faza.

Prema procjenama IWE-a, Kinezi preuzimaju obveze da će uvesti oko 95 milijardi USD više od SAD-a nego u 2017. godini, prije nego što je započeo trgovinski rat. To uključuje porast od gotovo 33 milijarde dolara uvoza američke proizvedene robe u 2020. godini i blizu 45 milijardi dolara do 2021. u odnosu na početnu vrijednost za 2017. godinu.

Iz instituta naglašavaju da je „EU, na koju otpada oko petina kineskog uvoza proizvodne robe, posebno osjetljiva na trgovinske diverzije na ovom području“, budući da „od deset najboljih skupina proizvoda koje Kina uvozi iz EU, svi spadaju u područje proizvodnje. ”

To uključuje lijekove, vozila, industrijske strojeve, zrakoplove proizvedene u Europi, a strahuje se da će zbog popuštanja Kine prema pritisku Washingtona europska roba ostati bez tržišta.

Stručnjaci IWE procjenjuju ukupne gubitke u EU od oko 10,8 milijardi USD u 2021. godini, a očekuje se da će najteže pogoditi Njemačku i Francusku.

Još uvijek nije jasno može li se ta roba preusmjeriti na druga tržišta, posebno uslijed neprestanog zategnutog odnosa Bruxellesa s Moskvom, niske kupovne moći nekih zemalja u razvoju i zasićenosti drugih, među njima Kine i SAD-a.

Općenito, IFE izračunava da će globalne posljedice trgovinskog sporazuma značiti da će američki izvoz u azijsku zemlju porasti za nevjerojatnih 48 posto u naredne dvije godine, dok EU i ostatak svijeta trebaju izgubiti u prosjeku 5 posto ukupnog izvoza.

Dr. Gabriel Felbermayr, predsjednik IFE-a i ekonomist specijaliziran za međunarodnu trgovinu, kaže da je sporazum između SAD-a i Kine „također daljnji udarac Svjetskoj trgovinskoj organizaciji jer potkopava njegova osnovna načela nediskriminatorne trgovine i umjesto toga se oslanja na bilateralno dogovorene sporazume o obimu trgovine. Kina, koja je više puta inzistirala na vrijednostima multilateralnog sustava, tako sebe čini sudionikom u kršenju temeljnih načela WTO-a. ”

Predsjednik Trump u srijedu je optužio EU da ‘koristi’ SAD dugi niz godina i obnovio svoje prijetnje nametanjem bolnih tarifa za automobile proizvedene od strane EU ako trgovinski pregovori ne donose nikakav napredak. Trump se u utorak u Davosu u Švicarskoj sastao s čelnicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o trgovinskom pitanju, a obje strane izrazile su “oprezan optimizam”. Američki trgovinski deficit s EU dosegnuo je 109 milijardi USD u 2018. godini, što je prisililo Washington da pokuša pregovarati o onome što je prozvano blok ‘nepoštene’ trgovačke prakse.

trgovinski pregovoriTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Juupppiiiiii
4 godine prije

Eto
Propade eu
🙂

Tbilisi
4 godine prije

Danke Dojčland!

ad astra
4 godine prije

Gubitak izvoza od 11 milijardi nije tako dramatičan kad se gleda cijela EU, a mislim da se na toj razini računalo. Meni je interesantniji drugi dio priče. Zašto je Kina popustila Amerima u trgovinskom ratu? To otvara mogučnost EU da i oni krenu putem Trumpa. Kina izvozi oko 400 milijardi u EU, veliko je to tržište. Ako EU pokrene “rat” s Kinom, bit će interesantno. Američko tržište je veće za cca 100 milijardi, zači i EU tržište je jako bitno Kinezima. Kina se mora više otvoriti prema zapadu. A ako to učini, pitanje je kakve će reperkusije to imati na kinesku politiku.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Neće izgubiti ništa samo treba imat hrabrosti i reći ne imamo i mi konja za trku odmah ukinut sankcije Rusiji i ostalima!!!

Tupko Glupko
4 godine prije

Europa je kao islužena kur.a – mora dati besplatno makrou, makro ju istuče da izgleda manje privlačna mušterijama, i još joj da mrvice od te smanjene zarade.
A ona ne želi ni pokušati pobjeći, jer pati od Stockholmskog sindroma.

Ive
4 godine prije

Sa svim USA sankcijama jedino je EU na gubitku svi drugi dobivaju neki vise a neki manje ali dobivaju. Dakle EU mora reci amerikenjcima nadoknadite nam stetu koju ste nam porouzrocili vasim sankcijama ili cemo vas izbaciti iz EU i NATO-a

sobravia
4 godine prije

Trump je kao svećenik. Svi prije ili poslije kleknu.

Alex
4 godine prije

Njemačka i Francuska će se okrenuti Rusiji, jer kad je lova u pitanju,nema brata do onoga tko plaća.

Hypocrisy
4 godine prije

EU – a što to ima EU od neke naprdenije tehnologije uopće da bi postavljala uvjete ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI