Odobrena dozvola Microsoftu za izvoz „softvera za masovno tržište“ Huaweiju

Huawei
4 komentara

Nakon odluke Trumpove administracije da odobri produžavanje licenci tvrtkama za nastavak poslovanja s kineskim tehnološkim gigantom, Huaweijem, Microsoft je objavio da je dobio takvu dozvolu.

„20. studenog američko Ministarstvo trgovine odobrilo je Microsoftov zahtjev za licencu za izvoz “softvera za masovno” tržište Huaweiju“, rekao je glasnogovornik Microsofta Reutersu u četvrtak navečer. „Cijenimo djelovanje Ministarstva kao odgovor na naš zahtjev.“

Prije šest mjeseci Trumpova administracija stavila je Huawei na crnu listu Ministarstva trgovine, zahtijevajući od američkih tvrtki da posjeduju posebne licence kako bi im mogli prodati robu. Taj potez uslijedio je nakon dugogodišnjih nagađanja američkih obavještajnih službi da je Peking zahtijevao od tvrtke da im potencijalno pomogne pomoći u špijuniranju korisnika – optužbe koje je demantirala i kineska vlada i Huawei sa sjedištem u Shenzhenu.

I druge kineske tehnološke tvrtke, uključujući dr. Peng, ZTE i TikTok, naišle su na slične optužbe, što je prouzrokovalo probleme ulasku na američko tržište i ometalo sposobnost poslovanja američkih tvrtki. Američke tvrtke teško su pogođene zabranom. Huawei je u 2018. potrošio 11 milijardi dolara na američku tehnologiju, izvijestio je Washington Post.

No, usred tekućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine, američki predsjednik Donald Trump pokušao je iskoristiti ustupke zabranama na crnoj listi. Washington je odobrio Huaweiju 90-dnevnu izvoznu dozvolu u kolovozu, a u listopadu je nekim američkim tvrtkama omogućio da opskrbe Huawei neosjetljivom robom.

Potom je u izjavi u ponedjeljak, američko Ministarstvo trgovine najavilo novo produženje licence za 90 dana za Huawei, rekavši da je prvenstveno zainteresirano za osiguravanje da američki kupci, čija telekomunikacijska veza ovisi o kineskoj tvrtki, ne ostanu u mraku.

“Proširenje privremene opće licence omogućit će nastavak pružanja pružati telekomunikacijskih usluga kupcima u nekim najudaljenijim dijelovima Sjedinjenih Država, koji bi u protivnom ostali u mraku”, izjavio je u ponedjeljak izjavi ministar trgovine Wilbur Ross. “Odjel će i dalje strogo nadzirati izvoz osjetljivih tehnologija kako bi se osiguralo da naše inovacije ne iskoriste oni koji bi prijetili našoj nacionalnoj sigurnosti.”

Huawei je na Zapadu poznat po tome što je prvi rani pružatelj 5G internetske usluge. Međutim, ranije u četvrtak, Trump je na Twitteru otkrio da je tražio od izvršnog direktora Applea Tima Kuka, čija je kompanija prošle godine bila potučena u globalnoj prodaji pametnih telefona od strane Huaweija, da se osvrne na pružanje usluga 5G američkom tržištu, u nedostatku Huaweija.

HuaweiTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
4 godine prije

Mislim da nakon svoje odluke, kad su se sabrali, totalno su se oduzeli te su ukinuli spornu odluku, ne zbog Huaweija nego zbog zelembaća. Za zelembaće bi hebali rođenu mater.

Ne, nema dozvole
4 godine prije

Nema dozvole jer su krali licence i sw

Perun
4 godine prije

Git hub …otvoreni kod ….svi ga koriste pa i Kinezi ….koristim ga i ja ….zasto toliko prasine oko microsofta i ,,derivata” od socijalnih mreza …Linux OS i derivati Linuxa vladaju trzistem i ,,netom ” ….Huawei ima vlastitu inacicu Androida (Linux derivat) i cemu tolika frtutma oko toga ….Vise nema zasticenih na netu to je proslost ….Amerima treba biti jasno da su krocili u kameno doba ,,ekonomije ” niko ih ne …hebe niti jedan posto ….Cimaju ih po internetu ko majmune …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI